Bancile austriece au primit ordin sa isi limiteze expunerea in Europa Centrală si de Est


Surpaveghetorii sistemului bancar din Austria au dat instrucțiuni băncilor austriece să limiteze creditarea prin subsidiarele lor din Europa Centrala si de Est, potrivit editiei tiparite a Financial Times. Ziaristii de la FT identifica astfel un nou semn prin care criza din zona Euro loveste economiile care nu au aderat inca la moneda unica Europeana.

Potrivit celor de la FT, cererea este motivata de dorinta oficialilor austrieci de a mentine ratingul tarii in categoria A. Bancile austriece sunt cel mai mare impruutator din Europa CEntrala si de Est.

Mutarea este interpretata drept ”unilaterala” de catre cei de la FT si arata, in opinia lor cum si cele mai puternice economii din zona Euro sunt afectate de criza datoriilor suverane. Mutarea vine in contextul in care Ungaria a apelat oficial luni la FMI pentru activarea unui ajutor de tip precaut dupa de in urma cu un an si jumatate a renuntat voluntar la limitarile unui acord cu FMI.

Banca Centrala a Austriei a afirmat ca ERSTE Group, Raiffeisen Internationa sau Bank Austria (detinuta de Unicredit din Italia) vor fi limitate in a oferi imprumuturi mai semnificative in tarile din ECE comparativ cu cantitatea de depozite atrase. Adica, nu mai contati pe bani de la bancile mama, bancilor, sunteti de unele singure. Subsidiarele care au fost supraexpuse vor trebui sa asigure ca imprumturile pe care le acorda nu vor depasi cu mai mult de 10%valoarea depozitelor atrase.

Expunerea celor 3 banci in Europa Centrala si de Est depaseste PIB-ul Austriei. Anuntul Bancii Centrale din Austria a venit in conditiile in care diferenta dintre costul de imprumut al Germaniei si cel al Austriei a ajuns la un maxim istoric.

Pretul actiunilor a scazut in sectorul bancar austriac (ERSTE -9%, Raiffiesen – 4,7%)

Reprezentantii bancilor austriece au declarat ca activitatile subsidiarelor lor din Europa de Est nu vor fi perturbate major, avand in vedere faptul ca oricum isi luasera angajamentul sa un ofere imprumuturi doar in limita depozitelor atrase.

Categoric insa, aceasta masura va limita cantitatea creditului din economia Romaniei, prin urmatorul mecansim:

* intr-o economie care creste modest, manata de agricultura, banii populatiei si firmelor nu au motive sa sporeasca semnificativ

* intr-o economie in care salariile nu cresc, depozitele populatiei au mai degraba tendinta sa scada decat sa creasca.

* in conditiile in care bancile austriece (cele mai mari din Romania) sunt lasate de capul lor, se va amplifica batalia pe economisirea populatiei si firmelor.

* asta va conduce la dobanzi mai mari la depozite, de unde vom avea si dobanzi mai mari la credite (care vor limita competitivitatea si vor conduce la produse mai scumpe decat in late tari)

* statul roman, in conditiile in care a esuat in tentativa de a se imprumuta la costuri rezonabile de pe piata externa de capital, se va indrepta intr-o masura tot mai mare spre piata interna, amplificandu-se din nou batalia pe resurse. Statul va deveni din nou canibal.

* In conditiile in care costurile cu dobanzile se vor majora, iar statul roman intentioneaza scaderea deficitului de la 4,4% din PIB la 1,9% din PIB, chiar daca prognoza de crestere economica a fost diminuata de la 3,5% la 1,8%, Romania este impinsa de aceste politici spre stagnare economica, daca nu chiar recesiune.

* O absorbtie ceva mai buna a fondurilor europene va fi neutralizata de costurile suplimentare cu dobanzile. Avem nevoie de o absorbtie semnificativ mai buna a fondurilor EuropeneCategorii:Stiri

Etichete:, , , ,

5 răspunsuri

 1. Pentru romanii de rand clienti ai bancilor straine din Romania,BNR le este dusman deoarece Directia de Supraveghere ramane inidferenta la incalcarea de catre aceste banci in politica de creditare ipotecara si nu numai.Din aceasta cauza directia de Supraveghere a BNR este direct ras[unzatoare pentru teorarea iompusa de aceste banci straine clientilor,teorare ce a dus in ultimul timp la sinucideri.Pe mine ma intereaseaza,cu dovezi credit Europe Bank NV Olanda,a carei conducere din Romania a fost acuzata in 2010 de furt calificat,fata ca BNR sa le interzica activitatea in continuare in afara Regulamentelor BNR(Regulament nr.3/2007)cu consecintele ulitmilor 2 ani.Iata aici o suveica ametitoare care trebuie,prin rea credoita sa-i pacaleasca pe clientii acestei banci:
  Spre exemplu:In 28 feb.2008 Credit Ipotecar IFN SA,incheie contracte de credit ipotecar prin mandatara sa Credit Europe Bank Romania,dar mandatara deja fusese achizitionata de Credit Europe Bank NV Olanda.Dupa incheierea contractelor Credit Europe Ipotecar IFN SA cesioneaza in 29.03.2009 portofoliu de creanta de peste 205 000 000 euro la Credit Europe Bank NV Olanda,care dupa cesionare mandateaza pe Credit Europe ipotecar IFN sa-i reprezinte interesele .Este o suveica ,un joc de ping-pong care sa-i ameteasca pe clienti,iar toate clauzeleabuzive din contractele de credit sa fie plasate de la unii la altii Si inca o problema,cel putin asa vazuta de mine,in martie 2009 Credit Europe Ipotecar IFN isiinclude in portofoliul de creante si pe bunii platnici,fara sa-i si notifice apoi in 10 zile asa cum prevede legea190/1999,modificata,stimabilii siveicari stiuau deja ca abuzirile din contactele de credit ii va face pe clienti sa nu-is mai poata p[lati ratele .In cazul pe care eu il stiu ,clientul acontinuat sapsi plateasca constiincios ,cu enorme sacrificii sicu plecarea din Romanai,desi este un extraordonar inginer electronist,cu inventii si inovatii pana anul acesta cand juristii din tara care l-a adoptat l-a indrumat impotrica angajatilor iliciti din Romania a Credit EuropeBank NV Olanda.

 2. citat: ” * statul roman, in conditiile in care a esuat in tentativa de a se imprumuta la costuri rezonabile de pe piata externa de capital, se va indrepta intr-o masura tot mai mare spre piata interna, amplificandu-se din nou batalia pe resurse. Statul va deveni din nou canibal.”

  Statul roman,cred eu ,nu a esuat nimic,de esuat au esuat infractorii care ocupa fraudulos, incompetent ,guvernarea si presedentia romaneasca.Acestia nu pot fi „statul roman” ci ocupanti ai statului roman,in defoarea tuturor romanilor.Acesti indivizi ,PDL-Basescu Traian)nu reprezinta nici o garantie sa mai primeqsca credite de pe piata externa de capital
  Criminalitatea si infractionalitatea ce a cuprins toate instituiile staului roman,inclusiv Directia de Supraveghere BNR,compromit ,in Romania ,onorabilitatea bancilor externe, asa cum este si cazul Credit Europe Bank NV Olanda.

 3. dar asta e o veste buna … pentru unii …

 4. Chiar aseara ma uitam intampltor la un grafic cu pretul actiunilor Erste si ma minunam. Sa-ti cada actiunea in cateva luni de la 40 euro la 12 euro e cel putin dezastruos.. Asta spune multe despre situatia din banca austriaca si in general despre finantele austriece. Mie imi cam mirose a …..bail-out, in curand.

 5. eee,altceva era daca iesea presedinte in 2009 domnu geoana. aveam alte dobanzi minim 10% la depozite si 2% la credite,austria aducea miliarde pentru bancile de aici si ar fi fost bine ca sa nu fie rau

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: