E filosof… e constituționalist… e nihilist… e o cometă! Nu. Este doar Emil Boc.


Prima oară când am studiat cu atenție CV-ul primului ministru Emil Boc , a fost în urmă cu 10 minute. Aventurile politice ale dânsului nu mă intersează. Aventurile economice se transformă în facturi, pe care le plătim cu toții și mă revoltă. Aventurile educaționale m-au interesat și am regăsit în CV-ul domnului BOC, două facultăți absolvite: cea de istorie și filosofie (în 1991) și cea de drept (în 1995). Domnia sa a și predat cursul de ”Drept constituțional și instituții politice” la facultatea de drept a Universității Babeș-Bolyai.

Eu nu sunt de acord cu aceia care spun că facultățile din România scot tâmpiți pe bandă rulantă. Este drept, mulți mediocri devin absolvenți, iar unii ajung pe trepte de neimaginat în ierarhia decizională, pentru orice țară normală. Sunt însă de acord că domnul Emil Boc este premierul care a avut cele mai multe tentative de încălcare a constituției, și asta în numai 2 ani de mandat. Dovadă numeroasele ordonanțe și inițiative ale Guvernului României respinse de Curtea Constituțională pe motiv de neconstituționalitate. Din acest punct de vedere, domnul Emil Boc este un eșec al Facultății de Drept și un eșec al procesului de selecție a profesorilor, proces aflat în sarcina Universității Babeș-Bolyai.

Este diferită situația în cazul primei facultăți absolvite de domnul Boc? Cea de istorie și filosofie? Viața a demonstrat că nu, iar declarațiile domniei sale de luni, de la TVR, arată că dânsul a trecut ca gâsca prin apă și prin această facultate. Concret, mă refer la această declarație:

”Una dintre explicații, dincolo de temerea de criza economică, este și această întreținere constantă a nihilismului, a faptului că nimic nu este bine, că totul este rău în această țară, și, în condițiile de criză economică, în loc ca oamenii totuși să dea drumul și la partea de consum, preferă să ducă mai mulți bani la bancă și să economisească, ceea ce este foarte rău pentru o economie, induce la fiecare dintre români această temere față de ziua de mâine și care implicit afectează economia în ansamblu… Să li se explice românilor exact cum este viața, și aici, și în lume și în altă parte, și nu doar varianta asta nihilistă pe care o vedem din nefericire la unele televiziuni, că totul este rău, totul este prăpastie, și care are un efect psihologic asupra fiecăruia dintre noi de a ne limita cheltuielile”.

Acum, eu sunt convins că domnul Boc și-a limitat cheltuielile, dar nu din cauza crizei. Ci pur și simplu, de când a fost parașutat premier, are mașină la scară, petrece vacanțele pe la vile de protocol, și nici pe mâncare nu mai cheltuiește, fiind servit de RAPPS. Doar că asta nu este genul de limitare a cheltuielilor impusă de criză.

Ceea ce m-a frapat însă este faptul că filosoful Boc Emil, nu cunoaște diferența dintre nihilism și scepticism. Scepticii, sunt cei care resping pretențiile de adevăr dacă nu sunt susținute cu suficiente dovezi. Adică minciuna. Mă încadrez în categoria scepticilor, întrucât am argumentat încă din 2006 inversarea de trend, iar în 2008, când până și guvernatorul vedea creștere economică de 5% pentru anul 2009 (în fapt ea a fost de -7,1%), am argumentat scăderea economică. De ce? Pentru că am respins pretențiile de adevăr, cu argumente economice. Viața mi-a dat dreptate.

Nihiliștii pe de altă parte, sunt cei care susțin că existența nu are niciun scop sau valoare esențială și că nu există dovezi rezonabile pentru existența unui cârmuitor suprem. Nihilist pare a fi domnul Boc, pentru că îndeplinește prima condiție (existența domniei sale ca prim-ministru are rațiune similară cu existența unei marionete), dar și pe a doua, pentru că deși papușarul se află la alt Palat, domnul Boc nu vede dovezi rezonabile pentru existența unui cârmuitor suprem, existând riscul să creadă că dânsul chiar gândește. Deci, dragă domnule Boc, mai ușor cu nihilismul pe scări…

Acum, sunt românii nihiliști? Nu. Sunt sceptici și pesimiști pentru că au fost și sunt mințiți prea des. De multe ori de Emil Boc. Asta le creează suspiciuni. Pe scurt, nu mai credem în promisiunile încălcate de atâtea ori. Asta înseamnă o cantitate mare de incertitudine. Incertitudine care este sporită de mișcările bruște, primitive, atunci când dezideratele se dovedesc baloane de săpun. Scepticismul este alimentat de incertitudine, iar incertitudinea conduce la realitate: consumul scade. Cu două motoare: banii sunt mai greu accesibili, iar perspectivele nu sunt conturate clar și sincer. Iată nouă motive pentru scepticism:

1. Când ți se promite în ianuarie 2010 că ”taxele nu vor fi reduse, doar fiscalitatea va deveni mai convenabilă”, după care în iulie TVA se majorează cu 5 puncte procentuale, cu preaviz de 4 zile, atunci,  am toate motivele să fiu sceptic.

2. Când Președintele câștigă alegerile cu promisiunea că ”nimeni nu va avea salariile reduse după 1 ianuarie”, iar la 1 iulie salariile bugetarilor sunt tăiate cu 25%, am toate motivele să fiu sceptic.

3. Când BNR și Guvernul României îi penalizează pe cei care au economisit, prin inflație, care este cea mai mare din Uniunea Europeană, salvându-i pe cei care au acționat irațional din punct de vedere economic, da, am toate motivele să fiu sceptic.

4. Când văd, ca viitor pensionar (peste zeci de ani), că dacă i se pune pata pe creier unui lider, pensiile pot fi tăiate de pe o zi pe alta, da, am toate motivele să fiu sceptic și să îmi doresc să contribui cât mai puțin la bugetul de pensii al statului și deloc la fondurile de pensii administrate privat(pe care statul eventual le poate naționaliza).

5. Când văd că indemnizațiile pentru creșterea copiilor pot fi tăiate de pe o zi pe alta, în două etape, da, am toate motivele să fiu sceptic.

6. Când văd că impozitele pe proprietate se majoreză cu 50% de pe o zi pe alta, da, am toate motivele să fiu sceptic.

7. Când văd că plătim cea mai scumpă benzină din statele europene producătoare de petrol, deși statul spune încă din 2005 că este cu ochii pe practicile companiilor petroliere, da, am toate motivele să fiu sceptic. Cei care conduc statul fie sunt orbi, fie sunt incompetenți, fie sunt în cârdășie cu companiile petroliere.

8. Când văd că statul român și consituționalistl Boc nu dau doi bani pe deciziile definitive și executorii de returnare a unor sume confiscate din salarii, și, unilateral, guvernul României decide să plăteasc banii acești în 2012, 2013 și 2014, da devin sceptic.

9. Când văd că statul român mimează reforma și ascunde zeci de mii de bugetari, după care transmite restului de 1,27 de milioane să stea liniștiti, după care la o săptmână Președintele spune că alte 300.000 trebuie să dispară, am toate motivele să fiu îngrijorat.

Acum, reamintesc constituționalistului și filosofului Boc Emil că scepticii resping pretențiile de adevăr dacă nu sunt susținute cu suficiente dovezi. Adică resping minciuna pe față.

Ceea ce rămâne însă din declarația domnului Boc este faptul că românii consumă mai puțin(ceea ce nu înseamnă că economisesc mai mult). Probabil că asta e tot ce a înțeles de la ideea care i-a fost sugerată săptămâna trecută ca principală cauză pentru că economia nu repornește, în ciuda tuturor dorințelor Președintelui sau Guvernatorului. A da vina pe populație și pe televiziuni este însă o mare nărozie.

Iau ca referință data de 30 iunie. Ultima înainte de majorarea TVA, tăierea salariilor bugetarilor, tăierea indemnizației pentru creșterea copiilor, tăierea pensiilor prin contribuții suplimentare. Este drept că depozitele s-au majorat cu circa 2 miliarde de lei. Dar, atenție, nu populația…

Din 30 iunie până în 30 noiembrie, economisirea în lei a populației a scăzut cu circa 100 de milioane de lei. Adică nu numai că românii nu au pus bani suplimentar deoparte, dar scumpirile și tăierile de salarii au condus la scăderea depozitelor.

Cum românii obisnuiesc să economisească și în valută, economisirea lor în cele 5 cinci luni analizate (de după mișcările bruște cu efecte nocive asupra economiei), a fost și ea diminuată. Contravalorea în lei a depozitelor în valută pentru populație a scăzut cu circa 900 de milioane de lei. Adică românii au ”ars cash” de circa un miliard, din economii.

Și totuși, valoarea depozitelor la 30 noiembrie este mai mare cu circa 2 miliarde de lei față de valoarea la 30 iunie. În condițiile în care populația a cheltuit din economii, cine a economisit 3 miliarde de lei suplimentar? He… e simplu… companiile. Alea atacate de impozite suplimentare, de TVA majorat, de fiscalitate suplimentară și imprevizibilă. Adică ăsta este modul companiilor de a răspunde la incertitudinea generată de guvernul României. Economisesc.

Acum să nu credeți că toate companiile economisesc. În condițiile în care 50.000 de firme creează 80% din veniturile bugetare, cele mai mari  companii au economisit. Tentate fiind de dobânzile menținute ridicate de BNR. La 1 august 2010, o dobândă pentru lei de circa 8%, pe 12 luni, în condițiile unei perspective de inflație de 4% din august 2010 până în anul 2011, este o dobândă real pozitivă. Iar economisirea companiilor și populației este chiar benefică pentru stat, oferindu-i combustibil pentru finanțarea deficitului. Deci mixul de politici economice este direcționat spre economisire. Inclusiv guvernul vrea să economisească prin reducerea deficitului și tăierea cheltuielilor. Și atunci, cum dracu să te miri că nu crește consumul?

Te miri dacă ești nărod. Dai vina pe alții dacă ești lipsit de responsabilitate. Minți pentru că doar asta știi să faci. Și atunci, te întrebi, ce fel de premier are România în cel de-al șaptelea trimestru de recesiune? E filosof? E constiuționalist? E o cometă? Nu. Este doar Emil Boc.Categorii:Editoriale

Etichete:, , , , , ,

13 răspunsuri

 1. „Eu nu sunt de acord cu aceia care spun că facultățile din România scot tâmpiți pe bandă rulantă.”

  Nici eu. Tâmpiţi existau şi înainte de facultăţi, acum sunt doar tâmpiţi cu diplomă! Dar facultăţile din ro sunt într-adevăr făcute la mişto (şi să scoată nişte bani din taxe).

  Dar nu acest lucru deranjează. Mi se rupe în 2 câte clase are primul ministru: dacă ia deciziile corecte şi corespunzătoare postului, să trăiască şi să mai dea! Altfel ghilotină în Piaţa Victoriei! Sau naganul în ceafă.

  Ne mirăm de boc cu nihilismul, dar succesuri ne reprezintă la bruuu…sel. Chiar cu succes! 😀

 2. Aviara gripa si succesuri, comenta cineva pe blog… da… ei ne reprezinta, iar rezultatele sunt dezastruase. Deciziile nu au existat, iar cand au fost luate nu au apartinut primului ministru…

 3. Ar fi mers sa pui in titlu si „erou al neamului”, ca doar a fost decorat cu „Onoarea Armatei Romane”.

 4. am vazut de curand o emisiune mai veche in care l-ati avut invitat pe boc la TMC si in care a trebuit sa raspunda la niste intrebari grila pe teme economice. si prima intrebare era ceva de genul : daca productia de creioane scade ce se va intampla cu productia de gume de sters? (sau ascutitori nu mai stiu exact). o intrebare absolut banala la care ar putea sa raspunda orice absolvent de liceu. si totusi marele profesor si viitor prim-ministru n-a stiut raspunsul. iar felul in care se scuza spunand ca nu este economist si nu are pregatire in domeniu mi s-a parut si mai penibil.

 5. @Radu Soviani: Am gasit sufleurul :)) el este Andreea Paul Vass. Am gasit un articol al dansei din vara http://www.andreeavass.ro/blog/2010/06/modelul-unguresc-al-schemei-de-carduri-szecsenyi-pentru-asigurarea-lichiditatilor-intreprinderilor-mici-si-mijlocii/ La un comentariu face urmatoarea afirmatie:Andreea Paul Says:
  June 21st, 2010 at 10:28 pm

  cofnibuc,

  Imi place realismul. Detest nihilismul.

 6. e plin internetul de „nihilism” marca Andreea Vass . Are nenumarate interviuri in care il foloseste…incompetenta dracului.Demisia!

 7. sa nu dai drumul la mesaje e posibil sa ma insel … dar ramane suspecta. sa fie oare amanta lui Boc ?:))e divortata blonda

 8. Nu stiu de ce daca facem constatari obiective despre cat de maro e situatia Romaniei suntem nihilisti.Adica vedem cu totii cum s-a distrus putinul avint economic din 2002 spre 2007 si suntem antipdl.Gandire tipic comunistoida:daca nu esti cu mine esti impotriva mea.Nu ar fi bine ca la urmatoare sedinta CSAT sa consideram blogosfera amenintare la adresa sigurantei nationale?
  Oricum felicitari domnule Soviani si tineti-o tot asa!
  Aveti un loc de cinste pe blogul meu;
  http://www.thinkagain.ro
  unde sper ca cititorii sa guste din articolele mele cel putin pe jumatate din cat gusta din ale dumneavoastra!

 9. Corect, suntem sceptici, nu nihilisti. Dar in rest sunt de acord cu Premierul : ba suntem prostiti usor de piata si ne credem bogati peste noapte, fiind proprietari pe 3 apartamente ( in rate ) , fie trecem in extrema cealalta, declarandu-ne nemultumiti, deznadajduiti ca nu ne rezolva altcineva problemele. Cine sunt nefericitii? Cei ce s-au aruncat cu capul inainte acum 3 ani si astazi au probleme de solvabilitate. Cine este de vina? Doar nu ei…! Altii, momentan Boc.
  Acum 4 ani am vrut sa-mi cumpar un teren. Proprietarul , un taran cu casa de chirpici si caruta, imi cerea 100 eur/mp. „Pai dom’le, ce-s 50.000 eur? E o suma corecta!”. Auzi, corecta ! Nici nu vazuse vreodata in viata lui 10.000 eur si vorbea cu usurinta de 50.000! Astazi o fi nemultumit de Boc si de faptul ca nu mai e ce-a fost, uitand ca toata viata lui a tinut o caruta si o casa de chirpici. Domnule Soviani, nu va dau dreptate. Tot acum 3 ani , nu puteam angaja un asistent manager pe 400 eur. Veneau cativa care refuzau din varful buzelor : ” Nu va suparati, dar pe banii astia ma duc la stat, in administratie! Si nu muncesc atat… !” De! Problema este ca pe langa scepticism , suntem si amnezici. Uitam usor, prea usor !

 10. De vreo două decenii, toţi cei care s-au plimbat la putere au tâlhărit, fără ruşine, averea comună a acestei naţii, pentru ei şi pentru clientela lor politică.
  Astăzi asistăm şi, din păcate, suntem şi victimele unui nou nivel al jafului care a ajuns, iată, la averea personală a oamenilor, la pământurile şi la banii lor.
  Îmi pare rău că nu mai pot să-mi dezvolt ideile aici, mi-e lehamite, vă trimit doar link-ul spre durerile mele:
  http://nelucraciun.wordpress.com/2011/01/16/ce-se-intampla-cu-pamanturile-nelucrate-picatura-care-umple-paharul-dezastrului-pdl/

 11. ECONOMIA PE BUTUCII LOR

  Cu cateva zile inainte de evenimentele de la Iasi si Focsani, o stire rula pe mai toate site-urile si anume cea legata de ACHIZITIA DE COMBUSTIBILI pentru institutiile statului conduse de portocalii. Sumele vehiculate sunt uriase iar rezolvarea este una simpla. Presedintele si premierul fac apel mereu la economie si mevioa iminenta de reducere a cheltuielilor. Ce ma nemultumeste este faptul ca ei se refera numai la noi populatia credula nu la ei guvernantii fuduli. Le recomand sa reduca si ei aceste costuri daca vor sa fie credibili si anume:
  Senatul si Camera deputatilor sa nu mai aloce atatea masini pentru consilierii personali care nu fac altceva decat sa resolve problemele personale ale alesului pe banii contribuabililor. La ministere si la guvern poti lesne sa observi ca tot mai multe masini au devenit masini personala pentru sefele de cabinet ori consilierii acestor demnitari. In plus aceste institutii si ma refer la Parlament ori la Guvern si ministere, functioneaza de ceva vreme ca niste agentii de turism pentru clientela portocalie. Sumele alocate pentru deplasari sunt enorme. Stim cu totii ca orice senator, deputat ori ministru da curs oricarei invitatii venite de la vreo institutie oarecare, indiferent daca subiectul are sa nu legatura cu tema propusa pentru deplasare, daca se discuta probleme despre pestii de apa sarata sau despre IT, iar consilierii personali nu fac alceva decat sa se inscrie pe un site oarecare si apoi vine confirmarea si invitatia de participare pe email. In acest fel se aloca bani suplimentari pentru cazarea demnitarului sau a consilieruli personal respective a cestuia, bani pentru diurnal si bani pentru transport aerian.
  Acesta este un mod de a sustrage bani din bugetul de stat, metoda prin cheltuirea banului public in interes personal.

 12. ati luato razna de tot, pai cam cum se afla acum romania fata de celelalte tari UE? Ce dracu toti sunt destepti, noi suntem prosti. Ba, Boc saracu’ a facut ce se putea face in acel moment, ce , era cumva parlamentul lu’masa sa dea legi de capul lui? era cumva vreun dictator si nu stiam noi? Cum naiba sa initiezi legi si sa mai ai pretentia sa nu iti fie stricate de parlamentari populisti cand nu tu conduci parlamentul?Lasa ti naiba aruncatul cu noroi, specialisti lu’ peste, cand nu ai nici o raspundere iti permiti sa critici si sa arati cat de specialist esti tu si ce prost este ala de plateste oalele sparte.

Trackback-uri

 1. supravietuire 2012 - noduri folositoare - noduri animate - pregatire 2012 - noduri

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: