BNR ii surprinde pe analisti si arunca in piata peste un miliard de EURO


BNR a menținut astăzi nivelul ratei de dobândă cheie la nivelul de 6,25%, minimul istoric, sugerând că perioada de tăiere a dobânzilor s-a încheiat. Totuși, BNR a decis astăzi reducerea rezervelor minime obligatorii în valută de la 25% la 20%, începând cu 24 aprilie.

Rezervele minime obligatorii pentru lei se păstrează la nivelul de 15%. Un alt mesaj transmis de BNR este gestionarea adecvată a lichidității în sistemul bancar.

Pe scurt, decizia de astăzi înseamnă că, neavând confortul unei inflații reduse, ba din contră, disconfortul celei mai ridicate inflații din Uniunea Europeană, BNR nu a avut curajul reducerii ratei de dobândă. Aruncă în schimb un miliard de EURO în piață, care ar putea avea două destinații:

a) un viitor ”club loan”, adică statul, care face pe viteazul că nu mai accesează bani de la FMI, se va repezi în acest miliard pentru a acoperi cheltuieli nesusținute de venituri (buget nerealist)

b) stimularea creditării, adică băncile, captive ale inițiativei de la Viena (cea prin care se obligă să mențină expunerea pe România), vor fi ”forțate” să crediteze. Însă nu lichiditatea lipsea băncilor pentru a credita (soldul creditului neguvernamental s-a majorat doar cu 3,7% în ultimul an), ci lipsa de încredere. Atât a băncilor cât și a potențialilor clienți. Blocarea programului Prima Casă, pe care guvernul a decis-o ieri (în fapt exclusiv datorită programului Prima Casă soldul creditului neguvernamental este mai mare acum decât în urmă cu un an), va accentua lichiditatea din piață.

Voi reveni cu amănunte. Până atunci consemnez o decizie surpriză, care arată că BNR se teme mult de inflație, de pierderi operaționale și speră că aruncând gaz peste foc, va reuși să miște cât de cât economia. Am mari dubii. Aveti aici comunicatul BNR.Categories: Stiri

Tags: , , , ,

2 replies

 1. Inflatie ca in 1999, adica ultimul an de guvernare a conventiei democrate, aceea cu 200 de specialisti….asteptam un comunicat din partea doamnei consiliere a primului ministru care sa specifice ca una din noile realizari ale acestui guvern este scaderea ratei somajului si sa ne explice ca sunt invers proportionale..coincidenta, maine e 1 aprilie si nu e pacaleala, se scumpesc utilitatile…o alta realizare..

 2. As merge pe “club loan” – statul e disperat dupa bani.

  Chestia cu reluarea creditarii… cam greu. Majoritatea sunt supra-indatorati. Cei din spa-ita au cam ramas fara locuri de munca, banii la ratele in tara nu prea mai ajung (statisticile cu creditele restante incep sa arate cam exponential)

  Bugetarii desi nu vor fi atinsi de vreo reforma structurala (cine sa-i dea afara?), vor fi insa atinsi de lipsa banilor pentru salarii (desi se aud mici pocnituri in gheata…)

  Cei din privat se impart in someri si in cei care tin cu dintii de locul de munca actual. Nici una din categorii nu prea are chef de consum (ca sa revigoram economia vorba lui boc, si a lui isarescu suparat ca romanii isi tin banii pentru zile negre in loc sa arunce cu ei)

  “aruncând gaz peste foc, va reuși să miște cât de cât economia”
  Eu sincer cred ca economia va arde din temelii la treaba asta. Pentru ca e a naibii de şubredă.

  (aştept cu interes continuarea articolului)

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: