Bulgaria depaseste Romania ca PIB/cap de locuitor exprimat prin paritatea puterii de cumparare


Estonia: +8,4%. Lituania: +5,9%. Letonia: +5,7%. Suedia: +5,3%, Austria:+4,1%, Belgia: +2,5%, Bulgaria: +1,9%. Si in final, Romania: +0,3%. Media de creștee a UE din trimestrul II 2011 față de trimestrul II 2010 a fost de 1,7%. De aproape 6 ori mai mare decât  creșterea din România. Evolutiile din trimestrul II si fata de trimestrele precedente le gasiti AICI

Detalii despre prognoza de evolutie PIB pentru statele membre ale Uniunii in 2011, gasiti apasand pe graficele de mai jos:

Nu este nici o bucurie ca ritmul cresterii economice din Romania este mai mic decat aproape in toate statele Uniunii, cu excepția probabil a Greciei si Portugaliei. Nu-i nici vreo bucurie ca Grecia si Irlanda ar avea caderi mai mari decât Romania, si nici macar vreun fundament al amenitarii : ”Romania ar putea pati ca Grecia”. Pentru simplul motiv ca PIB-ul pe cap de locuitor ar Irlandei este cu 25% peste media Uniunii Europene iar cel al Greciei reprezinta 89% din media Uniunii Europene, in timp ce in Romania, PIB-ul este doar 45% din media Uniunii, depasind doar Bulgaria. A, și apropos, dacă economia Bulgariei va continua să crească la ritmuri superioare cele ale României, probabil că la finalul acestui an, PIB-ul pe cap de locuitor al Romaniei va fi cel mai mic din Uniunea Europeana. Nu glumesc. În cele mai recente 4 trimestre, ritmurile de creștere față de trimestrele similare din urmă cu 12 luni, au fost în cazul Bulgariei de 0, +3.8, +3.4, +3,9. În România, cifrele arată următoarea evoloție pentru aceste trimestre: -2.1%, -0,6%, +0,3%, +0,3%.

Deci, în trimestrul II 2011 față de trimestrul II 2010, creștrea României a fost de 6 ori mai mică decât media Uniunii Europene, și de 12 ori mai mică decât cea a Bulgariei. După toate standardele, asta înseamnă non-convergență reală a nivelului de trai. Adică îndepărtatea de standardele Uniunii, sau, în termeni simpli, încă un obiectiv ratat.

Acum, înapoi la Grecia, România, Irlanda și Bulgaria. Vreau să privim PIB-ul pe cap de locuitor, exprimat prin paritatea puterii de cumpărare. În termeni simpli, asta reprezintă o monedă artificială, care elimină diferențele nivelurilor de preț între state, și practic, o unitate de PPS (standard al puterii de cumpărare), poate cumpăra aceeași cantitate de bunuri și servicii în toate statele. După cum vă spuneam, România se află pe locul 26 din 27 în Uniunea Europeană, în acest clasament.

Exprimată în PPC, România a înregistrat un PIB de 11.600 de dolari pe cap locuitor. Grecia, 29.600 de dolari, iar Irlanda 37.300 de dolari. Asta înseamnă un grec putea cumpăra în medie bunuri și servicii de 1,5 ori mai multe decât un român, iar un irlandez de 3,2 ori mult decât un român. Deci amenințarea cu exemplul Greciei, unde pe medie ei cumpăra cu 155% mai mult decât în cazul României, nu ține. De Irlanda nu mai vorbim.

Sa vedem Bulgaria: PIB-ul pe cap locuitor, exprimat ca paritate a puterii de cumpărare, reprezintă 43 din media Uniunii Europene. Al României este de 45%. Ce se va întâmpla în 2011?

Inainte insa: Buglaria a avut un singur an de cadere economica: 2009, cand economia a scazut cu 5,5%. In 2010, cand economia Romaniei a pierdut 1,3%, Bulgaria a crescut cu 0,2%. Iar in 2011, cand Romania se indreapta spre o crestere de 1,3%, economia Bulgariei ar urma sa creasca cu 3%. In conditiile in care in 2010 inflatia bulgarilor a fost de 3% iar a noastra de peste 8%. Iar in 2011, prognozele sunt comparabile: circa 5% inflatie. A… inca ceva: datoria publica a Buglariei reprezinta circa 20% din PIB, iar a Romaniei circa 40%.

Prin urmare, daca ritmurile de crestere prognozate se vor pastra, exista o mare posibilitate ca Romania sa retrogradeze pe ultimul loc in privinta PIB/cap de locuitor, exprimat ca paritate a puterii de cumparare. Adica, cu aceeasi unitate de PIB/cap de locuitor, bulgarii vor putea cumpara mai multe bunuri si servicii decat Romania. In plus, convergenta bulgarilora accelereaza in timp ce a Romaniei decelereaza.

Pana cand vom avea datele detaliate ale PIB-ul pe trimestrul II, atat putem spune. Si mai putem banui ca fara un an agricol exceptional, am fi reintrat in recesiune. Pentru ca, putem intui, principalul motor ale cresterii din trimestrul II a fost agricultura (ploaia, speranta, conditiile climatice). Si mai putem spune ca largirea diferentei fata de statele Uniunii se datoreaza exclusiv mixului neadecvat de politici fiscale si monetare din perioada pana la criza, dar mai ales, subliniez, mai ales, modului prost in care a fost gestionata criza. Avea Jeffrey Franks o vorba: ”nu vrem sa spunem ca operatia reusit, pacientul este mort”. Echivalentul disparitiei pulsului este aici indepartatarea de media Uniunii Europene.



Categorii:Editoriale

Etichete:, , , ,

3 răspunsuri

  1. asta nici nu-i de mirare urmarind evolutia economica a ultimilor ani!

  2. Radule, daca esti fairplay, spune ceva despre consiliul monetar din Bulgaria! Uneori eu chiar CRED ca vrei sa intelegi profunzimile ( fara de care nu exista decat vorbe nu solutii), da’ nu intotdeauna reusesti! Din graba, desigur!
    Emil

  3. Cum se face ca un bogat poate avea bani cat 10000 (zece mii) de saraci, iar banii aceia nu circula in Romania liber ca sa poata aduce bunastare populatiei? Acest calcul cu media puterii de cumparare este o mare vrajeala. Faceti sondaje si analizati cate procente din intreaga populate activa are venituri medii anuale de 11.000 euro pe cap de locuitor si apoi puteti deduce singuri cate procente traieste decent in Romania! Faceti publice datele de la ultimul recensamant ca sa aflam si noi cate procente din populatia activa nu lucreaza deloc sau cu forme legale, cati sunt someri cu indemnizatii, cati lucreaza cu forme legale si cati sunt inapti de munca si iau pensii de invaliditate de la acest stat si cati pensionari sunt inregistrati in sistemul de pensii al statului!
    Apoi putem sa ne facem si singuri socotelile, astia care avem cat de cat carte…
    Va fi dezastru in urmatorii cel putin 10 ani in Romania daca guvernul nu isi schimba tactica de guvernare si nu vor da legi care sa pemita atragerea banilor care stau in saltele, banci si in OFFSHORE-uri. Pana nu vom sti cum sa atragem banii in tara, nu vom vedea prosperitate.
    CLAR.
    Salariile vor ramane de mizerie si din aceasta cauza, pruductia va fi incet incet sufocata si de taxele si impozitele pe care le cere statul, dar si de cresterile abrupte de preturi.
    Pana si un copil de gradinita poate sa prevada dezastrul care se abate incet peste Romania din cauza incapacitatii de guvernare provocata de total dezinteres pentru aceasta natiune, interese meschine, incompetenta, lipsa de unitate si fuga de responsabilitate. Aceste atribute nu pot fi compatibile cu politicile pentru refacerea nivelului de trai, nicaieri in Univers.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: