Vineri, 30 septembrie 2011, ora 23.59, România a atins ţinta de inflaţie…


… şi probabil sâmbătă, 1 octombrie 2011, România a ieşit din ţinta de inflaţie. Datele prezentate astăzi de Institutul Naţional de statistică au trei caracterisici: sunt clare, sunt amuzante şi vin după declaraţia din urmă cu o săptămână a guvernatorului BNR care, deşi nu a avut cel mai bun istoric în atinge ţintele de inflaţie în ultimii 6 ani, demonstrează că vede extrem de bine pe termen scurt şi mai ales, în urmă. Pe teremen lung şi „în faţă”, este o altă problemă. Înainte însă de a citi acest articol, vă invit să recitiţi AICI ceea ce scriam în aprilie 2007, articolul „Inflaţia 007”, publicat în Money Express. Merită.

Concret, ce ne spunea guvernatorul Mugur Isărescu miercurea trecută? Priviţi declaraţia dând click pe fotografia de mai jos:

Aşadar, pe scurt, guvernatorul a spus ceea ce putea să spună: am atins pentru scurt timp ţinta de inflaţie, pardon, prognoza de inflaţie. Rata anualizată a inflaţiei, anunţată astăzi de INS la nivelul de 3,45% este în interiorul ţintei de 3% + sau – 1% când reprezintă intervalul de variaţiei.

Ceea ce nu spune domnul Guvernator este că vorbim de o chestiune de luni, de puţine luni, până când inflaţia sare din nou din ţintă. Concret, de la 1 octombrie 2011, gazele naturale mai iau o tură de scumpiri. Energia electrică se va scumpi şi ea. Eliminarea subvenţiilor la căldură pentru populaţie, se va traduce, cum altfel, într-o scumpire. Care se va adăuga inflaţiei existente.

Ceea ce nu a spus guvernatorul, am spus noi, în emisiunea The Money Show. Daţi click pe fotografia de mai jos pentru a vedea cum vor fi afectate preţurile, industria şi piaţa muncii de ceea ce va urma. Apoi ne întoarcem la inflaţie:

INS a comunicat astăzi o rată a inflaţiei anualizată de 3,45% (din octombrie 2010 până în septembrie 2011). Este cea mai scăzută rata anualizată a inflaţiei de după 1990, doar un pic mai mică decât cea din martie 2007, când inflaţia anualizată a scăzut la 3,7%. Amintesc momentul martie 2007 pentru a semnala şi acum, ca şi atunci, pericolele unei citiri incomplete a datelor, care conduce la politici după dorinţă în detrimentul celor realiste.

Ce mai spune INS: că rata lunară a inflaţiei a fost negativă pentru a 4-a lună consecutiv. Adică am avut dezinflaţie, nu deflaţie. Iată evoluţia preţurilor.

Inflaţia pentru primele 9 luni ale anului este de 1,82%. Înainte de cele 4 luni de scădere, rata inflaţiei era, după primele 5 luni ale anului, de 3,05%, vârful inflaţiei anualizate fiind de 8,41% la finalul lui mai.

Din datele INS rezultă că scumpirile majore din primele 9 luni ale anului (combustibili: 8%, tutun:7%, energie electrică: 5%, energie termică: 3,95%, apă, canal, salubritate: 13% sau CFR:18%) au fost anihilate de ieftinirea cartofilor, cu 35%.

Pentru mine este evident că majorarea preţurilor în primele 9 luni, pe ansamblu, este mai mare de 1,82%. Şi tot evident este că atunci când ministerul de finanţe are nevoie de un PIB mistificat (cum a fost cazul raportării PIB-ului pentru anul 2009), este cineva acolo care transmite cifre discutabile, ca să nu le spun eronate cu bună ştiinţă. Este evident pentru mine şi pentru Eurostat – braţul statistic al Comisiei Europene, care şi-a exprimat rezerve legate de calitatea deficitului bugetar raportat de România, rezerve care încă nu au fost eliminate de România. Şi mai este evident că la mai puţin de o săpătmână după ce guvernatorul BNR prezice o inflaţie de circa 3,5%, inflaţia raportată oficială este de circa 3,5%.

După aceste coincidenţe cineva ar putea crede că în România rata inflaţiei este cât vrea guvernatorul Mugur Isărescu plus sau minus câteva procente, pentru că, nu-i aşa, nici dânsul nu este chiar Dumnezeu (parafrazându-l pe Krugman). Însă cea mai mare greşeală în interpretarea datelor economice este să te bazezi pe date inventate. Fie că vorbim de inflaţie, fie că vorbim de şomaj. Apropos, rata oficială a şomajului în România tocmai a fost raportată la 4,9%. Nu e minunat? După 3 ani de criză dificilă, contracţie a economiei de peste 10%, secare a creditului, inflaţia în România este aceeaşi ca după 8 ani de boom economic. Şi şomajul la fel. La fel ca în martie 2007.



Categorii:Editoriale, Stiri

8 răspunsuri

  1. Tineti-va bine de scaune. Economia va incepe iar sa „duduie”. Cred ca pentru ultima data… N-o s-o mai opreasca nimic din duduit si o sa crape.

  2. O chestie urata de tot: Deputaţii slovaci au respins marţi consolidarea Fondului european de stabilitate financiară (EFSF).
    E atat de groasa situatia incat pana si Slovaciei ii va fi mai nasol neaproband duda asta. Dar si sa ceri unei tari totusi sarace sa sara (PE FATZA) cu 7 miliarde in ajutorul unora mai bogati e deja cam mult… A inceput deja autodigerarea…

  3. RADU!!! Felicitari pentru CURAJUL de a avea dubii asupra informatiilor furnizate de INS!

  4. Radu, cum ti se pare stirea asta: http://www.dutchnews.nl/news/archives/2011/10/euro_crisis_has_generated_75bn.php comparand cu ce se intampla acasa?

    Am citit un articol la un moment dat ca Romania s-a imprumutat cu 3.5% de la FMI si era considerata o dobanda foarte convenabila….

    • Mi se pare un foarte bun exemplu despre cum un stat disiciplinat profita de criza. Si mi se pare un foarte bun exemplu pentru care un stat ca Olanda vrea sa tina departe state ca Romania, atata timp cat ceea ce se intampla in Romania este dincolo de inteles. A te lauda cu dobanzi de 3,5% sau a te imprumuta acum cu 7% in conditiile exemplului mentionat arata ca Romania se departeaza de media UE, nu se apropie.

  5. Ce tot ii trag astia de la INS cu cartofii??? Vad ca pondere au de 7 la mie!. Chiar o scadere dramatica a pretului si tot nu se modifica asa tare…
    (in schimb incalzirea, gazele, chestiile astea au 93 la mie…)

    p.s. pretul la cartofi mai rezista maxim o luna-o luna jumate cred si incepe sa creasca. Deja lumea si-a cam facut stocul de cartofi pt la iarna

  6. Si inca ceva: incalzirea de iarna este enorma. Cred ca rata de ponderare a gazelor(incalzirii) este mult prea mica. Cand ai un venit de 1200 lei si platesti 3-400 lei numai pt gaze, atunci nu mai e chiar 3,2% din venit…

  7. cred ca ati dat-o in bara sovianilor, nu? inflatia tot in tinte, dupa prognozele voastre de specialisti

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: