Breaking News: La 2 zile dupa declaratiile premierului, cum ca INS va anunta azi ca Romania nu a fost in recesiune tehnica, vine si confirmarea de la INS


Din pacate, breaking news-ul nu este ceea faptul ca INS a anuntat ca Romania nu a fost in recesiune tehnica (in urma recalcularii datelor din trimestrul I). Breaking News-ul este ca, in opinia mea, datele pe care premierul le-a avut la dispozitie inaintea tuturor celor din piata, au fost anuntate cu aproape 36 de ore înainte. Exact ca pe vremea domnului Basescu.

Stirea de la INS este clara: ,,În urma revizuirii seriei brute conform Sistemului European de Conturi  (SEC) 2010) şi a seriei ajustate sezonier, Produsul intern brut a scăzut în trimestrul II 2014 cu 0,3% faţă de trimestrul I 2014 şi a crescut în trimestrul I 2014 cu 0,5% faţă de trimestrul IV 2013.”

În urmă cu circa 36 de ore, în emisiunea de la B1TV, domnul Ponta anunțase: ,,Vineri, INS anunta ca avem crestere economica in trimestrul trei peste 1% si ca in primul trimestru din acest an s-a recalculat si nu am fost niciodata in recesiune tehnica”.

Aproape 2 zile mai târziu, INS a anunțat astăzi că România nu a a fost în recesiune tehnică (două trimestre consecutive de contracție economică), întrucât a recalculat contracția economică din trimestrul I 2014, și i-a ieșit +0,5% în loc -0,2% rezultat în august (anulând primul trimestru de contracție economică) iar pentru trimestrul II, scăderea de -1% s-a transformat într-o contracție de -0,3%. Împreună cu cifra de creștere economică din trimestrul III, anunțată azi de INS (+1,9% față de ,,estimarea” premierului – ,,creștere economică de peste 1%”), creștere economică pe primele 3 trimestre (față de primele 3 trimestre ale anului trecut) a fost de 3,1% pe seria ajustată sezonier și de 2,8% pe serie brută. Aceasta ar fi trebuit să fie știrea. Din păcate, nu a fost. Din punctul meu de vedere este evident că datele anunțate de premier cu 36 de ore înainte nu se datorează nici flerului, nici prestigiului.

Despre INS:

Cunoașteți faptul că în luna august am luat apărarea Institutului Național de Statistică (atunci când toată lumea acuza INS că a ascuns recesiunea). Am demonstrat atunci, argumentat, că INS nu poate fi acuzat de acest lucru, atâta timp cât a furnizat datele corecte și la timp Eurostat-ului (ceea ce a publicat Eurostat avea ca sursă primară de date tot INS), dar că i se poate reproșa o anumită stângăcie. Am scris despre asta aici: https://soviani.com/2014/08/16/eurostat-da-romania-este-in-recesiune-tehnica-de-ce-nu-sunt-de-acord-cu-acuzatiile-la-adresa-ins/

Din păcate, acum nu mai am argumente să apăr ceea ce se întâmplă la INS, dar mai ales comportamentul celor care au furnizat date spre diseminare înainte de termen. Întrebat ieri despre declarațiile premierului, șeful INS a anunțat, pentru hotnews.ro: „Cifra anuntata de premier nu este cea care va fi comunicata”, a declarat Tudorel Andrei, precizand totodata ca „nimeni de la Guvern nu a sunat la Statistica pentru a afla cu prioritate datele”.

Această declarație a șefului INS se dovedește parțial corectă, cifra comunicată de INS nu este exact egală cu cea anunțată de premier (problema nu era dacă premierul a anunțat la virgulă, cifra exactă, ci disponibilitatea datelor pe care le-a transmis public, în privința recalculării PIB-ului pe trimestrul I și al rezultatului acestei recalculări). Iar declarația că ,,nimeni de la Guvern nu a sunat la Statistică pentru a afla cu prioritate datele” nu exclude ceea ce pare o realitate că s-a întâmplat invers – cineva de la INS a oferit datele unor persoane autorizate/neautorizate cu mult înainte de termen. Eu cred că asta s-a întâmplat, având în vedere că ,,corecția” – cifra nu e cea pe care o vom anunța arată disponibilitatea acestor date.

Dacă declarația de ieri  a șefului statisticii ar fi sunat în felul următor: ,,Ne delimităm ferm de orice declarație care poate fi interpretată ca presiune asupra independenței INS în privința comunicării anumitor date statistice. Mai mult, dacă în acest caz va fi dovedită o scurgere de informații, ea va fi sancționată exemplar”, aș fi fost în măsură să apar INS integral și acum (nu mă pot pronunța pe acuratețea datelor deocamdată). Din păcate, nu sunt în măsură să îl apar. Declarația premierului și cifrele comunicate astăzi îmi confirmă mai degrabă scenariul scurgerii de informații esențiale (în privința PIB-ului), și partea cea mai gravă: dacă cineva (în speță premierul) a avut acces la aceste informații, cine ar mai fi putut avea acces? Datele de PIB obținute în avans pot fi folosite pentru câștiguri financiare semnificative (speculații pe curs valutar, etc.).

Din punctul meu de vedere este obligatoriu ca INS să declanșeze o investigație internă privind scurgerea de date. Nu mă pronunț politic, dar vă las pe dumneavoastră, cititorii mei, să evaluați cât de mare este ,,prestigiul” cuiva care își înușește munca/rezultatele muncii altora, în scop personal. Nu spun că premierul (ca și președinția) nu ar fi trebuit să  aibă acces în avans la aceste date – instituțional – cu măsurile de securitate și embargo aferente – până la urmă premierul face politica economică a acestei țări. Dar cifrele îi sunt furnizate pentru politică economică, nu pentru prestigiu.

Am mai avut pe cineva care folosea date sensibile de la INS, și le asuma, dând senzația că dictează INS (detalii aici: https://soviani.com/2011/02/15/traian-basescu-pib-ul-creste-in-trimestrul-iv-statistica-aveti-dreptate-sefu/). Am sancționat asta atunci, am aceeași atitudine și acum.

Iar pentru cei care vor să folosească corect datele de la INS, le pun acum la dispoziție, aici, după expirarea embargoului – azi, 14 noiembrie, ora 10.00: Comunicat nr 278 Flash T3 2014Categorii:Stiri

Etichete:, , , ,

4 răspunsuri

  1. Esti singurul care a avut pana acum curajul de a spune lucrurilor pe nume. Ai tot respectul meu. Inca o data, felicitari Radu!

  2. La momentul la care Ponta anunta cu emfaza ca el stie ca nu a fost recesiune tehnica, m-am gîndit ca fie s-a folosit de serviciile cu ochi albastri fie a sunat la INS pentru informatii si cum este pe val nimeni nu l-a refuzat, fie cineva a dat sifon. Un lucru era clar, Ponta avea informatii din interior care la acel moment nu erau publice. In final, este vorba de acelasi lucru : MANIPULARE. Nu este decit un milimetru pina la a manipula spre exemplu piata de capital. Sau, vine o intrebare legitima : care este, de fapt realitatea ? A lor sau a noastra, de zi cu zi ?!

  3. Eu sincer nu stiu cum se face ca Romania nu a fost in recesiune, pentru ca daca ma uit pe strada la starea populatiei si la cum merg afacerile care nu au legatura cu bugetul de stat vad multa dezolare produsa de saracie.
    Chiar si cifrele care sunt prezentate de guvern ca crestere economica nu se vad in viata de zi cu zi ,sunt doar pe hartie.

  4. Cind aud de INS am senzatia ca inaintea mea se afla un coafor, care cosmetizeaza cifrele sa arate bine. Pe strada descopar doar o coafeza care nu stie meserie.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: