Povestea incredibila a celei mai scumpe autostrazi din lume: autostrada Bechtel-Nastase-Mitrea-Basescu-Tariceanu-Boc-Dobre-Orban-Berceanu de doua ori, Boagiu si cine va urma


Cazul Bechtel este incredibil! Autostrada cu 3 premieri, doi presedinti, 5 ministri ai transporturilor. De la o autostrada care trebuia sa aibe 415 kilometri si sa coste 2,2 miliarde de dolari, demarata in 2004 si care ar fi trebuit sa fie gata in 2011, vom ajunge sa platim 2,52 miliarde dolari (1,8 miliarde de Euro) pentru doar 116 kilometri de autostrada, probabil in zona cea mai putin necesara a Romaniei. Iar autoritatile considera asta un succes. Costul initial al kilometrului de autostrada era de 3,78 milioane Euro, in final ajungand sa platim companiei 15,5 milioane de Euro, adica cu 400% mai mult.

Inainte de a continua, va invit sa vedeti cateva imagini cu autostrada construita de Bechtel in Albania, la un pret care reprezinta doar 40% din cel din Romania:

 

Cifrele de mai sus arata ca exista un singur castigator net: compania Bechtel. Cu largul concurs al imbecilitatii institutionale a ministrilor transporturilor, premierilor si presedintilor (!) de dupa 2005, Romania a ajuns sa plateasca cu 15% mai mult pentru doar 28% din autostrada planificata initial (fata de 100%) si un cost total estimat acum cu 242% mai mare decat cel estimat intial (5,32 miliarde dolari fata de 2,2). Asta dupa ce au acuzat statul roman de coruptie in cazul Bechtel (nedovedita pana acum, si mai mult, potrivit celor mai recente declaratii facute mie de ambasadorul american Mark Gitenstein, nu a fost dovedita nici cea mai mica fapta de coruptie).

Povestea scurta suna asa: pentru ca 2,2 miliarde de dolari (1,57 miliarde Euro in prezent) parea mult pentru fostul ministru al transporturilor Traian Basescu, devenit presedinte, autoritatile romane au renegociat contractul in anul 2005. Dupa renegociere, costul autostrazii s-a triplat, la 4 miliarde de Euro, singurii castigatori fiind in acest caz compania Bechtel si avocatii de partid care au incasat un comision de aproape 5 milioane de Euro pentru a asa-zisa renegociere de succes. In fapt, o triplare a pretului.

Macar de s-ar fi facut la un pret de 4 miliarde de Euro si am fi circulat acum pe ea. Nu a fost suficient nici asta. Dupa renegocierea respectiva, din 2005, si alte cateva runde, iata cum arata rezultatul

 • August 2011: 52 de kilometri de autostrada pentru 1,29 miliarde de Euro, pret unitar de 25 de milioane de Euro pe kilometru
 • In proiect inca 64 de kilometri de autostrada, care ua ramas pentru Bechtel, si pe care compania americana ii va finaliza, spune doamna Boagiu, pentru un cost pe care nu il precizeaza si vom incerca sa il deducem la circa 500 de milioane de Euro, respectiv circa 7,8 milioane pe kilometru
 • Mai raman inca 299 de kilometri de autostrada, al caror cost este estimat la 7,2 miliarde de Euro. In total 2,15 miliarde de Euro. Proiectele urmeaza sa fie scoase la licitatie
 • Adica pentru primii 52 de kilometri am platit circa 25 de milioane de Euro pe mia de metri, pentru urmatorii 64 circa 7,8 milioane de Euro. Iar restul de 299 pentru 2,15 miliarde de Euro.
 • Costul mediu al kilometrului de autostrada, asa cum reiese din facturile de dupa renegocierea din 2005 si pana acum a rezultat la 15,5 milioane de Euro, fata de 3,78 milioane initial.

Costul celor 116 kilometri care au fost sau urmează să fie construiti de Bechtel devine 1,8 miliarde Euro, cu 230 de milioane de Euro peste costul initial asumat pentru intreaga autostrada de 415 kilometri.

Costul intregii autostrazi urca la minimum 3,8 miliarde Euro, de doua ori si jumatate peste pretul stabilit intial. In plus, autostrada nu este gata acum, ci cel mai probabil dupa 2015.

Tupeul si lipsa de bun simt manifestată urcă la maxim, atunci cand o auzim pe ministrul transporturilor ca, facand doar 116 kilometri din cei 415 prevazuti initial, si 300 printr-un nou set de licitatii, am economisit 6 miliarde de Euro, intrucat autostrada ne-ar fi costat 9,9 miliarde de Euro. Profund fals. Ma indoiesc profund de realitatea acestei cifre, prin care doamna Boagiu, pe care o credeam respectabila si responsabila, ne explica cum, daca nu ar fi negociat (providential!) cu Bechtel, am fi ajuns sa platim 20 de milioane de Euro pe kilometru pentru toata autostrada, si cat de mesianica este domnia sa si partidul din care face parte atunci cand tocmai a negociat ca Bechtel sa ne faca un sfert din autostrada promisa la un pret cu 15% mai mare decat cel prevazut initial pentru toata autostrada. Si la un ritm de 6,5 kilometri pe an, adica 541 de metri pe luna sau 17 metri pe zi. A fost viteza de autostrazi a Ministerului transporturilor: 70 de centimetri de autostrada pe ora. Un guvern care promitea in 2004 pana in 2008 realizarea de 1000 de kilometri, adica mai mult de un kilometru la fiecare doua zile.

Reactiile sunt graitoare:

 • Emil Boc: ”Ministerul Transporturilor a finalizat negocierile. Se continuă lucrările pe Surplacul de Bacău-Borș. Am decis la nivel politic ca tronsonul de la Gilău la Mihăilești să fie scos imediat la licitație, să se reia proiectarea pentru tronsonul Târgu-Mureș-Câmpia Turzii pentru ca aceste lucrări să fie continuate de la bugetul de stat. Bechtel nu primește despăgubiri. Niciun fel”. Este clar că băiatul ăsta nu înțelege nimic: când Bechtel livrează doar un sfert din autostrada contractată și încasează mai mult decât banii pentru intreaga autostrada, asta cum se cheamă? Se cheama plata intregului contract plus penalitati, indiferent de faza de executie.
 • Ambasada SUA: ”O felicit pe doamna Boagiu pentru rolul important pe care l-a avut în obținerea acestui progres. Rezultatul este un succes pentru toate părțile, în special pentru cetățenii români…. încurajez ferm guvernul să adopte acest acord și să asigure aplicarea sa fără probleme în același spirit al pragmatismului și parteneriatului care a dus la acest acord. Acum scopul nostru ar trebui să fie finalizarea acestor segmente ale autostrăzii Transilvania fără întârziere”. O reacție foarte corectă a unui diplomat care urmărește succesul financiar al unei companii a națiunii sale. Dar, să recapitulăm. În loc să ne coste 3,78 milioane Euro pe kilometru (5,3 milioane dolari), ne va costa pe medie 15,5 milioane de Euro pe kilometru (21,7 milioane dolari). De 4 ori mai mult. Evident că este un succes din unghiul de vedere al domnului Gitenstein, al companiei Bechtel, al contribuabilului american, al bancilor care finanteaza Bechtel pentru cumpararea de utilaje americane in vederea constructiei in afara granitelor.
 • Anca Boagiu: ”A fost o negociere foarte dură și apreciez că Bechtel a înțeles că nu avem bani de aruncat”. Oh.. dude! Este exact pe dos… iar rezultatul este ăsta tocmai pentru că Bechtel a înțeles că țara a intrat pe mâna unor incompetenți care aruncă cu banii deși nu avem bani de aruncat… Boagiu a mai spus că înțelegerea cu Bechtel a putut fi modificată cu sprijinul ambasadei americane la București și a Președintelui. Am mai spus și o repet: împiedicați-l pe președintele României să mai fie parte în negocieri: rezultatul este fie gazul mai scump, fie autostrada mai scumpă, fie rămânem fără flotă, fie băieții deștepți reușesc să își prelungească contractele în condiții chiar mai avantajoase. Și mai grav este că am senzația că domnul Președinte nu vede efectele – vedeti cum il lauda pe Ariton.
 • Traian Băsescu, joi, 26 mai 2005: dați search pe google cu cuvântul cheie ”licurici”

O critic pe Anca Boagiu pentru declarații de genul ”ne-ar fi costat 9,9 miliarde de Euro” fără această renegociere. Este evident că aceasta este o minciună sfruntată menită să cosmetizeze prețul enorm la care se construiește în final autostrada Transilvania, repet, cu următorul rezultat: un sfert de autostrada la un preț mai mare decât prețul inițial pentru toata autostrada. Dacă totuși este ceva de apreciat este faptul că în sfârșit este cineva care pare interesat de construcție (chiar dacă costul final nu va fi în jur de 3,8 ci mai degrabă în jur de 5 miliarde de Euro). Este regretabilă însă argumentația ”a la gâgă” pe care o folosește doamna Boagiu, că ne-ar fi costat 20 de milioane de Euro (28 de milioane de dolari) pe kilometru, exceptând situația în care deschide acțiuni penale împotriva tuturor celor care au renegociat prețul de la valoarea inițială de 2,2 miliarde dolari.

Cum construiește Bechtel în Albania:

Albania. Bechtel și turcii de la Enka, au inaugrat în 2010, un segment din autostrada A1. Segmentul inaugurat măsoară 61 de kilometri, a costat 535 milioane de dolari (382 milioane Euro), adică echivalentul a 6,26 milioane de Euro pe kilometru, sau 40% din prețul mediu din România. Autostrada este în zonă muntoasă, include două tuneluri gemene de 5,5 kilometri, și au fost construite 29 de poduri în regiune muntoasă. Turcii de la Enka au fost partenerii Bechtel și în România și Croația.Categorii:Stiri

Etichete:, , , , , , , , ,

9 răspunsuri

 1. Discursul si calculele pedelistei Boagiu sunt pe linia partidului : sunt maneliste prin excelenta . Toata aceasta autostrada care urmeaza un traseu inutil este una din marile tepe date romanilor .

 2. Bechtel si Enka, daca nu aveau contractul „dezavantajos” din Romania, nu puteau sa rezolve treaba din Albania. Pastorii albanezi datoreaza niste rovignete premiantilor din Romania.

 3. Daca asa stau lucrurile, acesti indivizi sunt buni de pusi la zid ! Asta se numeste subminarea economiei nationale si multe alte infractiuni de maxima gravitate.Ar trebui sa ne trezim odata , asa cum se intampla acum in Ungaria, si sa terminam odata cu justificarile de ordin politic, care absolva pe demnitari ,in general, de raspunderea penala,si sa se treaca la judecarea lor dupa faptele infractionale comise.Numai ca in Romania, tara cotata ca fiind populata de f. multi smecheri, hoti,mafioti, mincinosi etc., nu se va ajunge niciodata la o asemenea judecata.Doar daca va avea loc inca o revolta ca aceea din 1989 care sa zguduie din temelii structurile mafiote care si-au intins tentaculele peste tot.

 4. totusi autostrada nu se construieste punind bancnota langa bancnota, ci mc de beton langa mc de beton. Cum au evoluat cantitatile fizice de lucrari in diferitele faze de negociere?

 5. Este pacat ca s-au pierdut ani importanti pentru dezvoltarea infrastructurii in Romania si s-au cheltuit si fonduri importante. Daca ne uitam cu ce costuri a construit Polonia o autostrada similara acesteia ramanem din nou cu un gust amar.

 6. De ce sunt atatea contracte cu „anexe SECRETE”?
  Ce putem sa discutam despre „detalii secrete”? Vorbe?

 7. Este evident cea mai mare teapa primita de Romania si se pregateste cea mai mare teapa prin achizitia avioanelor de lupta F-16 .
  Chiorete sa traiasca, sa nu mai iasa din puscarie!

 8. Traian Basescu: Vasile, din comisionul meu am sa-ti ofer 3 milioane de euro pentru a continua activitatea profesionala. Prezinta spectacole care contribuie la Trezirea Constiintei Nationale a Dacilor! Vasile,noi nu suntem urmasii Romei! Vreau „Schimbarea la fata a Romaniei!”

Trackback-uri

 1. Contractul Bechtel a dispărut. Şova: “Nu am reuşit să se găsească”

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: