Diferenta dintre bani si capital (in opinia presedintelui de onoare al grupului Volkswagen)


Imi aduc aminte cu placere un interviu pe care l-am obtinut, in urma cu ceva timp, de la domul Carl Hahn – Presedinte de onoare al Volkswagen. Am retinut o defintie pe care a dat-o in timpul interviului – diferenta dintre bani si capital. Cred ca este esential pentru toata lumea (decidenti, investitori, consumatori) sa faca aceasta diferenta. Iata ce mi-a raspuns domnul Carl Hahn la intrebarea:

”Aţi menţionat capitalul, experienţa, nu aţi menţionat însă şi banii. De aceea vă întreb care este diferenţa dintre bani şi capital.”

Asta este ceva ce încă noi nu înţelegem în cea mai mare parte din statele lumii vestice. Banii sunt pentru a fi cheltuiţi. Banii reprezintă salariul meu. Pe care îi cheltuiesc. Şi asta este important pentru o economie. Dar dacă vreau să progresez trebuie să investesc. Pentru asta am nevoie de capital. El se bazează pe economisire, şi, să sperăm, nu prea mult pe datorie. Şi întotdeauna în Europa avem impresia că atunci când cineva, în teorie dar şi în practică este bogat, că are o sută de milioane sau un miliard, credem că atunci când rămânem fără bani, putem lua de la el. Şi uităm că atunci când luăm capital de la el, convertim capitalul în bani, şi automat avem mai puţin capital pentru progres. Şi asa încetineşte progresul, încetineşte în cele din urmă şi creşterea venitului meu, direct sau indirect.

Aşa că atunci când mergi prea mult în direcţia trasnformării capitalului în bani, poţi crea chiar inflaţie. Iar inflaţia este ca furtul, pe măsură ce iei din bani economisiţi de populaţie în bănci care au avut scopul de a îi converti în capital pentru retragere. Şi de aceea spun de câte ori pot, că, în special în Europa, nu în SUA, acolo ei înţeleg jocul, dar în Europa trebuie să ne îndepărtăm de gândirea secolului 19, potrivit căreia capitalul este rău şi că îmbuntăţeşti soarta oamenilor atunci când le iei capitalul.

Intregul interviu, unul exceptional, il puteti citi aici:

https://soviani.com/2011/10/23/ce-mi-a-spus-carl-hahn-presedintele-de-onoare-al-volkswagen-refuzul-cumpararii-daciei-criza-euro-lectii-de-business/Categorii:The Money Show

Etichete:, , , , ,

2 răspunsuri

  1. Avem noi ăștia din Europa o mentalitate destul de comunistoidă, ce-i drept – și nu doar prin est, fie vorba între noi… Dar nici cu americănașii nu mi-e rușine, dacă stau să mă gândesc: tentațiile molipsirii de nițică bolșevită cronică par irezistibile și pentru ‘mnealor…

  2. Mare dreptate are omul asta, dar in Romania jigodiile comuniste se straduiesc din greu timp de 24 de ani sa distruga IMM-urile, altfel nu le-ar cocosa cu taxe, controale, amenzi si mai nou cu impozite forfetare sau pe cifra de afaceri.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: