Ea este Elzbieta Bienkowska, eroina absorbtiei fondurilor europene in Polonia. Interviu Exclusiv.


Categoric Polonia este o poveste de succes. Este suficient sa te plimbi prin Varsovia, sa te uiti la imaginea macro si sa vezi ca Polonia a fost singurul stat din Uniunea Europeana care ”a fentat” recesiunea, sa se privesti bugetul lor excedentar, pe plus cu un miliard de Euro dupa primele 10 luni. Sunt zeci de pagini care pot fi scrise pe subiectul: de ce Romania nu este ca Polonia.

In primul rand pentru ca in loc de Elena Udrea, ministrul dezvoltarii regionale din Polonia este condus de Elzbieta Bienkowska, care ne-a oferit cateva explicatii in exclusivitatea privind succesul enorma al absorbtiei fondurilor Europene. Un amanunt mai putin stiut, este ca doamna Binekowska a copilarit in Romania, alaturi de tatal sau, atunci cand acesta a lucrat, la sfarsitul anilor 1960, la Craiova. Urmariti interviul de mai jos, acordat de exclusivitate de doamna Elzbieta Bienkowska:

Situatia e total diferita in Romania. Motivul principal: spaga.

Priviti doar ce se intampla in aceste zile: primarul celui de-al treilea (sau al patrulea dupa anumite masuratori) din Romania este la ”bulau” pentru spaga (Cluj). Primarul celui de-al 8-lea mare oras din Romania (Brasov) este cercetat pentru legaturi cu spagarii. Seful secretariatului general al guvernului, institutie prin care au trecut anul trecut circa 700 de milioane de Euro prin fondul de rezerva al guvernului, este dat afara pentru ca, inainte de a gestiona urgentele tarii gestioneaza propriile urgentei – ale fetei din prima casatorie sau ale sotului din a a doua casatorie.

Ioan Nelu Botis, ministru in guvernul Romaniei a fost nevoit sa demisioneze, dupa ce a fost prins intr-un vadit conflict de interes princ care ”vara” bani catre nevasta-sa din fonduri europene pentru o fundatie care isi avea sediul chiar in sediul detinut de familia Botis. DNA-ul tine acest dosar si inainteaza cu viteza melcului pentru ca, in mai multe randuri, Basescu a spus ca il regreta pe Botis. Botis a fost si la ziua lui Basescu, la Vila Lac nu stiu cat. Pentru mine Botis este un potential infractor. Pentru Basescu, Botis este un invitat la ziua lui. Daca i-a dus vreun cadou lui Traian Basescu, l-o fi cumparat din banii pe care doamna Botis i-a sifonat din fonduri europene?

Este evident ca Romania a ajuns sa fie condusa de o gasca de gainari. Am facut acest scurt preludiu pentru a va arata in continuare un model care constrasteaza total cu ceea ce se intampla la noi. Se numeste Polonia. Ati putea spune ca au si ei pe Elena Udrea lor la ministerul dezvoltarii regionale, cel responsabil pentru absorbtia fondurilor Europene. SIngurele asemnari sunt ca respectivele doamne sunt blonde iar ministerele se numesc la fel. Diferentele? In principal 2: educatia si cariera doamnei Binekowska, care a presupus competenta si mai putina apropiere de diversi decidenti, spre desoebire de domana Elena Udrea, si, cel mai important, gradul de absorbtie al fondurilor Europene.

Povestea pe scurt suna asa: Polonia si Romania au avut alocati bani din fondurile europene pentru exercitiul bugetar 2007-2013. Polonia a avut alocat circa 68 de miliarde de Euro. Romania 32 de miliarde de Euro.

Doar in anul 2011, Polonia va absorbi 10 miliarde  de Euro din fonduri UE. Adica de 14 ori mai mult decat Romania in ultimii 5 ani cumulat.

Dupa 5 ani din exercitiul de 7 ani, Romania a incasat efectiv 716 milioane de Euro (o rata de absorbtie neta de 3,7%). Polonia a incasat efectiv 23 de miliarde de Euro (35%). Asta inseamna bani efectiv rambursati de UE, certificati drept cheltuiti corect. Adica gradul de absorbtie al Poloniei este de aproape 10 ori mai mare decat cel din Romania. Ritmul este amentitor.

Atat Romania cat si Polonia au o problema. Incep cu problema Poloniei, pentru ca este mai simpla si efectiv frumoasa: Gradul de absorbtie (incluzand avansurile de la Uniunea Europeana), in Polonia este de 69% dupa 5 ani. Proiecte de inca 20% (sunt pe teava), iar problema Poloniei este ca pana la sfarsitul anului viitor, va absorbi suta la suta fondurile Europene, si nu va ramane nimic de absorbit in anul 2013. Asta da problema! Ea va fi rezolvata probabil prin redistribuirea de sume de la tarile corupte: precum Romania.

Pentru ca, problema Romaniei este urmatoarea: in acest moment, plati de 800 de milioane de Euro de la Uniunea Europeana sunt blocate, cu speranta (nu certitudinea) ca vor deblocate in luna decembrie. Situatia este aceeasi din primavara anului trecut. Motivul? Suna simplu: un audit comandat de Comisia Europeana privind corectitudinea cheltuirii banilor europeni a ajuns la urmatoarele concluzii: din 3 judete controlate (Ilfov, Teleorman si cred ca Buzau), toate trei au ridicat suspiciuni grave privind corectitudinea achizitiilor. Adica suspiciuni de spaga.

Daca fondurile nu vor fi deblocate curand (adica suspiciunea de coruptie se va transforma in certitudine) Romania risca trei rele: pierde fonduri semnificative alocate pana in 2013, in exercitiul bugetar 2014-2020 risca sa aiba sume semnificativ mai mici (pentru ca, nu-i asa, gradul de absorbtie este mizerabil), si, cel mai rau scenariu: anularea fondurilor de coeziune alocate pentru Romania.

Voi reveni cu amanunte explicate pe larg de doamna Bienkwoska, dar si de oameni cheie din ministerul dezvoltarii regionale din Polonia. Voi reveni pentru ca meritaCategorii:Editoriale

Etichete:, , , ,

6 răspunsuri

  1. Imi pare rau, dar eu nu pot asocia nimic din aceasta doamna cu Elena Udrea.

  2. Ar fi interesant de văzut câte firme poloneze au venit de curând în România, adică cum s-au dezvoltat încoace datorită acestor fonduri. De exemplu în publicitate am văzut una și nu mi-a venit să cred.

  3. Is eu mai simplist; femeile ar cam fi de trei categorii: bune de neveste, bune de amante si „indiferente”. Elzbieta e buna de nevasta… adica (pe langa alte calitati) ii poti lasa banii pe mana.

  4. :)) Interesanta concluzie, alien. Totusi, Polonia nu a intrat inaintea Romaniei in UE? Poate mai exista, totusi, speranta ..

  5. Singurul comentariu pertinent pe care-l pot face este ca (in Romania) daca banii nu pot fi furati, devin neinteresanti. Atunci cind hotia si incompenetnta (nu conteaza ordinea) isi dau mina, rezultatul este unul singur : Balcanii…din care si noi facem parte.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: