RE-CE-SI-U-NE. Din nou.


Datele prezentate astazi de institutul national de statistica arata mai multe aspecte extrem de importante. Cel mai important, este cel de perspectiva, de viitor:

Datale arata asa:

Practic, Romania a reintrat in recesiune. Trimestrul IV 2011 fata de trimestrul III 2011, a condus la o scadere economica de 0,2% (date ajustate sezonier). Evolutia din prima parte a acestui an (cu incetinirea exportului net, limitarea apetitului pentru consum, vremea si blocajele economice), vor conduce la un nou trimestru negativ fata de precedentul. Intrucat doua trimestre consecutive de contractie economica reprezinta definita tehnica a recesiunii, imi permit sa nu fiu la fel de optimist ca Traian Basescu si FMI, care vad crestere economica de 1,5-2% (in scadere de la circa 3,5% cat vedeau in urma cu 3 luni). Prin urmare, singura urare pe care o pot adresa este ”Welcome to recession”

O sa ma intrebati de ce am inceput cu vestea rea (a doua recesiune). Este simplu: ceea ce conteaza pentru public este ceea ce va urma, nu ceea ce dicteaza unul si altul datelor economice. Pentru ca, cresterea economica pentru 2011 decretata de Statistica la sugestia lui Traian Basescu la 2,5%, nu pacaleste pe nimeni. De ce? Pentru ca, analizand independent evolutia economiei in 2011, vom constata ca principalele motoare economice au fost: agricultura, exportul net (pe fondul cresterii economiei europene si unei anumite intarzieri a Romaniei in a percepe incetinirea economica europeana). Si poate cel mai important motor de crestere a fost comanda. Comanda presedintelui de a raporta crestere economica.

Noua recesiune nu este o surpriza. Am anticipat-o in mai multe etape:

* Atunci cand BNR a redus din nou rata de dobanda cheie si a condus-o la noul minim istoric de 5,5% (de teama ca noua recesiune sa i se impute)

* Atunci cand FMI a redus din nou perspectiva de crestere economica, la numai o luna dupa crearea unui buget cu o estimare de crestere de 2,5% (in decembrie 2011). In plus, aceasta estimare era redusa cu inca 1% fata de estimarea din octombrie (care prognoza o crestere de 3,5%)

* Incetinirea exporturilor.

* Am semnalat-o aici, inca din 12 octombrie: https://soviani.com/2011/10/12/suntem-in-recesiune-din-nou/

Recesiunea este o realitate. Nu o surpriza. Vor stii aceiasi domni sa o gestioneze mai bine decat in 2009-2010? Sincer, ma indoiesc. Sunt exact aceiasi domni. Cu aceleasi mentalitati. Si nu cred ca gresesc daca va spun ca vor avea aceleasi rezultate.

Am revazut astazi in arhiva personala, cum intampinau in 2009 recesiunea decidentii de atunci si de acum. Știti clișeele – de la această criza nu ne va atinge până la ”poate criză de nervi”. Iar când realitatea le infirma viziunea, continua sa spere. Mai tineti minte reactia domnului Guvernator din luna mai 2009, atunci cand institutul national de statistica nu mai putea ascunde recesiunea? Anul pornise de la o prognoza de crestere de 3,5% (in noiembrie, cand aveam ”criza de nervi” si s-a incheiat cu o cadere economica de -7,4%). Si totusi, in mai 2009, ce spunea guvernatorul BNR?

Textual, a spus asa: ”eu personal cred ca trecem in teritoriu pozitiv. Si pentru tot anul vom fi in teritoriu pozitiv”. Wow. Uite si declaratia VIDEO mai jos:

A… si sa nu uit… a comanda statisticii nu e ceva nou: am scris despra asta si in urma cu un an:

https://soviani.com/2011/02/15/traian-basescu-pib-ul-creste-in-trimestrul-iv-statistica-aveti-dreptate-sefu/

Iar intrebarea de baza ramane: de ce oamenii astia sunt capabili sa vada numai in trecut, niciodata in viitor?Categorii:Stiri

Etichete:, , , , ,

54 de răspunsuri

 1. mugur isarescu probabil ar fi fost un guvernator modest ,dar multumitor pentru poporul german. ei au asemenea competitivitate incat exporta produse perfecte.nu au nevoie de devalorizare, noua in schimb ne trebuie putina inflatie cum face toata lumea buna, asa cum incearca si Draghi, si cum ne-a sfatuit krugman.ar mai fi o solutie sa gaseasca dl guvernator daca nu poate cu inflatie ca uite scade, sa gaseasca o planeta daca un unde sa putem si noi explorta.

 2. JOCUL pe care-l fac bancile centrale de ceva vreme incoace se numeste „PERETICA”, dar:

  1) din pacate nu seamna deloc cu SQUASH-ul;

  2) ci seamna perfect cu: CEA MAI TRISTA LABA A TUTUROR TIMPURILOR, mai AUSTERA decat cea dn `29 !

 3. Gogule si toti ceilalti,

  Nu stiu daca ma credeti, dar eu va spun ca:

  1) ECONOM DIN FIRE CUM SUNT, SI EU IMI PERMIT ASTAZI CA SA CUMPAR IEFTIN TOT FELUL DE ACTIVE;

  2) DAR N-O FAC INCA, PENTRU CA:

  2.1) NU VREAU CA SA CONSUM;

  2.2) CI AS VREA CA SA PROFIT, adica: AS VREA CA SA CASTIG RE_VANZAND – usor – MAI SCUMP;

  2.3) INSA ASA CEVA ESTE IM_POSIBIL IN CONDITIILE DE AUSTERITATE, CARE VAD CA SE ADANCESC = SE ACUTIZEAZA, IN LOC SA FIE FACUTE SA DISPARA !

  Cica – asa dupa cum zic Emil Boc, Traian Basescu, dar si Isarescu si Merkel & Co. –

  1) DACA VREI CA SA CASTIGI USOR (asa cum as vrea si eu);

  2) IN LOC SA VREI CA SA ECONOMISESTI, adica: IN LOC SA VREI SA NU CONSUMI = IN LOC SA VREI SA RABZI = CA SA TRAIESTI IN AUSTERITATE,

  ai fi:

  UN POPULIST CARE TREBUIE IMPUSCAT PE LOC IN STRADA = IN PIATA PUBLICA !

 4. Deci BURSELE (si mai ales cea romaneasca) CRESC AIUREA = DE-AMPULEA, adica:

  1) doar pentru a le oferi unor insideri UN EXIT CAT MAI AVANTAJOS (Sucker`s Rally);

  2) inainte de EXPLOZIA DOBANZILOR LA DEPOZITELE BANCARE;

  3) si mai ales in avans fata de PRABUSIREA ECONOMIEI – inclusiv a STATELOR – DIN PRICINA AUSTERITATII = IN LIPSA CONSUMULUI DE MASA, SI IMPLICIT IN LIPSA PROFITABILITATII ORICAROR AFACERI !

  Se poate spune clar faptul ca bursele din intreaga lume – dar mai ales bursa romaneasca – deja:

  1) NU DOAR CA „ANTICIPEAZA”;

  2) CI CHIAR FABULEAZA

  – UN RE_BOUND (de-a-ndoaselea= de_fazat) AL ECONOMIEI –

  in conditiile in care: STATELE si FINANTELE LUMII, sunt insa = inca din ce in ce mai BUIMACE = BEZMETICE i

 5. Deci, bancherii centrali se potcaca in ea de dobanda cheie redusa, si de infuzii masive de capital = de lichiditati in bancile comerciale (ca sa nu falimenteze din pricina IN_ACTIVITATII LOR DE BAZA) pentru ca

  – FARA UN CONSUM DE MASA = DE ANVERGURA, adica CEL PUTIN IN EXACT ACEEASI MASURA (de ieftinire ne_verosimila) CU CARE SE CREDITEAZA PRODUCTIA – culmea contra_dictiei = prostiei – IN CONDITII DE AUSTERITATE = DE CONSUM „DE MASA” DRASTIC REDUS –

  SE RISIPESC PUR SI SIMPLU BANII AIUREA !

 6. Daca semnarea TRATATULUI FISCAL nu este UNANIMA, TRATATUL este NUL !

  Deoarece, orice partid nesemnatar l-ar anula imediat, pentru a putea ajunge la putere !

  Ca sa nu mai spun, ca daca TRATATUL FISCAL nu este semnat de catre ABSOLUT TOATE PARTIDELE – fortele – POLITICE DIN ROMANIA, el este NUL si datorita – din fericire nu din cauza – faptului ca:

  ASUMAREA UNI_LATERALA a unor – oricaror – OBLIGATII:

  1) IN NUMELE SI IN CONTUL ALTOR PERSOANE;

  2) ESTE NULA DPDV JURIDIC = CONSTITUTIONAL !

 7. Am spus datorita – si din fericire nu din cauza – ca orice TRATAT FISCAL e NUL DPDV JURIDIC = CONSTITUTIONAL, pentru ca:

  1) POPULISMUL VA SUPRA_VIETUI IN VECII VECILOR PESTE TOT IN LUME, PRIN INTERMEDIUL FORTELOR PROGRESISTE – PARTIDELOR – AUTENTICE DE STANGA SI DE CENTRU;

  2) SPRE PIZMA ELITISTILOR DE DREAPTA !

 8. Oameni buni,

  Treziti-va mai repede din HALUCINATIE, si trimiteti urgent francmasonii ca sa reguleze – vorba poetului – ori la PUSCARIE, ori la CASA DE NEBUNI !

 9. Concluzia e una singura: revenire de salarii din aprilie – canci cancescu. Noroc de alegeri, sunt baietii mai stresati; acesta este motivul pentru care se vor da, totusi, pensii si salarii.

 10. In ziua de azi, sub asa zisa democratie, autoritatile statale abilitate sa culeaga date statistice / economice si sa informeze asupra inflatiei, cresterii PIB, variatii salariale, etc, sunt crezute fara cracnire de catre mas media, cetatenii de rand si mai grav de catre mediul financiar – academic. Nimic rau in asta daca informatiile furnizate ar fi corecte real nu doar legal.

  Sa dam cateva exemple:

  1. Inflatie. Institutul National de Statistica (INS) are o metodologide de calcul a inflatiei legal aprobata ce contine anumte mecanisme ce distorsioneaza grav inflatia raportata, cu potential clar de subestimare.

  A. Ajustare Calitate
  Sa zicem ca pretul la paine creste cu 10%, ce se va include in “cosul statistic”? O crestere de 10%? Gresit! Se va include o scadere de minus 10%. Cum asa? Datorita ajustarii de calitate! Se permite prin nu stiu ce obscur OG## cresterea cantitatii de aditiv E### folosit ce va permite mentinerea painii proaspete cu 2 zile mai mult deci o imbunatatire de calitate in opinia INS de 10% si de folosirea aditivului E### ce va face painea mai moale deci inca o imbunatatire de calitate de 10% rezultand o totala imbunatatire de calitate de 20%. Ca urmare (+)10% + (-20%) rezulta ca de fapt painea s-a ieftenit cu 10%. Asta este apoi ponderat inclus in cosul de bunuri si servicii pe baza caruia se calculeaza inflatia si voila, rezulta o inflatie mai mica de cea cea de fapt reala. Din lipsa de spatiu si timp nu abordez o sursa masiva de scadere a inflatiei raportate prin evaluari eronate de imbunatatire calitativa a produselor ce incorporeaza technologii avansate (masini, calculatoare, electrocasnice, etc.)

  B. Substitutii
  Pentru faptul ca totusi painea a crescut la pret cu 10% vine INS si ne spune ca a scazut consumul de paine cu 30% si a fost inlocuit cu mamaliga! Tinand cont ca 400grame mamaliga este sa zicem cu 50% mai ieftina, vine INS si ne spune ca ponderea din cosul de consum a painii a mai scauzt de fapt cu inca 15% datorita faptului ca o parte din cetateni nu isi mai permit paine si au trecut pe mamaliga. Per total cu ajustarea de calitate costul painii si a substitutului acesteia a scazut conform INS cu 25% chiar daca in realitate pretul a crescut cu 10%. Diferenta intre ce suntem informati si realitate este uriasa, de 35%.

  C. Medii Geometrice
  Nesatisfacuti de efectele deflationiste prin folosiorea Substitutiilor sus mentionate, statisticienii au hotarat sa foloseasca medii geometrice in loc de aritmetice pe cosul de bunuri si servicii pe baza caruia se calculeaza inflatia. Mediile geometrice au darul de a scadea arbitrar ponderea bunurilor si serviciilor ce cresc in pret in favoarea celor care au crestere zero rezultand astfel in inflatie raportata adeseori mult sub cea reala.

  D. Pondere Cos Bunuri si Servicii pe baza caruia se calciuleaza inflatia
  Teoretic pentru a putea observa si estima o schimbare trebuie sa comparam mere cu mere. In cazul inflatiei acest lucru nu este valabil, an de an comparam mere cu pere, apoi pere cu portocale si asa mai departe. INS stabileste adeseori arbitrar schimbari de preferinte de consum si ca urmare ponderea procentuala din cos a unui anumit serviciu sau bun variaza. Foarte interesant este coincindeta faptului ca in general bunurile si serviciile care cresc cel mai mult in pret li se scade ponderea iar cele ce scad sau stagneaza li se mareste ponderea dinclo de modificari ce ar putea fi considerate de bun simt.
  De neignorat este si ponderea inflationista a consumului statului de bunuri si servicii prin ale sale investitii si achizitii de servicii si consumabile. Ca urmare a presiunilor exercitate de forurile UE, marja de profit real si ca urmare costul bunurilor si serviciilor achizitionte de stat au scazut comparativ cu evolutiile de pret ale pietii libere ca urmare avem in ultimi ani un efect ce aparent pare deflationist, ce trage in jos inflatia raportata; totusi spaga nu cred ca poate fi contorizata in evaluarea statistica.
  Nu mai adug lipsa din cos a rezidentialului, lucru ce reprezinta cea mai importanta cheltuiala in viata tuturor. In America spre exemplu acesta are o pondere ~25%. Va imaginati ce inflatie am fi avut in anii 2006 – 2008 cand pretul imobilellor s-a triplat?

  2. Produs Intern Brut (PIB)
  Sa asumam ca ni se raporteaza o crestere a PIB nominal cu 4% ce combinat cu o inflatie raportata de 2% rezulta la o crestere de PIB neta de 2%. Prin metodologia de calcul sus mentionata, foarte usor o inflatie raportata de 2% poate de fapt sa fie de 6% si ca urmare o crestere de PIB nominal de 4% sa fie in realitate o scadere economica de 2%.
  Ingrijorator pare sa fie imprumutarea din aleii vestice a pomparii PIB via autoconsum. Faptul ca o importanta parte a populatiei traieste din subzistenta via 3 gaini si 5 stiuleti de porub, nimeni nu contesta, dar atunci cand incepi sa contabilizezi la productie si consum “discaunturi” oferite de vanzatori, si auto consum a la mi-am spalat singur geamul ca atare am avut un venit si un consum de x ce se contabilieaza in PIB, incepem sa avem probleme majore suplimentare distorsiunilor provenite via ajustrea cresterii la inflatie.

  Subordonarea politica a unor institutii de stat gen Institutul National de Statistica sunt din start un conflict de interes; ce partid politic aflat la putere ar nominaliza o conducere alta de cat una capabila sa cosmetizeze “legal” informatiile pentru a da bine capitalului politic?

  Metodologiile de calcul legale a Inflatiei, PIB, etc, dezinformeaza alte entitati ale statului, entitati juridice private si cetateni de rand ce ca urmare a informatiilor primite iau decizii gresite si complet daunatoare lor insile si cu efecte semnificativ negative macroeconomic asupra intregii tari.

 11. Emil Boc – si Andreea Paul Vax – au adus Romania la masa celor puternici !

  Ca SERVITORI = OSPATARI si PICOLI = DEBARASORI !

  Adica, nu doar cu „manusi” ci si cu „botnita” !

 12. Ce-o fi ala „pilon de flexibilizare” (visavis de tractatul fiscal) ????

  O noua sula-n coaste ?

  Un sodomizor ?????

 13. ….. ultra_performant ?

 14. Soviani, pai daca cineva comanda statistica, de ce nu ar fi facuto si pentru trim 4 2011, desteptule. Adica sa inteleg, a comandat cineva crestere de 2,5% in 2011, dar nu putea sa comande 0,1% crestere trim. 4/2011?! Aaa, au vrut asa sa iti lase tie locul de munca si sa ii injuri. Soviani, esti patetic, treci la somn.

  • @george

   De unde stii tu cat a fost, de fapt… scaderea? 😛

   • Ar fi pacat sa nu ne amintim cum s-a „prabusit” inflatia in Q3 2011, Atunci a simtit tovarasu’ Isarescu… cresterea pe pielea lui. Nu m-ar mira sa duca rata dobanzii sub 0%, sa vada si poporul cum se forteaza el sa reporneasca motoarele… „investitiilor” lui Udrea.

   • eu nu stiu, dar mi se pare de bun simt ca UNU’ care este in stare sa masluiasca ceva va maslui si o nimica toata, adica scaderea din trim. IV, ar fi putut sa puna 0 si gata. Cum naiba sa pui crestere economica 2011, 2 juma , asa din pix si apoi sa pui scadere 0,x.Asta chiar ca intrece hollywood-ul.

  • Ba george, prostule, in Romania totul e pe baza de comanda nu te-ai prins ? inca, din pacate, si asta pentru ca Romania are de 20 de ani un sistem mutant ciopartit/derivat din vechiul sistem socialist a lu’ Ceausescu.
   In Romania Patronii au ajuns simpli manageri in firmele lor. Adevăratul stăpân e statul.Nimic nu functioneaza normal pina si femeile de servici din administratie si deconcentrate sint puse care vor politrucii.
   E o nenorocire ceea ce se intimpla acum in Romania

   • @ion

    George si anka sunt membri ai militiei lui udrea:

    Miliţia online a PDL

   • Ba Ion, desteptule, trebuie ca suferi de scenarita cronica (stiu ca vine de la Iliescu). Daca este o nenorocire in Romania de ce naiba stai pe blog in loc sa iti dai sufletelul tau de patriot pentru tara asta? Si se scrie „SERVICIU” si nu „servici”, mai invata limba frumoasei noastre patrii, ca vad ca politicos nu poti fi cu cei care au alte opinii fata de tine.

 15. …. bi_functional ?

 16. George,

  Te roade pizma ca Radu are dreptate ?

  Basescu nu e inca Ceausescu, adica atat de potent ca sa dea el singur toate numerele.

  Adica, o avea Basescu 4 coaie, dar 3 nu sunt ale lui !

 17. iata-l pe viitorul „prezidentiabil” al romaniei la lucru impotriva recesiunii :
  http://www.evz.ro/detalii/stiri/antonescu-pentru-noieste-vadim-tudor-doi-966477.html

 18. Dragele mele si dragii mei,

  Modul dupa cum liderii politici si economici ai acestei lumi conduc omenirea:

  1) ma scoate pur si simplu din sarite;

  2) iar alt mod de a ma calma nu-mi mai ramane decat: PORNO_GRAFIA, adica:

  PORCAIREA IMBECILILOR SI A IMBECILITATILOR LOR !

 19. Anka,

  Boc si Basescu sunt: RECESIUNEA PERSONIFICATA = INTRUPATA !

  Impotriva careia trebuie luptat PRIN ORICE MIJLOACE !

  Cum ar zice Mugur Isarescu, „chiar si prin metode ne_ortodoxe”.

  Ori, cum ar zice vicele Popa si/sau generalul Emil Streinu, folosind: „riscuri a_simetrice” !

 20. Abka,

  Si de luptat, trebuie luptat nu doar impotriva lui Basescu si Boc, ci trebuie DESTITUIT si intreg CONSILIUL DE ADMINISTRATIE al BNR, in frunte cu Guvernatorul si cu Viceguvernatorii lui cu tot !

 21. Si trebuie luptat si pentru inlaturarea persoanelor care conduc: AOAR, ANEIR si CIS !

 22. Asta e REFORMA ROMANIEI ce-o pohtesc,

  IO Norocchior VOIEVOD !

 23. http://www.insse.ro/cms/files/statistici/pib%20trim/PIB%20trimestrial%20extins%20romana%20-%20decembrie.xls

  Si ma refeream la rubrica “Consumul colectiv efectiv al administraţiilor publice” – ziceti ca nu are legatura cu salariile bugetarilor? vorbim despre 25 miliarde de RON acolo.

  Apropo, pe aceleasi intervale 2011 3 trim., avem 10,2% crestere PIB in Ron fata de 2008 3 trim.
  Deci in RON, o crestere salariala era mai mult decat sustenabila, FATA de nivelul celor din 2008, nu?

 24. @george

  Produse strategice care reflecta cel mai clar inflatia reala din ultimii ani :

  combustibilii , curentul electric , gazele , aurul ,cuprul si alte resurse minerale –

  exact ceea ce Basescu si guvernele precedente se chinuie sa instraineze la pret mic pentru a-si masca incompetenta manageriala .

  Se vand resurse atat de ieftin cu scuza ca :

  „statul a dovedit ca nu poate performa ”
  – defapt sistemul de justitie si control nu a performat , nu statul in ansamblu , ingaduind tunuri „legale” .

  • da? ce tare, si Tariceanu de ce a instrainat platoul cu resursele de care zici tu?Aaaa, Basescu a facut-o ca era presedinte. Al dracu’ domn’ Basescu asta, dom’le. Si ar trebui sa stii ca pretul la acele produse acum au crescut, deci teoria ta cade. Sistemul de justitie actual este cel lasat mostenire de tatuca Iliescu, fie-i pensia usoara, caci judecatorii de judecatorii promovati pe vremea lui sunt acum sefi de sectie de tribunal, curti de apel si inalte curti.

 25. Da, Romania va ajunge ca foarte curand Grecia, pentru ca STATISTICA …

  …. in complicitate cu TROICA FMI + BCE + BNR:

  1) CA SA CONTRA_ZICA CONTINUITATEA – adica adancirea – (S)CADERII ECONOMICO-SOCIALE TRECUTE = ISTORICE PETRECUTE PANA IN PREZENT = LA MOMENTUL CURENT;

  2) „ACTUALIZEAZA” CRESTERI- potentiale = virtuale – DIN VIITOR !

  Aceasta PRACTICA – actuariala = scamatorie matematico-francmasonica – poarta la BURSA = PIATA SECUNDARA DE CAPITAL denumirea de:

  ” Suckers Rally „

  • esti destept, ce mai, te-am confundat, scuze, iaca definitia expresiei pe care o tot predici: A temporary rise in a specific stock or the market as a whole. A sucker rally occurs with little fundamental information to back the movement in price. This rally may continue just long enough for the „suckers” to get on board, after which the market or specific stock falls. Also known as a „dead cat bounce” or a „bull trap”.
   cu alte cuvinte: A sucker rally is a buzz word describing a rise in price that does not properly reflect the true value of the stock. For example, suppose that two high-tech companies, „A” and „B”, see an increase in stock price due to reporting strong financial statements, and a separate high-tech, company „C”, sees a rise in stock price. If the real reason for the rally turns out to be because of potential acquisitions of A and B, then C will have had a sucker rally, rising along with A and B.
   Sper ca stii english, daca nu, google-ste

 26. ” Suckers Rally ” inseamna:

  IMPRESIA = ILUZIA = HALUCINATIA TRAITULUI BINE a curcanului lui Nassim Taleb, adica:

  1) DIN IMPRUMUTURI = PE DATORIE;

  2) FARA CA SA PRODUCI – „consumi” – INSA NIMIC PENTRU RESTITUIREA IMPRUMUTURILOR = DATORIILOR;

  3) pana cand TROICA CAMATARILOR se decide: CA SA-I TAIE CURCANULUI – indopat artificial – MOTZUL !

 27. Si, pentru ca „COAFURA STATISTICA SA REZISTE”:

  1) dupa contra_zicerea trendului de (s)cadere RE_pornindu-l cu o crestere;

  2) urmeaza sa fie declarate cresteri

  – la fel de artificiale = iluzorii, deci si HALUCINANTE, pentru ca contra_zic flagrant REALITATEA = SIMTIRILE –

  foarte, foarte minuscule, cu speranta RE_PRODUCERII IN VIITOR A UNEI CRESTERI REALE ACOPERITOARE A CRESTERII FALSE = NE_VERO_SIMILE;

  3) oameni urmand sa aibe insa de cele mai multe ori parte INTR-UN VIITOR NU FOARTE INDEPARTAT:

  DE CONFIRMAREA UNOR CATASTROFE ECONOMICO-SOCIALE, adica:

  DE IMPLINIREA UNOR „SUCCESURI” !

 28. Guvernul Tariceanu-Vosganian = PNL, este guvernul care A FACUT CRESTERI REALE.

  Guvernul Boc-Ialomitianu = PDL, este guvernul care A CRESUT O DATORIE EXTERNA DE PESTE 20 DE MILIARDE care:

  A ANULAT CRESTEREA REALA obtinuta de guvernul Tariceanu-Vosganian !

  • unde vazusi soro cresterile alea reale???? Pai adineaori iti explicai ce inseamna Sucker Rally, cam cum iti par tie cresterile imobiliare de pe timpul patronilor tai tariceanu si vosganian?

 29. Adica: A BAGAT ROMANIA IN RECESIUNE !

 30. …………. SI IN AUSTERITATE !

 31. Vine, vine primavara,

  Se asterne-n toata tara,

  Cu florili PDL-UNPR copii,

  Sa umplem mormintili !

 32. Draga Radu Soviani,

  Te rugam dezvaluie urgent poporului roman (dar si celui grec) faptul ca:

  1) Uniunea Europeana – principalul „partener economico-social” al Romaniei – nu va plati in veciii vecilor PRETUL CORECT

  – IN ECHIVALENT EURO –

  AL UNEI EVENTUALE PRODUCTII REALIZATE SI EXPORTATE DE ROMANIA IN UE;

  2) astfel incat Romania sa-si poata achita vreodata DATORIILE = CREDITELE IN EURO contractate de la UE si/sau de la oricine altcineva;

  3) deci, cu atat mai putin de a mai avea vreodata SANSE REALE de CRESTERE ECONOMICO-SOCIALA !

  • 1-din nou corectie: noi nu avem partener uniunea europeana, noi suntem parte a uniunii europene, mai multa atentie, te rog.
   2-PRETUL CORECT, domnul meu, este facut de piata libera, mai studiaza, nu-ti convine pretul nu vinzi/cumperi

 33. Pentru ca UE sa plateasca productia comandata si realizata in Romania IN ECHIVALENT EURO, ar trebui ca:

  SALARIILE DIN ROMANIA SA FIE ECHIVALENTE CU SALARIILE DIN UNIUNEA EUROPEANA !

  Adica:

  VALOAREA MUNCII – la produse si servicii identice – AR TREBUI SA FIE ACEEASI = IDENTICA !

  Dar, cum Uniunea Europeana vrea CA SA FACA PROFIT = PLUS_VALOARE, ea va considera permanent Romania (si Grecia) CA PE O TARA TARA INAPOIATA = NE_COMPETITIVA, in ciuda:

  PRODUSELOR SI SERVICIILOR ECHIVALENTE = IDENTICE LA STANDARDE = CA CERINTE!

  Ca sa nu mai spun ca Uniunea Europeana:

  VA SUB_EVALUA (sub_mina) PERMANENT ROMANIEI (si Greciei) INCLUSIV RESURSELE NATURALE si nu doar RESURSELE DE FORTA DE MUNCA !

  Asa ca Romania se poate cacain ea de FRATERNITATE=SOLIDARITATE cu UE !

  Pentru ca se pare ca AFACERI = SCHIMBURI ECONOMICO-SOCIALE MAI AVANTAJOASE, Romania ar putea face cu FRATII EI ORTODOCSI RUSI, decat cu FRATII EI CATOLICI !

 34. Ori chiar si cu „in_amicii” ei – religionari – din restul lumii !

 35. Radu,

  Romania trebuie intradevar RE_FORMATA, dar nu in sensul cerut de Traian Basescu si de con_fratii lui francmasoni, pentru ca altfel:

  1) chiar daca TOATE GENERATIILE VIITOARE DE ROMANI vor munci numai ca sa PRODUCA SI SA EXPORTE IN UE;

  2) si niciodata pentru BENEFICIUL = CONSUMUL + REZERVELE PERSONALE;

  3) ROMANIA NU VA PUTEA CRESTE IN VECII VECILOR !

 36. Ce este cu criza asta? Criza gramaticala…..?

  Co-rect-eaza-t-e-.

  Ha ha ha

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: