Ajustarea teribilă şi teribilul Boc (republicat)


Văd aceeaşi placă a stopării căderii economice şi relansării economiei din anul 2011. Am văzut în 2009 şi am comentat-o atunci, în decembrie 2009, sub titlul „Ajustarea teribilă şi teribilul Boc”, în revista Money Express. În articolul următor, voi arata ce a însemnat în fapt anul 2010, din punct de vedere al ajustării. Pe scurt, nimic. Doar măsuri primitive care nu au reuşit să pună economia înapoi pe direcţia bună. Dar până atunci, vă invit să recitiţi premizele pe care mi-am construit prognoza de cădere economică şi în anul 2010, aşa cum am scris în 2009. Aici:

L‑am auzit pe Boc: „Am depășit nivelul critic al crizei economice și pregătim relansarea economică din 2010. Am reușit, cu greu, să oprim declinul economic“. Pe ce se bazează dânsul? Pe faptul că, la bugetul de stat, veniturile din noiembrie 2009 ar fi mai mari decât cele din noiembrie 2008. Să fiu foarte clar, ca să înțeleagă și Boc Emil, și interimarul său de Finanțe: bugetul de stat e doar o felie a tortului care se cheamă bugetul general consolidat. Contează și veniturile, și cheltuielile bugetului asigurărilor sociale de stat. Stăm acolo mai bine? Mă îndoiesc. În plus, execuția bugetară din octombrie arată că în finanțele de vârf ale României sunt oameni care fac tot soiul de artificii. Cum a fost cel cu Eximbank, în care, la capitolul cheltuieli efectuate, în execuția bugetară apare de fapt o tăiere de cheltuieli. Doar un artificiu. Mi‑e tare teamă de ce va arăta execuția bugetară a anului 2008.

Înapoi la PIB. Datele pentru trim. III nu aduc nici un semn de relansare. Cel mult, o îmblânzire a ritmului de scădere. Adică, în trim. III economia a căzut față de trim. II cu 0,6%. Ceea ce conduce la o contracție în ultimul an de 7,4%.

Cât de departe este –7,4%, cât arată economia acum, față de +3,5%, cât se prognoza de la Guvern în decembrie 2008? O eroare de 10 mld. euro. Ce mai contează pentru artificierii noștri 10 mld. euro? PIB de pe trim. III arată că răul, categoric, este în față. Ajustarea pe cheltuieli a fost făcută în exclusivitate de sectorul privat. În primele 10 luni din 2009, veniturile au scăzut cu 7% față de primele 10 luni din 2008, iar cheltuielile s‑au majorat cu 8%. Asta arată că primul‑ministru este un mic manipulant de tendințe pe termen scurt. Faptul că în noiembrie s‑ar fi încasat, doar la bugetul de stat, cu 200 mil. lei mai mult decât în noiembrie 2008, adică mai puțin de 50 mil. euro, e praf în ochi. Iar dacă ne uităm la datele legate de PIB pe trim. III, devine foarte clar că ajustarea bugetară a anului 2010 va fi exact așa cum a numit‑o fostul ministru de Finanțe: o ajustare TERIBILĂ.

De ce? Față de trim. III al anului 2008, acum PIB‑ul a scăzut cu 7,1%. Defalcat: consumul ­final s‑a redus dramatic, cu 11,8%. Iar consu­mul populației s‑a redus chiar și mai mult, cu 14,3%. Și atunci, ghiciți cine nu și‑a redus consumul? Statul.

În cel de‑al cincilea trimestru consecutiv de scădere economică, administrațiile publice și‑au scăzut consumul final cu doar 0,1%. Repet: la privați, cu 14,3%, la stat, cu 0,1%. Ce ajustare a făcut statul? Nu a făcut. Asta înseamnă că va urma.

Adică și în 2010 vom avea scădere economică. Statul va trebui să își ajusteze „teribil“ cheltuielile. Deficitul bugetar va trebui să vină dinspre 9% spre 5,9%. Adică fără majorări de venituri prin taxe, cheltuielile ar trebui reduse cam cu 2,5 mld. euro. Sau bugetul pentru aproape trei luni de plată a salariilor angajaților la stat. Sau o reducere a cheltuielilor bugetare cu aproximativ 10%.

Altfel? Ieșim din acordul cu instituțiile financiare internaționale. Și ne apropiem de Dubai. Băncile nu vor mai fi constrânse să își mențină expunerea pe România și își vor lua frumușel o parte mai mare din bani acasă. Și ajustarea se va produce prin curs, prin inflație, prin neperformanța sistemului bancar. Este varianta cea mai rea.

Varianta cea mai puțin rea e să se facă acea ajustare teribilă a cheltuielilor bugetare. Care va contribui la ce? La scădere economică. Asta va genera statul în 2010. În plus, a crede că ajustarea sectorului privat s‑a încheiat e o copilărie. Rata șomajului s‑a întors la nivelul din 2002, peste 7%, iar la anul este estimată la 10%. Adică ajustare suplimentară. Pentru prima oară de după încheierea acordului cu FMI, când băncile au mimat ieftinirea creditării, dobânzile urcă din nou. Adică presiuni spre reducerea în continuare a brumei de profit a companiilor. Dar băncile? Dacă vor avea 100 mil. euro profit, ar fi extraordinar. Adică impozitul plătit anul următor va fi de vreo 15 ori mai mic. BNR nu va mai contribui din plin la alimentarea contului de impozit pe profit al statului în aceeași măsură ca în 2009 (în primele 10 luni ale anului, 8% din totalul impozitului pe profit vărsat de economia națională a venit de la BNR).

Așadar, premisele sunt rele. Ajustarea ­teribilă se va produce. Nu o vede însă premierul autist din punct de vedere economic. Al ­doilea la rând (îl țineți minte pe precedentul, care ­vedea creștere economică de 6,5% anul acesta și spunea că în 2012 vom fi a 7‑a putere economică a UE). Șansa României este să aibă un guvern teribil de bun începând cu 2010, și nu teribil de prost, cum a avut în fiecare an din 2005 și până acum.Categorii:Editoriale

Etichete:, , , , ,

2 răspunsuri

  1. E usor a scrie versuri / cand nimic nu ai a spune … / Ce sa fac? Prostesc poporul / Pana o trece pe legume …..

    Traim in BOCania si asta ne omoara tot timpul …..

  2. Restructurarea sistemului sanitar vine dupa cea din sistemul de invatamant si aceasta nu se face pe criterii economice pentru ca de aceasta nu se ocupa specialisti din economie si sanatatea. De aceasta restructurare se ocupa specialisti din politica adica sa ne intelegem: domnul acela din Galati, care este lider de grup la camera deputatilor si alti citiva asemenea lui, se gandesc cum sa numeasca si sa aiba control politic asupra managerilor de spitale. Motivatia este pregatirea alegerilor viitoare cind teoretic acest partid portocaliu nu ar mai avea vreo sansa sa cistige pe bune alegerile. Se stie ca in spitale daca detii controlul poti sa faci campanie electorala in incinta spitalelor si sa colorezi in portocaliu tot personalul auxiliar si medical si totodata sa-l pregatesti pentru votare. Este inadmisibil ca o gasca de oameni politici sa gandeasca un intreg sistem medical in conditiile in care ei pentru orice fractura la degetul mare de la mina se duc la Viena pentru investigatii si schimb de pansamente.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: