Doina Doru


Înca nu îmi vine să cred, încă nu vreau să cred că Doina Doru nu mai este. Duminica seara vorbeam cu un fost coleg despre Doina, asa cum am vorbit de multe ori despre rolul pe care l-a avut în cariera mea, de la momentul în care am cunoscut-o, sfârșitul anului 2000, în momentul în care mă alăturam echipei viitoarei B1TV, ca tanar jurnalist care imi facusem ucenicia în televiziune, la Tele7abc.

Doina Doru reprezintă pentru un mine un reper, o referință. Este cea care a contribuit probabil cel mai mult la definirea mea ca jurnalist, cea care m-a ajutat să îmi descopăr curiozitatea și vocația- trăsătură de bază pe care trebuie să o aibă și să o dezvolte orice jurnalist. M-a învățat să nu îmi fie vreodată teamă să adresez întrebările ,,cum” și ,,de ce” și să nu mă las până nu obțin răspunsurile. Pot să spun și sper să nu se supere alte persoane care au contribuit la carierea mea că, în lipsa unei școli de jurnalism (pe care nu am făcut-o niciodată, formația mea fiind de economist), Doina a fost pentru mine o adevărată Academie de Jurnalism (și aici evident că trebuie să menționez și lecțiile neprețuite pe care le-am învățat de la Igor Antip, în special despre video-jurnalism).

Doina a descoperit, încurajat, dezvoltat și susținut tot ceea ce a considerat ea ca și calități ale jurnalistului, pe care le-a conturat și ajustat într-o manieră pe care a considerat-o potrivită pentru un jurnalist economic.

Am cunoscut-o pe Doina înainte de lansarea B1TV, când se pregătea ceea ce trebuia să fie Fox România. Cred că era alături de Igor. Avea misiunea extrem de dificilă de a omogeniza din punctul de vedere al stilului și calității superioare a scrierii și transmiterii infiormației, echipa de știri a viitorului B1. Îmi aduc aminte perfect că a fost prima persoană din redacția viitorului B1 care purta legitimația la vedere, pe care scria – Doina Doru – secretar general de redacție (mi-a povestit Doina că această poziție este motorul unei redacții de ziar, și o transpunea în televiziune).

Eram jurnalist economic. Doina s-a apropiat de mine și m-a întrebat ce subiect am pentru a doua zi. I-am răspuns (era vorba despre un subiect cu o nouă emisiune de certificate de trezorerie emise de stat pentru populație). Deși nu recunoștea și se definea ca ,,filolog”, Doina știa multe despre economie. Îmi spunea de fiecare dată – scrie știrea astfel încât să mă faci să înțeleg: pe mine, pe mama, pe oricine privește la televizor. Și așa am început să îmi conturez stilul jurnalistic și să scriu despre economie, pe înțeles. Știam că dacă o știre a fost acceptată de Doina pentru a intra în jurnal (emiteam atunci pe frecvența Sigma TV – înainte de lansarea B1), ea este o știre bună. Nu făcea niciun ,,discount” de la calitate, și mă amuzam când în redacția care se forma, unii colegi (pentru majoritatea carierea de jurnaliști nu a continuat) mergeau cu știrea la corectat către alți editori – de filtrul cărora varianta finală a știrii trecea mai ușor. Eu o căutam pe Doina, vroiam ca ea să îmi corecteze știrea, știam că din fiecare verificare aveam câte ceva de invățat. Când B1TV a început să emită, editorii jurnalelor de prânz mă întreabu des: e gata știrea? vreau să o văd, vreau să intre și în jurnalul de prânz. Răspundeam de fiecare dată: o vede Doina și în 10 minute intru în montaj. Nici nu vă închipuiți cât de mândru eram atunci când corecturile pe știre erau minime – asta înseamna pentru mine că am mai învățat câte ceva.

Pe lângă definirea mea ca jurnalist, Doina și Igor au avut un rol fundamental în cariera mea. Îmi tot povesteau și sorbeam fiecare cuvânt din experiența lor americană (după revoluție au fost într-o bursă reputată de jurnalism în Statele Unite). Îmi povesteau despre tot ceea ce aș fi vrut să experimentez și să devin vreodată – un jurnalist adevărat. Imi povesteau despre experienta lor la Protv (pentru mine Pro-ul a fost și va fi un reper jurnalistic), îmi povesteau despre Andreea Esca, Soti, etc.

Iar undeva (cred că în primăvara-vara anului 2001), la un eveniment unde eu eram reporter iar Igor și Doina invitați (era vorba despre lansarea companiei Wyeth în România), mi-au spus că Freedom House și JTI primesc o serie de aplicații pentru aceiași bursă în care au fost ei. Și dacă sunt interesat, ei pot să îmi scrie recomandările necesare. Nu am văzut niciodată acele recomandări, dar sunt convins că ele au stat la baza admiterii mele pentru interviul final în vederea obținerii acestei burse (interviu susținut cu Gilda Lazar – JTI – un alt om căruia îi sunt recunoscător pentru carierea mea care avea să se ajusteze definitiv în urma obținerii acestei burse și cu Maureen Magee – Freedom House). Am obținut această bursă, iar vestea am aflat-o tot de la Doina (cei de la Freedom House m-au sunat să îmi spună de acceptare pe telefonul de acasă, eram plecat la Budapesta, și ulterior, Doina m-a sunat pe mobil să îmi spună că am fost acceptat).

A urmat o perioadă neprețuită în care Doina și Igor mi-au povestit cu lux de amănunte cum ar trebui să profit în interes maxim de această bursă, pentru a mă desăvârși ca jurnalist. Fiecare sfat l-am urmat cu strictețe în bursa care avea să înceapă în 7 septembrie 2001, în Washington DC, da, cu doar 4 zile înainte de 11 septembrie 2001, unde, mulțumită Doinei și lui Igor, urma să fiu martor ocular.

11 septembrie 2001. Am fost acolo! Am fost acolo când al treilea avion deturnat s-a prăbușit în Pentagon (pentru cei interesați, am ceva mai multe detalii aici: https://soviani.com/2013/09/11/11-septembrie-cum-mi-l-amintesc-ca-martor-ocular-si-un-film-exceptional/. Am fost acolo mulțumită Doinei și lui Igor. Doina a fost prima care mi-a scris în ziua de 11 septembrie: esti bine? Vreau sa transmiti o corespondenta (asa cum spuneam, B1TV inca nu se lansase dar emitea un jurnal de stiri in Bucuresti, pe frecventa Sigma TV). Multumita Doinei, am fost primul jurnalist roman care a relatat de la fata locului, pentru TV, atentatele din 11 septembrie (au fost și alți ,,martori oculari”, unii de la 5000 de km distanță, din Los Angeles, Chicago, etc). Mi-a spus Doina: spune tot ce vezi! Spune tot ce auzi! Spune exact care sunt temerile oamenilor! Exact asta am facut.

Am cautat acum prin vechiul inbox mesajele de la Doina, de atunci. Încurajarea ei a înseamnat pentru mine mai mult decât dacă aș fi fost corespondentul CNN în acel moment, la acel eveniment. Iata ce mi-a scris Doina atunci:

,,Sa ai grija de tine. Transmisiile au fost foarte,foarte,foarte bune. Esti un jurnalist adevarat si ma bucur. M-am speriat ca te-am trimis tocmai acum acolo, dar ai prins ceea ce orice ziarist adevarat visa.”

Mesajele de la Doina și Igor au însemnat enorm pentru mine. Și înseamnă încă mult, vor însemna mereu.

Apoi, drumurile noastre s-au despărțit: eu am rămas în B1TV, Doina și Igor au plecat. Sfaturile de la Doina și Igor au fost neprețuite și atunci când am preluat conducerea departamentului de Știri B1TV și am reconstruit echipa știrilor. Ceea ce am învățat de la Doina și ceea ce am învățat în acea experiență unică, de 3 luni, în Statele Unite, m-au făcut să îmi ajustez definitiv modul în care am înțeles munca de jurnalist și de jurnalist economic. Sfaturile ei îmi sunt utile și acum.

M-am reîntâlnit cu Doina în trustul Realitatea. Sergiu Toader – un manager excepțional de televiziune a avut inspirația să o cheme pe Doina alături de el. Și chiar să o promoveze în VIDEO, ceva ce îmi părea că Doina a evitat până atunci. La prima apariție în VIDEO a Doinei am sunat-o și i-am spus părerea mea sinceră: a fost exact așa cum cred eu că trebuie să fie un jurnalist de televiziune: corect, echilibrat, credibil, care transmite mesajul integral.

Doina a fost prima persoană care mi-a transmis un mesaj de felicitare referitor la poziția de purtător de cuvânt al ASF: ,, Hello! Felicitari!; Mulțumesc Doina!;” – ,,Keep in touch, eu mă întorc în presă”, mai mi-a scris Doina. Am mai vorbit de câteva ori de atunci. Iar astăzi, înțeleg că a părăsit definitiv presa, acolo unde, sunt convins, a contribuit la profesionalismul multor jurnaliști. Categoric a contribuit decisiv la formarea mea ca jurnalist.

Îmi va fi dor de Doina! Multumesc Doina si sa te odihnesti in pace!

UPDATE: Igor a postat pe contul de facebook al Doinei următorul mesaj:

,,Veniti Vineri 26 Septembrie ora 11 la Crematoriul Vitan Birzesti.

Incepind de Joi dupa ora 12 Doina va fi acolo.
Adresa: Intrarea Serelor, nr.1, Sector 4
Joi 09,00-18,00 
Vineri 08,00-14,00 
Telefon: 0372739124 
Mijloace de transport: autobus 102, tramvai 34”Categorii:Editoriale, Stiri

Etichete:

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: