Despre cum a recunoscut guvernul Romaniei ca a majorat salariile bugetarilor cu praful de pe toba


”Ne-au dat praful de tobă”. Așa obișnuia bunicul meu să îmi spună atunci când îl întrebam cu cât s-a majorat pensia. ”Ne-au mărit cu 3%, dar uleiul s-a scumpit cu 10%, zaharul cu 15%, cartofii cu 10%”.

Bunicul meu nu mai este, dar bătaia de joc guvernamentală continuă. Vă reamintesc că în 2010 pensionarii nu au beneficiat de nici o indexare cu rata inflației, au fost cei mai loviți de majorarea TVA (ei au venituri fixe), iar scumpirea alimentelor cu mai bine de 10% a diminuat drastic puterea de cumpărare a pensionarilor. Toate au fost făcute de niște politicieni incompetenți, analfabeți din punct de vedere economic, care au promis limitarea loviturilor către cei vulnerabili dar în fapt au lovit în carne vie. Pensionarii au fost afectați de TVA, de scumpire de alimente, de introducerea sistemului de coplată în sănătate și de contribuționarea suplimentară a pensiilor cu 5,5%. Măsuri luate de guverne care nu au văzut criza, au ignorat-o, au negat-o, nu a înțeles-o, iar acum au pretenția că au văzut ieșirea din criză. Evident, niște mincinoși.

Lupta nu s-a purtat doar cu pensionarii, ci și cu salariații bugetari. Pot să înțeleg măsuri de ajustare, atâta timp cât ele sunt raționale. Dar când ele se bazează pe furt, pe abuz de putere, pe nesimțire și bătaie de joc, nu le pot înțelege.

S-au tăiat salariile bugetarilor cu 25%? Nu. Ci guvernul a naționalizat un sfert din veniturile bugetarilor. Dacă tăierea salariilor ar fi fost însoțită de diminuarea simultană a timpului de muncă, măsura ar fi putut fi considerată altceva decât furt. Așa însă, este doar un furt primitiv, care atestă că România este condusă în acest moment mai prost decât în perioada medievală.

Scrie negru pe alb. Guvernul a recunoscut in scrisoarea catre FMI că și-a însușit drepturile prevăzute pentru salariați în contractele colective, iar acum, când pretinde că dă cu țârâita înapoi câte un pic, în fapt nu dă nimic de la el. Restituie o parte din ceea ce a furat. Furtul este recunoscut în cea mai recentă scrisoare de intenție către FMI. În limba engleză, furtul este descris astfel:

On the spending side, the wage bill will be kept within the agreed limit, as a nominal wage increase is balanced by elimination of the thirteenth salary and the holiday bonus. We have also maintained a freeze in the pension point”.

În limba română, traducerea furtului sună așa: ”Pe partea de cheltuieli, factura salarială va fi menținută în limita agreată, având în vedere că majorarea nominală a salariilor (n.a. 14,7%) este echilibrată de eliminarea celui de-al 13-lea salariu și a primei de vacanță. Am menținut deasemenea înghețarea punctului de pensie”. Adică, reducerea de 25% operată la 1 iulie rămâne. În plus, guvernul a furat/naționalizat veniturile din cel de-al 13-lea salariu și din prima de vacanță. Considerând că prima de vacanță și al 13-lea salariu reprezentau circa 2 salarii, împărțit la 12 luni, asta înseamnă că în fiecare lună se returnează circa 16% din valoarea unui salariu. În fapt, majorarea de la 1 ianuarie nu reprezintă decât restituirea unei părți din furt (cele două componente non-salariale). Nu mă surprinde, am scris despre asta prima oară aici

Pe scurt, vă spuneam că salariile în termeni reali vor fi mai mici cu 30% în 2011 față de anul 2009. Fraza din scrisoarea de intenție către FMI, îmi dă dreptate. Guvernul a tăiat salariile nominal cu 25%, a mai tăiat venitul salarial lunar cu circa 16% (prin eliminarea salariului 13 și a primei de vacanță), în total circa 40%. Apoi, a mai acordat o mărire la ceea ce a rămas de circa 15%, în fapt o recuperare de numai 9 puncte procentuale față de salariul inițial. Asta este reducerea nominală de circa 30%. Dacă luam în calcul și inflația, de circa 15% în cei doi ani, vedem că în fapt, salariile din anul 2011 reprezintă în termeni reali mai puțin de 60% din salariul mediu din anul 2009. Nici o țară din Uniunea Europeană nu a mai avut o secerare atât de mare a puterii de cumpărare.

Pentru pensionari, reducerea reală din cei doi ani reprezintă între 20 și 25%. 15 procente de inflație, coplată, contribuționare suplimentară. Și ajustarea continuă.

Întrebarea mea este: la ce a folosit acest furt? S-a stabilizat economia? Din păcate, până la finalul anului trecut, nu.

Vă scriam în ianuarie 2011, aici , că România a ratat țintele de deficit bugetar, arierate, garanții guvernamentale și inflație pentru anul 2010. Adică, aproape toate.

La aproape 3 luni, guvernul îmi dă dreptate, chiar în fața FMI. Iată ce scrie în scrisoarea de intenție a fondului:

 

Cheia ratării primelor 3 indicatori o găsim în cele 3 criterii unde scrie ”Missed”, iar ratarea țintei de inflație o găsim în statisticile BNR. România declară că a îndeplinit criteriul deficitului bugetar (primul din listă), dar în fapt, asta este doar o minciună. Ratarea țintei de arierate (punctul 3) arată că atunci când guvernul nu a mai avut bani, nu a mai făcut plăți. Adică, am îndeplinit ținta de deficit bugetar doar din pix. Ratarea criteriului cantitativ a cheltuielilor bugetare ne arată că inclusiv cu tăieriele primitive de salarii și pensii sau cu majorarea la fel de primitivă a TVA, guvernul a cheltuit mai mult decât se angajase (aveți idee unde doamna Udrea?), iar ratarea plafonului de pierderi pentru cele mai mari 10 companii deținute de stat și generatoare de pierderi (pierderile au fost mai accentuate), dau în fapt măsura valorii acestui guvern și a clicii lor: incompetența.

Acum, guvernul se laudă cu ieșirea din recesiune. Cu care? Cu aia pe care nu a văzut-o când era până în gât? Din păcate, este doar un nou set de minciuni. Iar ceea ce rezultă pentru populație din acest nou set de miniciuni este din păcate, doar praful de pe tobă. Iar lucrurile nu se opresc aici pentru ca urmeaza un nou acord



Categorii:Editoriale, Stiri

Etichete:, , , ,

9 răspunsuri

  1. Pentru a micsora deficitul bugetar guvernul a micsorat cheltuielile cu bugetarii si cu alte categorii de oameni saraci. Nu inteleg eu de ce nu a marit incasarile bugetare? Ponderea bugetului in PIB este aprox 30% iar media UE pe la 40%, nu putea strange 35% de exemplu?
    Pe de alta parte PIB-ul este mai mic datorita economiei subterane exagerate (comparativ cu media UE) Poate indeplineam de mult conditia teoretica de iesire din recesiune (2 trim consecutive cu crestere) daca era inregistrat la PIB ceva mai mult dein economia subterana.
    De asemenea nu inteleg de ce se vorbeste atat de putin (laTV, in presa, etc.) despre micsorarea econ subterane si a evaziunii fiscale ca solutii pentru diminuarea deficitului bugetar.

  2. De ce nu se considera reducerea economiei subterane si a evaziunii fiscale ca solutii pentru reducerea deficitului bugetar??

    • Pentru ca economia „subterana” este controlata de securistul chel si oamenii lui in proportie de 75%. Oare pe ce lume traiesti de nu stii aceste lucruri evidente pentru oricine ?

      O sa vedem o parte din aceasta economie subterana in preajma alegerilor cand pd-istii o sa imparta galeti, cizme, umbrele si palarii pentru un nou vot. Pariez ca o sa il obtina…. acest popor de idioti poate fi cumparat cu 3 lei.

  3. @Gheorghe P

    Pentru ca economia subterana pe care dvs o blamati de fapt mai tine in picioare ce a mai ramas din economia reala a romaniei!

    Poate ar tb sa va intrebati in primul rand de ce exista economie subterana sau munca la negru?
    Poate ar tb sa va intrebati de ce din 4 mil de angajati, 2.2 mil sunt in sectorul de stat?
    Poate inainte de a eficientiza colectarea incasarilor la buget, ar tb sa eficientizam cheltuirea lor?
    Am vazut acum 1 an cum 20 mld de euro s-au topit in mod eficient. Nu lipsa banilor la buget e problema, ci cheltuirea lor prosteasca si mai ales, intarzierea reformelor dure pe care vrand nevrand ar fi tb sa le aplicam.

    Dar guvernul prefera solutiile enumerate de dl Soviani cu „nationalizarea” unei parti din venituri. Eu voi merge sa votez pe acel partid care se va concentra numai pe masuri de stimulare a sectorului privat, a capitalismului si mai putin a pensionarilor, bugetarilor sau asistatiilor sociali. Din pacate pentru romania, utopic!

    • 1) Economia subterana trebuie nu numai blamata ci sanctionata deoarece reprezinta incalcarea legilor, in favorea unora, a celor jmecheri si corupti
      2) Ce inseamna „eficientizarea cheltuielilor bugetare” ? Ar trebui ca si aici sa ne ghidam dupa legi sau repere acceptate de majoritate . O clasa de repere ar fi cele care rezulta din compartii cu alte tari UE sau cu rezultatele medii din UE. Am vedea cat se consuma acolo pentru sanatate si cat la noi.

  4. S-au tăiat salariile bugetarilor cu 25%? Nu. Ci guvernul a naționalizat un sfert din veniturile bugetarilor.

    Oare in ce tari din UE si …America de Nord s-a mai intamplat asta ?
    Si acolo presa a reactionat la fel, basca acuzele de proasta guvernare.

  5. Dupa anii 1947 Romania nu a avut nicicand guvrnanti care sa aplice politici pentru cetateni. Nici cei din zilele noastre nu fac exceptie. Exista o explicatie a celor relatate mai sus; spre comparatie folosim un scenariu legat de o intreprindere oarecare si anume atunci cand vrei sa platesti externalizarile care sunt un pericol pentru firma dar tie personal iti aduce un beneficiu (in termeni populari se numeste furt pe fata din firma patronului…) modifici cativa indicatori, prezinti situatia in negru si apoi faci reduceri de la salarii, materii prime samd, dar fara sa renunti la externalizari sau macar sa renegociezi acele contracte in favoarea firmei, si asa nu-i a ta. E a lor…

  6. Dupa anii 1947 Romania nu a avut nicicand guvernanti care sa aplice politici pentru cetateni. Nici cei din zilele noastre nu fac exceptie. Exista o explicatie a celor relatate mai sus; spre comparatie folosim un scenariu legat de o intreprindere oarecare si anume atunci cand vrei sa platesti externalizarile care sunt un pericol pentru firma dar tie personal iti aduce un beneficiu (in termeni populari se numeste furt pe fata din firma patronului…) modifici cativa indicatori, prezinti situatia in negru si apoi faci reduceri de la salarii, materii prime samd, dar fara sa renunti la externalizari sau macar sa renegociezi acele contracte in favoarea firmei, si asa nu-i a ta. E a lor…

  7. Radu,

    Te procupi atat de mult in emisiunile de pe RTV si TMCTV de furtul pe fata pe care l-au facut guvernantii prin taierea salariilor bugetarilor.

    Dar in Romania mai exista atatea alte furturi financiare pentru care nu exista „avocati” in televiziuni:
    – furtul prin nerestituirea proprietatilor confiscate de comunisti
    – furtul prin inflatia galopanta din ultimii 20 de ani
    – furtul prin impozitarea aberanta a muncii
    – furtul prin tolerarea gaurilor negre din economie
    – furtul muncii exportatorilor prin politica de „curs controlat” a BNR.

    Daca stau bine sa analizez de fapt la noi orice actiune este bazata pe furt:
    – furtul la alegeri
    – furtul la contractele cu Statul
    – furtul la privatizari
    – furtul prin angajari pe pile si filiere politice
    – furtul prin stimulente
    – furtul bancilor prin imprumuturi nerambursate, acoperite politic.

    Chiar si sportul e bazat in mare parte pe furt. Mai putin atinse au ramas doar stiinta si arta. Politrucii din ultimii 20 de ani ne-au furat tot, pana si speranta…

    Asa ca nu o mai tot da cu bugetarii, gen faza cu celularul de aseara.
    In Romania sunt sute de mii de hoti nedemascati si milioane si milioane de furturi!

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: