Fostul șef al SIE, Ioan Talpeș, vine la Money TV să discutăm despre cazul Rompetrol. De la ora 18.10.


Ioan Talpeș, fostul șef al SIE, este invitatul meu azi, de la ora 18.10, la Money TV. Vorbim despre cazul Rompetrol: ce a avut și cu ce s-a ales statul în urma privatizării celei mai moderne rafinării a României.

De la modul în care Dinu Patriciu a cumpărat rafinăria cu 51 de milioane de dolari (pentru o primă rată de 17 milioane de dolari), până la suspiciunile că Patriciu ar fi plătit rafinăria cu banii statului român (creanța REPSOL), pâna la eșalonărea, reeșalonarea, supraeșalonarea și megaeșalonarea pe care guvernul a vrut-o adoptată acum de către Parlament (vânzarea a 27% din acțiunile Rompetrol Rafinare pentru 200 de milioane de dolari + plasarea unui rest de creanță de 400 de miloane de dolari, neplătită, într-un fond despre care nu se știe nimic în prezent). Inițiativa guvernului a fost trimisă spre aprobare Parlamentului României (o procedură care mută responsabilitatea individuală spre responsabilitatea colectivă a Parlamentului) și se află în acest moment pe masa Președintelui Băsescu, pentru promulgare.

Cum a fost posibil că Patriciu să vândă cel mai mare datornic al bugetului fără ca statul român să știe? Cum este posibil ca o tranzacție care l-a propulsat pe hârtie pe Patriciu în poziția de cel mai bogat român să nu fie impozitată de statul român? Și cum a ajuns Patriciu să marcheze un câștig – zice el – de miliarde, iar statul român o pierdere de 400 de milioane de dolari (până la o eventuală fructificare, în timp)? Este aceasta o soluție optimală?

Cum a fost posibil ca statul român să se împrumute la dobânzi, pe dolari, de peste 10%, pentru a îl împrumuta pe Dinu Patriciu cu 1,25%? A fost o privatizare păguboasă? Daca da, este mai puțin păguboasă varianta memorandumului aflat spre promulgare la Traian Băsescu?

Sunt doar câteva chestiuni pe care le dezbat cu fostul șef al SIE, azi, de la 18.10, la Money TV.Categorii:Stiri, The Money Show

Etichete:, , , , , , ,

5 răspunsuri

 1. Cursul euro a sarit de 4.52 lei ceea ce inseamna atac criminal la buzunarul celor cu rate in euro. Sa vina Vasilescu de la BNR sa ne explice de ce e bine sa ne impacam cu ideea ca banii ni se scurg printre degete.

  • @cristian

   In 2008, BNR a facut-o… dupa atac. Acum o face inainte.

   Nu iesirea de pe emergente a dus cursul in ~4.6, ci cartelul bancar de pe lista scurta a mamei lor adoptive… BNR.
   Cursul din 30 iunie e folosit in raportarile contabile.

   Chiar daca evolutia cursului arata mai rau decat in timpul marelui… atac… move along, there’s nothing to see here… orwellianist business.

   P.S. Leopold is getting… old.

 2. Dovada poluării Chevron este scoaterea definitiva a zeci de mii de
  hectare din circuitul agricol .
  Datorita poluării acestor terenuri ele nu vor mai putea produce hrana nici peste 1000 de ani .

 3. Felicitari pentru emisiune dle. Soviani.

 4. Gata, croitoreasa de la IMM-uri anunta un nou impozit forfetar (varianta Pogea, cu imbunatatiri) configurat ca o taxa de protectie care nu tine seama de castiguri sau pierderi ci doar de cat vrea muschii guvernantilor sa incaseze la buget. Madam Grapini a uitat insa sa anunte ce avantaje au cei care se vor conforma voluntar acestui nou tip de impozit in conditiile in care contabilitatea nici nu dispare nici nu se simplifica…

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: