Este oficial: Comisia Europeana ‘pre-suspendă’ 3 programe prin care vin fonduri europene și ne cere înapoi o parte din fonduri


Este vorba despre programele ”Transport”, ”Regional”, ”Creșterea competitivității economice”. Presuspendarea este urmare a constatării unor deficiențe grave din cadrul sistemelor de gestionare și control al celor 3 programe.

Simultan cu această decizie, sumele decontate pentru cele 3 programe se reduc cu 10 până la 25% (practic Comisia Europeană cere rambursarea a până la 25% din sumele deja decontate). Pentru ca banii să nu fie definitiv pierduți, ei pot fi alocați pentru alte programe din cadrul celor 3 axe.

Potritivit Reuters suma cerută înapoi ar putea ajunge la circa 500 de milioane de Euro

Problema care apare aici este următoarea: returnarea banilor se poate face prin îndreptarea statului împotriva celor care au accesat și cheltuit cu deficiențe fonduri europene. Adică statul trebuie să recupereze de la ei aceste sume. Va putea? Va face demersuri reale pentru recuperarea sumelor? Statul este obligat să se îndrepte pentru recuperarea acestor sume deja decontate.

Care este situația acum:

Ce înseamnă presuspendarea? Asta înseamnă că nu se vor mai face plăți până la adoptarea unor măsuri privind remedierea problemelor. Decontările (rambursările) vor fi continuate abia după ce partea română va face demersurile necesare pentru recuperarea sumelor de la cei care le-au utilizat fraudulos.

România are la dispoziție două luni

Două luni în care să convingă Comisia Europeană că a luat toate măsurile necesare pentru a remedia deficiențele identificate și că sistemele de gestionare și control funcționează în mod adecvat. Rezultatul trebuie confirmat printr-un raport al Autorității Naționale de Audit.

În prezent România a absorbit efectiv 9,6% din cele circa 19.2 miliarde Euro care reprezintă fondurile structurale, adică circa 1,85 miliarde de Euro. Peste 200 de milioane de Euro (sau 500 de milioane, potrivit Reuters) din acestea vor trebui restituite Comisiei Europene, ceea ce va coborî gradul de absorbție efectivă la nivelul de aproape 8%.

În urmă cu un an, Ministrul Afacerilor Europene își fixa ca țintă de absorbție, doar pentru anul 2012, suma de 6 miliarde de Euro, din care 2,5 miliarde de Euro pe fonduri de agricultură (care vin oricum) și 3,5 miliarde pe fonduri structurale.  Din cele 3,5 miliarde, România a atras mai puțin de un miliard anul acesta și va trebui să restituie circa 200 de milioane de Euro.

Iată țintele asumate de către Leonard Orban în urmă cu un an:

Iată și comunicatul integral al Comisiei Europene:

Comisia Europeană trimite scrisori de „presuspendare” privind trei programe cofinanțate de UE în România 

În această dimineață, serviciile Comisiei Europene au informat autoritățile române printr-o scrisoare că acestea au decis să „presuspende” cea mai mare parte din trei programe cofinanțate prin fondurile structurale ale UE. Acest fapt survine ca urmare a unor deficiențe grave din cadrul sistemului de gestionare și control al programelor „Transport”, „Regional” și „Creșterea competitivității economice”. Problemele sunt legate de domeniul achizițiilor publice, al bunei gestiuni financiare, precum și de prevenirea și detectarea fraudei și a conflictelor de interese. Această acțiune este urmarea unei analize aprofundate și înseamnă că nu se vor mai face plăți până la adoptarea unor măsuri pentru remedierea acestor probleme. Creanțele vor fi însă rambursate imediat ce acțiunile necesare sunt întreprinse de autoritățile române. 

De asemenea, pentru a proteja bugetul UE, au fost propuse corecții financiare pentru aceste trei programe și pentru programul „Mediu”. Acestea ar acoperi între 10 și 25% din plăți. Dar acești bani nu ar trebui pierduți. Dacă România acceptă corecțiile, sumele în cauză ar putea fi utilizate pentru alte proiecte – corect implementate – din cadrul aceluiași program. 

Măsurile adoptate astăzi fac parte dintr-o procedură reglementată de protejare a intereselor financiare ale UE și a modalităților de utilizare a banilor contribuabililor. Comisia aplică aceleași norme și standarde pentru toate statele membre. 

În urma celor trei scrisori de astăzi (câte una pentru fiecare program vizat), România are la dispoziție două luni pentru a reacționa și apoi pentru a demonstra că a luat toate măsurile necesare pentru a remedia deficiențele identificate și că sistemele de gestionare și control funcționează în mod adecvat. Acest rezultat va trebui confirmat printr-un raport din partea Autorității Naționale de Audit. Doar în acest caz Comisia va fi în măsură să reia plățile. 

Comisia solicită autorităților române să ia de urgență măsuri în acest sens, deoarece fondurile UE reprezintă principala sursă de investiții în România și, prin urmare, un factor esențial de creștere. Țara are nevoie de aceste fonduri, iar Comisia dorește să reia plățile cât mai curând posibil. Autorităților române le revine acum sarcina de a demonstra că sistemele de gestionare și control funcționează. În prezent, ceea ce contează sunt acțiunile urgente. 

Context: 

Timp de aproape trei ani, Comisia a fost angajată într-un dialog continuu cu autoritățile române cu privire la creșterea capacității de absorbție a fondurilor UE. Au fost identificate probleme și au fost solicitate soluții cu scopul de a evita pierderea banilor din partea UE. În decembrie 2010, în urma unei inițiative a președintelui José Manuel Barroso, României i s-a solicitat să elaboreze și să pună în aplicare un plan de acțiune conținând măsuri corective concrete pentru abordarea deficiențelor identificate. În plus, s-a recurs la expertiză externă din partea instituțiilor financiare internaționale pentru a oferi asistență României în pregătirea și implementarea proiectelor.

Au fost efectuate misiuni de audit de către Comisie și autoritatea română de audit în 2010 și 2011. În urma acestor misiuni, Comisia a identificat deficiențe grave cu privire la sistemul de gestionare și control pentru fondurile structurale din România și a întrerupt plățile efectuate prin intermediul Fondului european de dezvoltare regională (FEDER) și al Fondului de coeziune la mijlocul anului 2011. În decembrie 2011, Comisia a reluat plățile, în urma angajamentului ferm al României de a îmbunătăți sistemul de gestionare și control pentru achizițiile publice. Autorităților române li s-a solicitat ca, până la mijlocul anului 2012, să demonstreze că sistemul funcționează în mod eficient. Cu toate acestea, rezultatele misiunilor de audit efectuate în iunie/iulie 2012 atât de auditori naționali, cât și de auditori ai Comisiei arată că persistă deficiențe grave. În aceste condiții, Comisia nu poate efectua plăți.

Scrisorile de presuspendare trimise astăzi reiterează acțiunile care trebuie întreprinse la nivel național și indică măsurile practice necesare pentru realizarea unui sistem de gestionare și control eficient. Aceste măsuri nu constituie o surpriză, deoarece a existat un dialog constant între autoritățile române și Comisie cu privire la măsurile necesare.

Ar trebui să se tragă învățăminte din experiența perioadei actuale. Este vital ca viitorul sistem de gestionare și control din România să abordeze deficiențele actuale și să producă rezultate cu privire la proiecte care respectă reglementările juridice și sunt viabile din punct de vedere economic, răspunzând provocărilor cu care se confruntă România. Propunerile Comisiei pentru perioada 2014–2020 se bazează pe premisa că instrumentele de investiții ale UE răspund necesităților în materie de investiții de pe teren și că sunt disponibile resurse suficiente pentru a pune în aplicare reformele și transformările structurale necesare pentru a îndeplini obiectivele pe termen lung ale Strategiei Europa 2020.Categorii:Stiri

Etichete:, , , ,

3 răspunsuri

 1. Daca pica si POSDRU sa vedeti foame in 2013…

 2. Au inceput sa apara si „vinovatii” !
  Un numar mare de angajati CFR, „nasii” de pe trenurile de persoane, care au ciuruit buzunarele companiei de banii pe care pasagerii nu vroiau oricum sa-i dea pe biletele urias de scumpe. Cu nasi sau fara nasi, calatorii tot nu erau dispusi sa plateasca calatoriile facute pentru ca nu aveau banii necesari. „Nasii” nu sint vinovati decit ca au profitat de pe urma cresterii preturilor biletelor, fiind niste mici gainari (fata de alti competententi, sefi de-ai lor, care chiar au devalizat compania de sume uriase). Calatorii fraudulosi au ajuns in pozitia aceasta datorita proastului manegement de la CFR si a politicilor de stinga duse de comunistii romani de la conducerea politica a tarii, care au generat furturi cu nemiluita si inflatie in economie. Oamenii din ce sa mai traiasca? Din ce sa-si mai plateasca chiar si niste amarite de bilete de tren, daca salariile lor sint insuficiente?
  In Ro au fost atrasi investitorii doar pentru ca s-a pastrat la nesfirsit salariul minim pe economie, in loc ca acesta sa fie lasat liber in asa fel incit companiile sa-si plateasca angajatii cu cit cred ele. Adica s-a furat la greu munca romanilor si au fost saraciti incit nici un bilet de tren nu-si mai pot permite. Pe vremea Impuscatului, muntii viermuiau de turisti, acum, datorita preturilor exagerate ale biletelor de tren, muntii sint pustii.
  Daca tovarasii comunisti care se fac ca ne conduc spre prosperitate, indreapta economia tarii spre o gaura neagra, cum credeti ca UE o sa reuseasca sa faca ceva mai de Doamne ajuta pe aici? Nici banii oferiti gratis nu pot ajunge sa faca pui in Ro pentru ca romanii sint loviti de boala lor incurabila, furtul. UE ne cere doua lucruri simple: sa nu mai furam si sa ne apucam de munca. Dar o aude cineva?

  PS. UE pregateste o lege care va fi aplicata in toate tarile membre: intreprinderile si institutiile statului sa treaca la „privat”. In clipa aceea politicile de stinga vor disparea pur si simplu „prin decret”. Lipsiti de obiectul muncii lor socialistii si comunistii din Ro vor ajunge la extinctie. Abia atunci fondurile oferite de UE Romaniei vor putea fi accesate in folosul natiei romane. Pina atunci nu ne ramine decit sa tot strigam (desi nu ne intelege nimimeni de peste 22 de ani): JOS COMUNISMUL sau FARA COMUNISTI!

 3. Situatia de la CFR e cu atat mai penibila cu cat trenurile alea circula cu max 50kmh indiferent de zona… pleci azi, ajungi cel mai devreme maine, indiferent de destinatie.

  In momentul in care economia se va bloca cu totul nici navetisti care circule „cu nasul” nu vor mai fi.

  Aseara Victor Ponta s-a balbait impardonabil la intrebarile jurnalistilor de unde va face rost de bani pentru a acoperi toate gaurile electorale din buget. Au fost iarasi vehiculate surse iluzorii, asemeni guvernului Boc „banii care vor fi absorbiti din fondurile europene, la anul”

  In aceste zile, clasa conducatoare a acestei tari atinge noi culmi de penibilitate, pe langa hotzia si indolenta pe care le cunoaste toata lumea.

  Ma bucur foarte mult de camatarii de la FMI care, dupa ce si-au dat acordul ca bugetul sa fie lasat balta pentru „dupa alegeri’ au iesit cu comunicate panicarde ca Romania e pe tobogan, de parca noi ne iluzionam ca treaba merge bine.

  Sa votati bine! (Nu-i nevoie sa va uitati pe buletinul de vot – sunt tot aia)

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: