Pamela, Patriciu, Paris. Ce sfat nu a ascultat Dinu Patriciu.


Acest articol l-am publicat în 31 martie 2008, în Curierul National. La finalul articolului, îmi permiteam să îi dau și un sfat domnului Patriciu – ce să facă cu banii pentru a rămâne cel mai bogat român. Nu a făcut așa. A crezut că va mai funcționa cu capitalismul de ordonanță. Și a plasat bani în afaceri care i-au demonstrat anvergura de anterprenor, dincolo de ordonanțele de urgență: mic.ro, minimax discount, altele. Vă invit să recitiți acest articol:

Pamela, Patriciu, Paris (martie 2008)

În cazul în care nu sunt evidente asemănările şi deosebirile dintre cele 3 personaje, permiteţi-mi să le evidenţiez. Care este pretextul? Cea mai recentă declaraţie a omului de afaceri Dinu Patriciu, miliardarul Forbes de pe poziţia 462, creditat cu o avere de 2,5 miliarde de dolari, facută în faţa studenţilor de la Cluj.

Potrivit Ziarului Financiar, domnul Dinu Patriciu a declarat: „Dacă mă lăsaţi gol în piaţa publică, într-un an îmi refac averea”.
Măi să fie! Declaraţia domniei sale mă duce cu gândul la alţi oameni, celebri şi bogaţi, care au făcut bani, goi, câteodată în piaţa publică şi cu siguranţă pe internet. Şi care ar fi asemănările dintre Dinu Patriciu, Paris Hilton şi Pamela Anderson? Vi-i imaginaţi într-o galerie pe toţi?

Să începem cu asemănările izbitoare: numele lor încep cu litera „P”: Pamela, Paris, Patriciu. Alte asemănări? Toţi au avut probleme cu legea. În special Paris şi Patriciu. Pamela şi omul nostru de afaceri au alte lucruri în comun: cu cine au împărţit camera. Pamela cu un rocker (Tommy Lee), iar omul nostru de afaceri cu un hacker, atunci când a fost audiat mai multe ore în dosarul Rompetrol. Strămoşii Pamelei, din partea mamei, sunt originari din Olanda, profiturile Rompetrol se duc tot pe acolo, în Antile sau Elveţia (ţineţi minte declaraţia domnului Patriciu care, cu mândrie, spunea că, în urma vânzării Rompetrol către kazahi, statul român nu va încasa niciun ban). În aprilie 1997, Pamela Anderson, la începutul show-ului ei „Saturday night Live”, a spus: „Dacă sunteţi nervos pe scenă, ar trebui să vă dezbrăcaţi”. Pe scenă sau în piaţa publică, dezbrăcatul poate aduce bani. Dar chiar 2,5 miliarde de dolari într-un an? Pamela Anderson chiar a făcut bani goală, când a pozat pentru Playboy, Stuff sau GQ. Asemănările cu Paris Hilton? Probabil că atunci când sunt plecaţi de acasă, atât omul nostru de afaceri cât şi Paris Hilton dorm în hoteluri.

Şi acum deosebirile. Paris Hilton, deşi e una dintre moştenitoarele imperiului hotelier Hilton, şi-a făcut, de mică, banii singură. A lucrat ca model, actriţă, cântăreaţă şi are propriile afaceri. Potrivit Forbes, ea a făcut 2 milioane de dolari în 2003-2004, 6,5 milioane de dolari în 2004-2005 şi 7 milioane de dolari în 2005-2006. O parte din bani i-a făcut şi datorită faptului că şi-a întreţinut celebritatea, nu întotdeauna foarte îmbrăcată.
Diferenţa majoră este că nici Paris, nici Pamela nu au făcut afaceri cu statul. Nici Paris, nici Pamela nu au cumpărat o rafinărie în urma unui contract de 51 de milioane de dolari, fără să plătească datoriile (ulterior eşalonate şi super-reeşalonate), ba chiar cu bani cuveniţi statului român, dar încasaţi din Rompetrol (creanţa din Libia, banii pe care spaniolii de la Repsol trebuia să îi plătească statului, prin intermediul Rompetrol).

Nici Pamela, nici Paris nu au cumpărat o rafinărie subevaluată, încasând ulterior taxe şi impozite, neplătindu-le la timp, după care obţinând facilităţi şi megafacilităţi. Pamela şi Paris ştiu să facă bani şi altfel decât cu ordonanţa, altfel decât cu statul. Chiar dacă sunt goale, ele ştiu să scoată bani din asta. Mesajul domnului Patriciu, „Dacă mă lăsati gol în piaţa publică, într-un an îmi refac averea”, îmi aduce însă aminte de altceva. În urmă cu doi ani, publicam în Curierul Naţional editorialul „Puterea lui Patriciu”. Descriam acolo mecanismele care l-au ajutat pe omul de afaceri şi puterile succesive care l-au ajutat şi l-au propulsat spre ceea ce avea să confirme în 2008 topul Forbes. Şi vă spuneam atunci că „Dinu Patriciu poate să facă ce vrea, atât timp cât este legal”. Dacă însă procurorii vor convinge instanţa că driblingul printre legi a fost ilegal, că amnezia plăţii taxelor poate fi definită ca evaziune şi că datoriile Petromidiei nu sunt cum le denatura domnul Patriciu – „datoriile statului către el însuşi”, ci încălcări consecutive ale legilor, mă întreb dacă fostul şef de la Rompetrol România va mai avea încă o putere, aceea de a spune „Mă voi întoarce”. Poate ultima putere a domnului Patriciu, sau poate nu…
„Mă voi întoarce”. Aşa a spus Martha Stewart după ce a fost condamnată la 5 luni de puşcărie, pentru că a minţit în ceea ce priveşte vânzarea unor acţiuni în decembrie 2001. Doar că mesajul domnului Patriciu, deşi suna la fel, nu vine în acelaşi context.

Domnul Patriciu nu vorbeşte după comunicarea unei sentinţe, ci în timp ce procurorii încă examinează cazul Rompetrol. De prea mult timp. Între timp, domnul Patriciu a vândut 3 sferturi din afacere, dar, în continuare, este acţionar la Rompetrol Group. Asta poate însemna răspundere în solidar, dacă se descoperă ceva în neregulă. Dar mă întreb, cine e mai interesat, în România, de modul în care s-a făcut „privatizarea profiturilor” şi „naţionalizarea pierderilor”, simultan?
Acum, mă mai gândesc la ceva. Poate domnul Patriciu are dreptate. Poate că într-un an îşi poate reface averea. Dar cât este de fapt averea domniei sale? Şi cât de bine ştie să o gestioneze. Îmi aduc aminte că preţul vânzării către Kazmunai a fost încasat în dolari. Iar la momentul anunţului, un euro valora cam 133 de cenţi americani. Acum valorează cam 158 de cenţi. Sunt câteva sute de milioane de euro pierdute în acest răstimp, dacă domnul Patriciu nu si-a preschimbat banii la timp. Or, cum grosul averii sale vine în urma unor afaceri cu statul (cumpărând pe nimic de la statul român, probabil chiar cu o sumă echivalentă cu banii pe care statul român trebuia să îi încaseze în urma creanţei din Libia, şi care nu au fost viraţi către stat de Rompetrol, şi vânzând statului kazah), oare domnul Patriciu ştie să facă afaceri la fel de profitabile şi într-o economie adevărată, fără puteri adiacente (guvernamentale) de partea sa. Mă întreb.

Dacă răspunsul este da, să fi gasit domnul Patriciu formula prin care transformă piatra în aur, aşa încât într-un an să ajungă de la zero la două miliarde şi jumătate, adică în fiecare zi să facă 6,8 milioane de dolari, în fiecare oră 285.000 de dolari, în fiecare minut 4756 de dolari şi în fiecare secundă 80 de dolari? Mă îndoiesc puternic.

Dacă răspunsul este nu, probabil cea mai bună variantă ar fi să îşi ţină banii pe depozite, să câştige din dobânzi. Cu risc aproape de zero. Pentru că altfel, într-o economie funcţională, îi pierde. Şi atunci, chiar va avea de ce să spună: „Mă voi întoarce”. Dar se va mai întoarce?

Domnia sa vorbeşte deja de Romgaz, se vorbeşte despre autostrăzi făcute musai cu un anumit tip de material, poate vrea la Cernavodă sau Hidroelectrica. Contextul, însă, s-a schimbat. Suntem în Uniunea Europeană, iar guvernele care miros a corupţie nu mai pot face încredinţări directe, pe bani de nimic. Or, acest context nu o afectează nici pe Paris, nici pe Pamela. Ci mai degrabă pe Dinu. Pe Patriciu Dinu.”Categorii:Editoriale, Stiri

Etichete:, , , , , , , ,

10 răspunsuri

 1. Energiile si resursele societatii noastre sunt prea mici pentru a le cheltui pentru identificarea si pedepsirea celor care au devalizat economia Romaniei in ultimele doua decenii prin marea complicitate politico-juridico-securistica.

  Ar fi preferabil sa luptam pentru a crea macar pentru viitorul apropiat un sistem transparent, concurential, fail-safe, in care paricipantii sa fie obligati sa joace dupa reguli universal valabile si aplicate.

  Intr-un sistem corect cei care au dat lovitura in trecut prin mega-afaceri de genul celor facute de Dinu Patriciu vor fi de fapt justitiati de piata!

 2. In conditiile in care, la alegerile din decembrie vor participa aceiasi neo-securisti hidosi care au pus Romania pe chituci, ce motive am avea noi sa mai mergem la vot? Sa le legalizam escrocheriile sau ce?

 3. De 22 de ani oamenii din Ro se lamenteaza ca, bogatiile (activele tarii) intra in miinile comunistilor sau a securistilor.
  Chiar daca in Ro legile sint tot pro comuniste, stapin peste tot si toate fiind STATUL (adica nimeni), in viata curenta exista legile PIETEI LIBERE care ii vor duce pe tovarasii comunisti si pe slugile lor securiste la faliment, in ciuda faptului ca unii dintre ei s-au transformat peste noapte in patroni de circumstanta.
  Activele vor fi luate pe nimic de intreprinzatori reali care vor stii ce sa faca cu ele.
  Asa ca, „NU VA FIE FRICA, COMUNISMUL PICA”.
  Pina nu vom ajunge la falimentul total nu se va schimba nimic in viata noastra de zi cu zi. Sa facem niste legi bune este insuficient deoarece pe piata sint tot felul de „tigrii hrapareti”, care sint departe de adevaratii tigrii asiatici si se descurca dupa cum vedem la fel de bine si in baza legilor comuniste ramase de la Impuscatul.

 4. Patriciu a esuat lamentabil cu MIC.RO pentru ca a confundat Romania cu America sau cu o alta tara cu oameni cu venituri medii de peste 2000 de EURO pe luna, care se duc, civilizat, la magazinul din colt, sa-si cumpere cele necesare si nu se uita la economia de 20 de EURO pe care o fac daca se duc la hipermarket. O gafa prosteasca, pentru ca se vedea din avion ca, asa cum a fost gandita, o astfel de afacere nu are sanse sa devina profitabila.

  Singurele chestii gandite cu capul si nu cu fundul de catre Patriciu, in afacerea MIC.RO erau magazinele alea mobile de tip rulota care se puteau aseza oriunde era nevoie de ele si alea chiar aveau vanzari in zonele de metrou, parc, intersectii, etc.

 5. @ Cristian
  Patriciu a esuat in afaceri pentru ca nu stie sa faca afaceri decit din cele cu bugetul statului, ca tot securistul de rind.
  Dupa ce a distrus PNL-ul, bagind la greu securisti si comunistii in acest partid istoric, infiintind PNL-ARIPA TINARA, s-a auto desfintat si din afaceri cu mare pricepere personala. Exemplul sau o sa fie luat in curind de ceilalti falsi patroni din Ro ce detin tot felul de active ale statului, pentru ca doamna CRIZA ECONOMICA ii va baga in faliment. Daca se pricepeau la afaceri erau si acum pe piata.
  Dar se pare ca Moscova si-a atins telul in Ro si toti securistii si fostii kgb-isti ce activeaza cu spor pe aici in slujba ei, ca patroni la tot felul de intreprinderi private au primit ordinul de: faliment. Chiar si fara un astfel de ordin nu mai aveau vreo sansa. Pusi in situatia clara de a-si arata meritele antreprenoriale patronii de carton ai Romaniei o dau fix in bara cind e vorba sa faca si niste amarite de afaceri cum sint cele de comert cu amanuntul.
  Lupul isi schimba parul, dar naravul ba! Poti face dintr-un sercurist de la Cooperativa Ochiul si Timpanul intreprinzator privat?
  E momentul sa ne bucuram de extintia lor, nu inainte de a ne lamuri pe unde isi ascund averile pentru care au muncit de-o viata? E putin probabil ca nu si-au pus la adapost banisorii lor si acum se prefac ca dau faliment. Pentru ei „falimentul” e o iesira rapida si la ordin din economia distrusa tot de ei in Romania.
  Mamaliga romaneasca se coace de zor si a inceput chiar sa mai bolboroseasca. De exemplu ieri, la un oficiu postal din capitala un roman inarmat cu un topor si un cutit zdravan si-a expus ideile intr-un mod original, fapte pentru care puterea politica l-a transformat in „nebun”. Daca era lipsit de discernamint, de ce l-a mai arestat politia si nu l-a dus la Balaceanca?
  Chiar daca tovarasii de partid si securistii ce le servesc interesele vor scapa de pedepsele ce li se cuvin (daca justitia romana nu ar inchide ochii), poporul le va platii cu virf si indesat toate nemerniciile indurarte in timp. Totul e o simpla chestiune de timp in care foamea si criza vor face ravagii in Ro. Dupa aceea mamaliga romaneasca va exploda asa cum o face ea periodic. Sa vedem atunci unde se vor ascunde oamenii de afaceri de genul lui Patriciu?

 6. Hi, hi. Pana si Paris Hilton a fost „preluata”; de Pullmann.
  Nu scriu porkarele, ci numai adevarul.
  Cunoscatorii stiu poate filmul tematic „O noapte in Paris”, cu Paris Hilton in rolul principal.
  Acum vreo trei ani zicerea „O noapte in Paris Hilton” o putea indeplini aproape orice om cu vreo 300 de euroti. Chiar exista acest hotel de 5 stele, Hiltonul din Paris. Acum trei ani am ramas dezamagit; pe frontispiciu trona „Pullmann”. A fost ca in bancul ala…

 7. Domnule Soviani,

  Ce s-a intamplat cu postul TMCTV ??? De ce e pe chituci? Unde sunt emisiunile economice, unde sunt prezentatorii?

 8. cristi,pe site+ul money.ro ai in partea dreapta o icoana cu noul post de televiune money.ro ,care preia mare parte din prezentatori dar care nu preia si din emisiunile money channel.Deocamdata ,pare ,ca acest post poate fi urmarit doar de pe site-ul money.ro.Din pct meu de vedere ,formatul emisiunilor este mai prost decat cel al money channel,asa ca am sa renunt sa mai urmaresc acest post.De ce ?pentru ca nu mai sunt acele talk show-uri care au consacrat money channel.Cu parere de rau trebuie sa spun ca am pierdut un post pur economic,SINGURUL POST PUR ECONOMIC.

 9. ca exemplu ,in momentul in care eu scriu acest comentariu,postul money.ro transmite o emisiune moderata de Andrea Negru,dar care se numeste „iubirea invinge tot”.Te asteptai vreodata ca andrea negru sa faca o emisiune de acest gen?si oricum daca vreau telenovele ma uit pe acasa.dar eu nu vreau sa ma uit pe acasa ci vreau sa urmaresc un post de business

 10. ma astept ca dl. Soviani sa modereze o emisiune „Din dragoste” la noul post online Money.ro

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: