Dobanda de politica monetara ramane la minimul istoric de 3,5%


BNR a anuntat nemodificarea conduitei de politica monetara: rata de dobanda nu se schimba, gestionarea lichiditatii ramane ”adecvata”. BNR nu considera oportun pentru moment sa injecteze mai multi bani in economie prin reducerea rezervelor minime obligatorii pentru lei sau valuta.

Detaliile deciziei de astazi vor fi transmise in briefingul de presa de la ora 15.00, sustinut de Mugur Isarescu.

Mai importante decat deciziile de astazi (practic nu se schimba nimic, piata nu este luata prin surprindere) sunt insa concluziile raportului trimestrial asupra inflatiei. Raportul a fost adoptat azi de BNR si va fi prezentat public, joi, 8 mai 2014.

Cunoastem ca rata inflatiei in primele 3 luni ale lui 2014 (ianuarie-martie) a fost de 1,21% (mai mare decat rata inflatiei in perioada aprilie 2013-martie 2014, care s-a cifrat la 1,04%). Asta nu este o surpriza. Personal, sunt curios care este noua prognoza de inflatie a BNR , in conditiile unei tinte de 2,5% +/- 1% (adica inclusiv in cazul in care rata inflatiei la final de an ar fi 3,5%, tinta se considera atinsa).

Vechea prognoza de inflatie (noiembrie 2013) pentru finalul anului 2014 era de 3% iar ea a fost reconturata la inceputul lui 2014, pentru 31 decembrie, la 3,5%

Screen Shot 2014-05-06 at 1.14.04 PM

 

 

 

 

 

 

 

 

Ce s-a schimbat? In principal acciza la carburanti. Influenta accizei la carburanti se va vedea intr-o prima faza in inflatia lunii aprilie (comunicata de INS dupa 10 mai, dar despre care BNR are cunostinta, cel putin pentru primele 20 de zile din luna aprilie). Apare in plus ”taxa pe stalp” si tine de maiestria celor fac prognoze sa vada cat din aceasta taxare suplimentara se transfera in pretul final catre consumatori. Transferul nu este obligatoriu (desi este probabil), avand in vedere ca unele companii ar putea alege sa disponibilizeze angajati. Recent vorbeam cu reprezentantul unei companii (destul de mari), care imi spunea ca pentru el, taxa de stalp inseamna o cheltuiala suplimentara pana la sfarsitul anului de 70.000 de Euro pe an. Intrucat nu poate sa o transfere consumatorului final, va face 14 disponibilizari. Daca acest exemplu va fi urmat si de alte companii, exista motive pentru o dimunuare a consumului (din partea tuturor disponibilizatilor), care va compensa partial scumpirile celor care vor putea sa transfere catre consumatorul final noua taxa.

De aceea cred ca principalul punct de interes pentru public, fie la briefingul de azi fie la conferinta din 8 mai, este noua prognoza de inflatie. Urmarim.

UPDATE: BNR a transmis comunicatul extins (CACOM6MAI2014ROV7) in care a precizat noua prognoza de inflatie. Ea este de de 3,3%. In conditiile in care prognoza de inflatie a fost coborata de la valoarea de 3,5% la 3,3%, este foarte interesant de descifrat pe ce se bazeaza BNR (vom afla probabil in data de 8 mai). Fara explicatiile guvernatorului(care stie ce gaseste in prognoza) imi este greu sa corelez scumpirile care au fost si care vor urma impreuna cu cresterea consumului (care in mod normal ar pune presiune pe preturi). Deocamdata, lucrurile nu imi sunt clare.



Categorii:Stiri

Etichete:, , , , ,

1 răspuns

  1. Injecteaza lei direct cand vrea muschii lor 🙂 de ex acum ca au de cumparat ceva euro in mai .Cat priveste consumul cresc cheltuielile cu benzina si darile si mai scad un pic alea cu mancarea in compensatie ca de anvelopa e aceeasi la majoritatea salariatilor 🙂

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: