Vreau să fie un lucru foarte clar: între agentia Mediafax (pe care o urmăresc din 1999 în fiecare zi) care urmărește să își construiască credibilitatea, să și-o crească și să o capitalizeze, și orice politician (care urmărește să obțină voturi și atât) pornesc ca premiză în a acorda încredere agenției Mediafax. Asta a fost valabil până ieri, este valabil astăzi și va fi valabil și de mâine încolo. În cunosc pe colegii de la Mediafax și știu cât de puternice sunt rigorile unei agenții de știri, în fapt, principala agenție de știri din România. Proababilitatea ca o agenție ca Mediafax să fie intoxicată cu un document fals, deși există, din punctul meu de vedere este foarte redusă. Probabilitatea ca un om politic să ascundă indiciile despre intențiile viitoare, în opinia mea, este foarte mare.
Despre modul în care oficialii au negat posibilitatea majorării impozitelor locale (și a modificării cotei unice, în subsidiar) spun doar atât: nu m-au convins. Iar în articolul de ieri (https://soviani.com/2014/11/13/despre-documentul-publicat-de-mediafax-care-arata-ca-salariile-ar-putea-sa-fie-impozitate-cu-pana-la-35/) demonstram că cel puțin un politician (ministru) nega înainte de alegerile parlamentare majorarea impozitelor locale, iar când ea s-a produs, dădea dovadă în principal de o anumită aroganță.
Despre ,,negarea” intențiilor:
Primul ministru a afirmat, potrivit Mediafax, că ,,Nu o să mă apuc să o schimb (cota unica în 2016 ca preşedinte, pentru simplul motiv că preşedintele nu schimbă cote unice”, a spus, vineri, premierul Victor Ponta, susţinând că ar fi vorba despre „dezinformări”, „minciuni” şi „manipulări”.”
Potrivit Mediafax, ,,Victor Ponta a arătat că Tăriceanu, ca prim-ministru, a introdus cota unică şi a precizat că această cotă va fi „garantată” de către viitorul Guvern Tăriceanu. La finalul acestei declaraţii, premierul Ponta a refuzat să accepte întrebări din partea presei în pofida insistenţelor.”
Modalitatea de negare a premierului (care nu amintește și despre majorarea impozitelor locale) este un fel de ,,nimeni nu va avea salariile și pensiile tăiate” – argument folosit de domnul Traian Băsescu în 2009, pentru a câștiga algerile prezidențiale, doar pentru ca în 2010 să fie port-stindardul tăierii salariilor bugetarilor cu 25%, a propunerii de tăiere a pensiilor cu 15%, substituită ulterior cu majorarea TVA de la 19% la 24%. Iar garanția din parte unui guvern care nu există (și care, în opinia mea nu va exista nici dacă domnul Ponta va câștiga alegerile) este egală cu garanțiile venit din partea lui Dan Șova. Domnul Tăriceanu ar trebui întâi să ne garanteze la inaugurarea cărui pod a venit, dar altfel decât prin argumente de genul – ,,eu știu că vin de la București” (http://www.wall-street.ro/articol/Politic/175468/gafa-a-presedintelui-senatului-tariceanu-a-incurcat-noul-pod-de-la-agigea-cu-cel-vechi.html”.
Modalitatea de negare a doamnei Ioana Petrescu (pentru cine nu o cunoaște, este ministrul finanțelor publice) cum că ,.Impozitele datorate pentru clădiri, pentru terenuri şi pentru mijloacele de transport vor fi menţinute la nivelul actual, în condiţiile în care consiliile locale vor păstra actualele niveluri de impozite şi taxe locale”, are aceeași valoare cu a altă afirmație a domniei sale, făcută în 9 noiembrie 2014, și preluată de Gândul: ,,Deocamdată, prostituţia este ilegală. Dacă prostituţia devine legală, atunci va deveni o activitate economică legală”
Scriu acest lucruri pentru că le-am mai văzut. Le-am văzut la domnii Boc și Băsescu, atunci când domnul Băsescu și-a adjudecat al doilea mandat (,,nimeni nu va avea pensiile și salariile tăiate”). Le-am spus atunci, le spun și acum. Și le scriu, în calitate de economist pentru că nimeni nu are voie să țină astfel de scenarii secrete, care vor afecta viața de zi cu zi atât a noastră, ca persoane fizice, cât și a persoanelor juridice. Iar, o dovadă în plus față de declarațiile de negare cu valoare zero făcute de oficiali că aceste ipoteze există, este faptul că bugetul pentru 2015 nu este prezentat până la această oră. Nu există nici măcar un draft. Și, deocamdată părem destul de aproape de situația ca, la un moment dat, dacă unul dintre candidați va ieși președinte, iar numele vehiculat va fi desemnat prim-ministru (puțin probabil), să asistăm la o candoare și seninătate fantastică de genul: ,,Ce-ai făcut Căline? Ai desfințat cota unică? Ai majorat impozitele locale? Să îți fie rușine!”
Tot ceea ce pretind este ca scenariile să fie discutate din timp (așa cum prevede Legea – Codul Fiscal), proiectul de buget să fie făcut din timp (până la 15 octombrie), așa cum prevede legea. Vreau ca aceia care sunt executivi, să respecte legea. Iar când, în opinia mea, nu o fac, îi întreb de ce. Iată și extrasul din Legea Finanțelor Publice:
Dacă documentul prezentat de Mediafax e vreo manipulare, de ce nu a publicat astăzi ministerul finanțelor proiectul de buget? O variantă este pentru că nu există. Cealaltă variantă, în opinia mea, este pentru care ar fi trebuit să facă public documentul prezentat de Mediafax.
Orice guvern, atunci când vrea să facă o schimbare de fiscalitate trebuie să o facă predictibil, justificat, fundamentat, nu ad-hoc. Nesinceritatea are în principal doar o doza mare de… nu știu… numiți-o dumneavoastră cum doriți.
Citiți și despre o altă anomalie: https://soviani.com/2014/11/14/breaking-news-la-2-zile-dupa-declaratiile-premierului-cum-ca-ins-va-anunta-azi-ca-romania-nu-a-fost-in-recesiune-tehnica-vine-si-confirmarea-de-la-ins/
Categorii:Editoriale
Lasă un răspuns