Economia a mers ,,cu spatele” în trimestrul II. Ne transmite Eurostat că România este deja in recesiune tehnica?


Recesiune tehnica? Un lucru este cert: economia a mers ,,cu spatele” în al doilea trimestru al acestui an.

Acest lucru este certificat de datele publicate azi de către INS ( Comunicat nr 200)în fapt estimări semnal pentru al doilea trimestru, care ne spun:

,,Produsul Intern Brut în trimestrul II 2104 a fost în termeni reali mai mic cu 1% față de Trimestrul I 2014”. Față de același trimestru din anul 2013, PIB-ul din trimestrul II este mai mare cu 1,4%. În primele 6 luni ale anului, PIB a crescut cu 2,6% (serie ajustată sezonier), comparativ cu Semestrul I 2013.

Când PIB-ul unui trimestru, în termeni reali este mai mic decât cel al trimestrului precedent, ca economist mă gândesc în primul rând la ,,definiția lui Okun”. Fostul consilier al Președinților americani Kennedy și Johnson, Arthur Okun, a definit tehnic recesiunea ca fiind ,,două trimestre consecutive de contracție economică”. În fapt, cea mai potrivită definiție este cea oferită de Biroul Național de Cercetare Economică din SUA (NBER), potrivit căreia recesiunea reprezintă un declin semnificativ în activitatea economică, răspândit în majoritatea sectoarelor economiei, care durează mai mult de câteva luni și este vizbil în Produsul Intern Brut real, venitul real, ocuparea forței de muncă, producția industrială și vânzările cu amănuntul.

Pentru că acum avem doar estimări ,,semnal”, nu voi analiza evoluția din trimestrul II în acest moment potrivit definiție recesiunii oferită de NBER (de altfel, elementele avute în vedere de NBER sunt greu de constatat instantaneu și chiar și în SUA nu este neuzual ca o recesiune să fie confirmată după ce economia a ieșit din ea, adică cu întârziere).

Așa că mă rezum la definiția lui Okun. Avem acest trimestru de creștere negativă față de precedentul: -1%. Cum a fost trimestrul anterior (T1 2014 față de T4 2013)? Aici inițiez dezbaterea legată de faptul că economia României se află deja în recesiune tehnică.

Potrivit celor mai recente date ale INS (pib_trimIr2014_1 – comunicat din data de 4 iunie 2014), datele provizorii arată că în trimestrul I 2014, economia a crescut în termeni reali, cu 0,1% față de trimestrul IV al anului 2013. Potrivit acestor date (eu altele mai recente de la INS nu am identificat) avem următoarea evoluție a celor mai recente două trimestre consecutive: +0,1% / -1%. Bun, +0,1% este foarte aproape de zero și este posibil ca la prezentarea datelor finale pentru T1 2014, +0,1% să devină zero sau negativ. Dacă rămâne cu +, atunci nu ne încadrăm în definiția tehnică a recesiunii, dar suntem foarte aproape de ea.

Dacă de la INS eu nu am identificat date mai noi referitoare la PIB-ul din trimestrul I (față de cele din 4 iunie), am identifcat în schimb date transmise ,,mai proaspăt” (nu neapărat mai noi, dar există o mare probabilitate să fie mai noi) de către Eurostat.

Iată ce ne zice Eurostat în comunicatul de astazi, 14 august 2014( 2-14082014-AP-EN):

Economia Romaniei a scăzut în T1 2014 față de T4 2013 cu -0,2% iar în T2 2014 a scăzut din nou, cu -1% față de T1 2014. Gasiți aceste cifre în comunicatul oficial Eurostat (mai sus), dar și în fotografia atașată (mai jos):

Screen Shot 2014-08-14 at 12.53.51 PM

Așadar, potrivit datelor publicate astăzi de Eurostat, România este deja în recesiune tehnică (conform definiției lui Okun). Este drept, că într-o notă de subsol, Eurostat menționează referitor la întregul set de date (T1 și T2): ”datele ajustatate sezonier nu includ corecția cu o zi lucrătoare pentru Irlanda, Portugalia, Romania și Slovacia). De aici nu pot avea decât 2 presupuneri: INS include în datele publicate în 4 iunie acea corecție (și mă întreb de ce nu o include și Eurostat). A doua presupunere ar însemna că o corecție de ,,o zi lucrătoare” ar înseamna 0,3 puncte procentuale diferența dintre PIB-ul unui trimestru față de cel al trimestrului precedent. Dar până la precizări suplimentare, eu privesc ce scrie negru pe alb: potrivit Eurostat economia României a scăzut 2 trimestre consecutiv. Se încadrează în definiția tehnică a lui Okun privind recesiunea.

Mai mult, în comunicatul din data de 4 iunie 2014, tot într-o notă de subsol, INS ne spune că Eurostat are în vedere definiția lui Okun pentru a declara recesiunea:

Screen Shot 2014-08-14 at 12.57.54 PM

Graficul următor, care prezintă evoluția trimestru la trimestru pe cele mai recente 4 sferturi de an pentru care avem date, ne mai arată o realitate greu de contestat:

 

pib trimestrial

Cred că nimeni nu poate contesta acest grafic, care arată evoluția celor mai recente 4 trimestre și inversarea de direcție. Iar metafora la modă astăzi ,,e ca și când economia ar fi mers cu 130 de km/h și acum merge cu 100 km/h” rămâne doar o metaforă, contrazisă de evidențe.

Evidențele arată că economia merge cu spatele, și asta de 2 trimestre consecutiv. Dacă vreți, metafora la care am făcut referire este potrivită pentru trimestrul IV 2013 (când creșterea economică a încetinit de la +1,5% la +1,2%). Adică era bună în urmă cu 6 luni. Acum, realitatea este diferită: economia a intrat în revers. Singura metaforă potrivită în actualul context ar fi ceva cu viteza medie, de genul ,,pentru că mergem în marșarier, viteza medie a scăzut de la 130 km/h la 100 de km/h” (mă rog, asta ar fi chiar realitatea atestată azi de INS care spune că în primele 6 luni creșterea economică a fost de +2,6% faă de primele 6 luni din anul trecut). Doar că INS confirmă în prezent ,,marșarierul”. Iar Eurostat zice că de 6 luni mergem cu spatele. Prin urmare, nu e momentul metaforelor, ci al constatărilor realiste și soluțiilor pragmatice: ce facem ca să nu recădem în recesiune. Și mai ales cine face, cum face, când o face. Iar ca o observație personală, ca economist, nu pot să nu remarc că intrarea în marșarier a economiei coincide cu seria de majorări de taxe în vigoare de la 1 ianuarie (fie că vorbim despre tot soiul de taxe pe chirii, taxe pe stâlp, taxe pe benzină), care, culmea, în privința taxei pe stâlp chiar a adus mai mulți bani la buget decât estimările (adică bani extrași din economie).

Pentru asta, adaug doar o parte din interviul pe care Președintele de onoare al grupului Volkswagen domnul Carl Hahn mi l-a acordat:

”Avem impresia că atunci când cineva, în teorie dar şi în practică este bogat, că are o sută de milioane sau un miliard, credem că atunci când rămânem fără bani, putem lua de la el. Şi uităm că atunci când luăm capital de la el, convertim capitalul în bani, şi automat avem mai puţin capital pentru progres. Şi asa încetineşte progresul, încetineşte în cele din urmă şi creşterea venitului meu, direct sau indirect”.

Întregul interviu îl puteți vedea aici:

https://soviani.com/2011/10/23/ce-mi-a-spus-carl-hahn-presedintele-de-onoare-al-volkswagen-refuzul-cumpararii-daciei-criza-euro-lectii-de-business/Categorii:Editoriale

Etichete:, , ,

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: