Comisia Europeana vede creștere pentru România în 2013. Și asta după ce s-a înșelat de fiecare dată în ultimii 4 ani.


Avem o veste rea și una și mai rea. Vestea rea este că economia Uniunii Europene este estimată a crește fragil cu 0,1% în 2013, în timp ce economia zonei Euro este estimată a se contracta pentru al doilea an consecutiv, cu -0,3%. Pentru cei care vor să vadă întreaga prognoză, o pot găsi aici: Prognoza de iarna 2013

Vestea cea mai rea este cum vede Comisia Europeană economia zonei Euro în anul 2013: după o evoluție ”dezamagitoare” în a doua jumătate a anului 2012, există, cred eu, mai mult speranță decât certitudine pentru o viitoare creștere. Creșterea economică se va relansa, spun oficialii Uniunii, dar ea va fi determinată inițial de creșterea cererii externe, urmând ca, consumul intern să crească eventual în a doua jumătate a anului și probabil în 2014. Personal cred că economia zonei Euro va scădea triplu față de ritmul asumat (-1%), cu efecte mai puternice asupra economiilor corespondente.

Asta este vestea cea mai rea pentru economiile corespondente – cele exportă intra-comunitar. Ghiciți la cine m-am gândit? 70% din exportul României merge către economiile UE. Și, ghiciți din nou, ce înseamnă ”întărzierea cererii interne” în UE? Ați ghicit: consumul refuză să crească. Și dacă consumatorii nu cumpără, importurile nu au motive să crească. Nu se majorează importurile, nu e cerere suplimentară nici pentru exporturile țărilor corespondente (cum ar fi România). Iar dacă ele continuă tendința descendentă, ce se întâmplă? Companii orientate spre export, precum cele din România, își reduc producția, dau oameni afară (crește șomajul) și își conduc la contractarea propriilor economii. O continuare a recesiunii în zona Euro înseamnă șomaj mai mare în România. Adică venituri bugetare mai mici.

Guvernul României, prin majorarea de taxe și impozite, nu se sfiește să ”stingă focul” revenirii economice (deși la o creștere comunicată din pix pentru 2012, focul nu mai există). Și pentru ca economia să nu ”răcească”, e nevoie de, ghiciți ce? Gaz peste foc. Iar gazul pentru economie înseamnă stimularea activității economice. Iar despre stimulare prin majorare de taxare, eu nu am mai auzit. Și nu vom auzi nici la finalul acestui an.

Și totuși, Comisia vede în România creștere economică de 1,6% pentru 2013 și 2,5% pentru 2014. Dar înainte de a merge mai departe, să vedem în ce fel se validează prognozele Comisiei Europene. În urmă cu 3 luni, Comisia vedea o creștere economică de 0,1% pentru anul 2013. Acum, vede o contracție de -0,3% (deși, paradoxal, pentru că economia zonei Euro a scăzut mai mult decât așteptările în 2012, asta ar fi trebuit să creeze premizele unei creșteri mai mari pentru 2013).

Opt economii din Uniune ar urma să scadă în 2013 și doar una și în 2014 (Cipru). Detaliile le vedeți în imaginea de mai jos:

Screen Shot 2013-02-22 at 10.20.12 PM

Și acum, aș vrea să vedem de câte ori și cum s-a înșelat Comisia Europeană în prognozele ei legate de România, de la începutul crizei și până acum. De la început subliniez un fapt, pe care l-am spus și anii trecuți, în momentul prognozelor: Comisia Europeană presupune (și s-a dovedit greșit) că România chiar va face ceea ce și-a asumat (ceea ce nu s-a întâmplat).

Să începem cu anul 2009 (prognozele sunt cele lansate, ca și acum, în luna februarie).

2009: Comisia vedea creștere de 1,8% pentru 2009 și 2,5% pentru 2010. În fapt, am avut cădere de -7% în 2009 și -1,3% în 2010. Prognoza a arătat ca dracul față de realitate.

2010: Comisia vedea creștere de 0,8% pentru 2010 și  creștere de 3,5% pentru 2011. În fapt, am avut cădere de -1,3% în 2010 și creștere (inventată, știți povestea cu falsificarea PIB-ului în 2011) de 2,2% – și aici, se va dovedi că această creștere nu a existat.

2011: Comisia vedea creștere de 1,5% pentru 2011 (după ce în urmă cu un an o văzuse la 3,5%) și creștere de 3,7% pentru 2012. În fapt, creșterea economică din 2011 a fost falsificată grosolan iar creșterea din 2012, văzută la 3,7%, nu a existat (a fost raportată la 0,2%).

2012: Comisia veadea creștere de 1,4% pentru 2012 (după ce în urmă cu un an o vedea de 3,7%) și creștere de 2,9% pentru 2013. În fapt, creșterea în 2012 a fost de doar 0,2% (nu a existat), iar prognoza pentru 2013 este de numai 1,6%.

2013: Comisia vede pentru acest an 1,6% și 2,5% pentru 2014. Ca și în precedenții ani, se va dovedi faptul că și această prognoză este greșită. Așa că mai lăsați-mă cu titluri cretine de genul ”Comisia Europeană vedea cea mai mare creștere din Uniunea Europeană pentru România, cu excepția țărilor baltice”

Screen Shot 2013-02-22 at 10.43.15 PMCategorii:Editoriale, Stiri, The Money Show

Etichete:, , ,

1 răspuns

  1. In Romania, principalele previziuni de crestere au la baza premise pozitiviste, nerealiste, cum ar fi: atragerea unor fonduri euroepene de valori foarte mari, un sezon ploios pentru agricultura, investitii straine masive (care nu vin nicioadata), cresterea consumului (din resurse care nu exista), o supradimensionare a sumelor rezultate din reducerea evaziunii fiscale, supraestimari de incasari din taxe (dupa majorarea acestora), stabilitate politica (greu de realizat), conformare voluntara a platitorilor de taxe (foarte redusa in RO ca urmare a taxelor babane), perspectiva de imprumut extern favorabila (de parca imprumutul ar fi un scop in sine si dobanzile batute in cuie).

    Dupa ce am citit anul trecut materialele emise de Guvernul Boc in relatia cu FMI am incetat total sa mai pun botul la astfel de predictii, pentru ca am vazut clar, ce au la baza.

    Recomand tuturor sa analizeze clar premisele daca vor sa vad cat de realiste sunt estimarile.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: