Traian Basescu. Ultima conferinta ca Presedinte al Romaniei. Live Text


Astazi, 20 decembrie 2014, ora 18.00, la Palatul Cotroceni, Traian Basescu sustine ultima sa conferinta de presa in calitate de Presedinte al Romaniei. Principalele declaratii le veti putea urmari aici, pe www.soviani.com, imediat ce se intampla. De la infiintarea Republicii, Traian Basescu este al treilea cel mai longeviv sef al statului (cu o perioada de mandate mai scurta decat a lui Nicolae Ceausescu si a lui Ion Iliescu, dar cu o longevitate mai mare decat urmatorul clasat, Petru Groza.

Principalele elemente de bilant, asa cum vor fi prezentate de Traian Basescu, vor fi disponibile in continuare:

Vreau sa stabilim de la bun inceput cum se desfasoara conferinta de presa. Nu este o conferinta de bilant, ci una de final de mandat. AS vrea ca in cateva zone Romanii sa aiba punctul de vedere al presedintelui care si-a terminat mandatul si poza reala a Romaniei, nu cea care o vad deformat de multe ori, la televizor, propovaduita de oameni care de multe ori nu utilizeaza cifrele reale ale Romaniei, dupa care Romania este judecata. Mi se pare extrem de important ca o astfel de pozitie a Presedintelui care a fost timp de 10 ani sef al statului roman sa existe.

Cu recomandarea ca acei care se afla deja prin studiouri gata sa demoleze orice, pentru ca stiu ei ca inainte de a trece la demolare sa citeasca. Documente ale statului roman, UE, Nato si pe urma sa se pronunte.

Ma voi fixa pe 3 segmente extrem de importante pentru viitorul Romanilor. Vreau sa multumesc roanilor pentru onoarea pe care mi-au facut-o de a le fi Presedinte timp de 10 ani. Este o onoare pe care nu o voi uita pana la sfarsitul vietii, nici eu, nici sotia mea, nici familia mea si o onoare pentru care le voi fi dator. Dator sa continui intr-un fel sau in altul la atingerea obiectivelor pe care romanii le au.

Sunt 3 teme pe care le consider vitale pentru Romania

* securitatea Romaniei

* Romania si UE

* Statul de Drept.

As incepe facand o precizare: cand mi-am inceput mandatul in decembrie 2004, principiul pe care am ales sa functionez a fost: acestea sunt institutiile, acestea sunt legile, sa le facem sa functioneze mai bine. Nu am plecat de la premiza ca trebuiesc luate lucrurile de la capat, pentru ca este foarte greu sa faci un asemenea exercitiu si e neproductiv. Dupa mandatul domnului Iliescu am pus o virgula, preluand ceea ce era bun si imbunatatind ceea ce am considerat ca trebuie imbunatatit.

In ceea ce priveste securitatea nationala:

Romanii traiesc intr-un stat sigur. Romania este o tara sigura datorita modului cum institutiile ei functioneaza. Deasemenea, daca privim la ce se intampla in jurul nostru, in regiune, daca privim la agresivitatea vecinului nostru de la Rasarit, a domnului Presedinte Putin si a armatei sale, va asigur ca Romania este deasemenea un stat sigur. Pentru Romania nu exista riscul unei invazii, riscul unei destabilizari, proiectata la Moscova. Si asta nu pentru ca Putin nu este interesat de Romania. Este interesat. Dar Romania este intr-un sistem de aliante solid, in interiorul aliantei Nato are un parteneriat strategic cu SUA, care ii da confortul ca nu este singura la securitatea nationala. Romania a devenit un furnizor de securitate pentru multe alte state NATO, pe de-o parte prin participarile militare pe care le-a avut in Balcani, Iraq, Asganistan, Africa, ocazie cu care putem spune ca militarii armatei s-au instruit in teatre de operatii. Avem o armata care s-a perfectionat in conditii de razboi si in Irak, si in Afganistan. Avem o armata antrenata.

Furnizam securitate prin scutul anti-racheta de la Deveselu. El nu este destinat doar pentru apararea obiectivelor de pe teritoriul Romaniei. El este destinat sa protejeze si multe alte state ale NATO, inclusiv SUA.

Priviti la ce se intampla in baza militara de la Kogalniceanu. Sute de puscasi marini sunt dislocati acolo, gata oricand sa se constituie intr-o forta de interventie rapida. Priviti la exercitiile care se fac continuu in Marea Neagra.

DIn punct de vedere al securitatii, Romania este mai sigura ca niciodata, iar din acest punct de vedere, mesajul meu catre Romani este ca suntem in siguranta.

Serviciile romanesti de informatii, fie ca vorbim de SRI, SIE sau serviciul de informatii al armatei sunt totalmente conectate la sistemele de informatii ale aliatilor, in mod deosebit informatiile de securitate care vizeaza cooperarea in NATO dar si relatia speciala in interiorul parteneriatului strategic pe care il avem cu SUA.

Parteneriatul despre care vorbesc este cel agreat la sef de stat intre Presedintele Obama si mine si este un parteneriat care vizeaza si educatie, cultura, dezvoltare, nu numai cooperarea. Trebuie pus in practica pana la ultima lui consecinta.

Il informez pe domnul Dusa ca am vorbit cu Jean Claude Junker, si i-a cerut comisarului Moscovici sa aiba o discutie cu ministrul finantelor din Romania pentru a gasit o formula pentru a mari deficitul cu 0,3%.

Daca din punct de vedere al securitatii nationale s-au produs evolutii extrem de importante, care ma fac sa afirm: Romania este o tara sigura, trebuie sa spunem ca obligatia este sa continuam. Aici totul trebuie consolidat. In acest spirit, dupa ce Romania si-a retras cea mai mare parte a trupelor din Afganistan, in ultimul CSAT am decis sa revenim cu 450 de militari pentru a asigura securitatea aeroportului Kandahar, ca efect al solicitarilor pe care le-am primit de la aliati. Nu este o placere sa trimiti militari in Afganistan, dar atata timp cat aliatii iti instaleaza un sistem de racheta anti-racheta pe banii lor, atata timp cat aliatii din propriile bugete iti asigura antrenamentul si pregatirea flotei militare, ai dislocati 600 de puscasi marini la Kogalniceanu, este nedrept sa nu raspunzi atunci cand ti se cere sa indeplinesti o misiune in Afganistan.

Drumul normal al Romaniei este sa se consolideze ca aliat credibil si in interiorul aliantei sa consolideze parteneriatul strategic cu SUA.

A doua poza care cred eu trebuie facuta romanilor, si pe care nu o vad dpdv al activitatii Presedintelui pusa sub amenintare este legata de prezenta noastra in UE.

UE este singura optiune viabila pentru ca Romania sa ajunga la prosperitate pentru cetatenii sai, candva. Ca si NATO, nu avem alternativa la Uniunea Europeana. Asa cum pentru securitate nu avem alternativa la NATO, tot asa, pentru cresterea nivelului de trai al Romanilor, nu avem alternativa la UE.

In Romania au fost 2 subiecte reale, legate de UE: Schengen si absorbtia fondurilor. Tine de guvern. Dar as vrea sa stiti ca suntem departe de imaginea pe care ne-o facem noi singuri atunci cand vorbim de noi si de UE.

Eu am primit odata cu schimbarea mandatului domnului Presedinte Iliescu, o Romanie care terminase negocierile de aderare si care avea o lunga lista de probleme care conditionau aderarea si care trebuiau consolidate in intervalul 2004-2007. V-as aduce aminte ca a fost marele efort cu steguletele: pe mediu, pe transport, pe justitie, pe alimentatie, agricultura.

Imi aduc aminte cu placere ca am avut onoarea sa semnez la Luxemburg, in aprilie 2005, tratatul de aderare care intra pe urma intr-un proces de ratificare in cele 25 de state membre. A fost un efort intern, pe care l-au facut guvernele, a fost un effort diplomatic, si la 1 ianuarie 2007, cu toate cele 25 de state membre ratificand tratatul de aderare, am devenit membri UE.

A fost perioada crizei economice si trebuie sa va spun ca atunci, in interiorul UE era un curent puternic de separare a zonei Euro de zona non-Euro. In afara de lupta noastra a statele non-euro, am avut sansa unei Germanii care nu a vrut o Europa cu 2 categorii de state, si cu sprijinul Germaniei am obtinut dreptul de a fi parteneri in toate masurile care se luau pentru  zona Euro.

Asa se face ca am adoptat ca mod de a ne conduce economia, celebrul pachet de 6 – 6 pack si pachetul de 2 norme – i se spune 2 pack.

Romania a devenit parte a Euro+. Tot aceasta dorinta de nu ne decupla de zona Euro, ne-a facut tot optional sa adoptam Tratatul Fiscal. Acela care stabileste, o spun in termeni foarte simpli, ca statele sa isi garanteze dezvoltarea si prosperitatea din resursele pe care le produc.

Practic se interzic deficitele si se stabileste ca deficitul structural sa fie de maximum 1%, limita la care Romania a ajuns dar va trebui sa trecem si la excedentul generat de economie in anii urmatori. Eu cred ca in maximum 2 ani, Romania nu va mai avea deficite ale bugetului general consolidat. Statele vechi ale UE au ajuns la grade de indatorare de peste 100% (n.r. greseala initiala, Presedintele spune – ca statele au ajuns la deficite de peste 100% 🙂 )

Optiunea de a ratifica tratatul fiscal a fost o optiune buna pentru Romania, pentru ca respectand tratatul fiscal, ne garantam o dezvoltare durabila, cu resurse credibile, si cu indatorari care sa fie destinate investitiilor si nu consumului.

Din acest punct de vedere, de la intrare in UE si asta este poza de astazi, Romania a facut progrese formidabile, pe care nu le recunoastem, dar ele sunt, si sunt consemnate. Spre exemplu: rata inflatiei este de 1,4%, rata la dobanzile pe termen lung este de 4,8%. Cursul de schimb Eur-Ron este intr-o marja mai mica de 15%. Romania are doar 5,1% la -0,6%. Deficitul bugetar este sub 3%, datorie publica este 37,9% fata de 60% cat avem dreptul sa avem.

Asta inseamna ca Romania azi indeplineste criteriile de convergenta. Ii voi preda o tara care indeplineste toate criteriile de convergenta in privinta intrarii in zona Euro (Presdintelui Iohannis).

In anul 2004, inflatia a fost 9,3%. In anul 2014 este 1 si ceva la suta

PIB: 61 mlrd in 2004. PIB in 2014: 152 de miliarde. O crestere de 2,5 ori a PIB.

Foarte important: exporturile in 2005 au fost 11,6 miliarde iar exporturile anul acesta vor depasi 50 de miliarde.

Spectaculos in raport cu situatia medie din UE este ponderea industriei: daca la nivelul UE, ponderea industriei in PIB este de 17-18%, in Romania, ponderea industriei in PIB este de peste 33%.

Ea nu e o realitate a acestui an. Preponderent, investitiile straine directe s-au facut in industrie. De aceea avem o structura foarte buna a economiei. Important este sa o mentinem. E adevarat ca intr-o economie mica. Dar structura este inca mica. Daca privim si la anii de succes care au fost pentru agricultura, nu numai datorita voii Domnului care ne-a dat o vreme buna, dar si datorita subventiilor pompate de la UE.  Avem o perspectiva economica buna. Totul este sa reusim sa cheltuim si banii de la UE pentru infrastructura de transport si feroviara, pentru mediu, pentru cresterea competitivitatii. Este important ca acest lucru sa sa intample in perioada urmatoare.

Sunt niste realitati si in ceea ce priveste salariile si pensia. Spre exemplu in 2004 (768 lei …. 2358 lei salariu mediu brut.

Pensii: 250 de lei… in 2014: 847 de lei.

Eu as spune ca romanii pot fi optimisti in ceea ce priveste evolutia economiei Romaniei si implicit capacitatea economiei Romanesti de a genera tot timpul resurse pentru cresterea nivelului de trai al Romanilor. Acest lucru s-a obtinut pe de-o parte datorita ISD, dar si datorita unor reforme strucutrale extrem de importante, care au avut loc in acest interval. Liberalizarea pietei fortei de mnuca (care a avut loc in 2010, care a flexibilizat foarte mult piata muncii si a reusit sa creeze conditii de optimizare a costurilor in societati, astfel incat personalul sa poata fi disponibilizat sa isi gaseasca de munca in alta parte. Acest pas, care ne-a scos din era comunista a contractului de munca pe viata a fost cel care a adus o crestere. Avem un curs ascedendent, de recuperare a diferentei dintre Romania si statele vechi membre ale UE. si PIB pe cap de locuitor. Desi multe tari din UE au  fost si sunt inca in criza – Romania a avut doar 2 ani di n10 in care nu a avut crestere economica pozitiva, ci una negativa. 2009 si 2010. In rest, in toti cei 8 ani, Romania a inregistrat crestere economica pozitiva, ceea ce este corelat cu parametri care diferentiaza situatia din 2004 fata de cea din 2014, iar perspectiva economica este de crestere – care poata fi asigurata cu bani europeni, ISD, si asa mai departe.

Sigur, reformele structurale nu s-au oprit doar la forta de munca: reforma educatiei, reforma sistemului de pensii, dar sistemul de pensii a fost asezat in functie de contributiile de-a lungul vietii si s-au diminuat pensiile speciale. Deasemenea reforma in justitie – s-a materializat prin legea micii reforme, cele 4 coduri care au schimbat fata justitiei. Aici insa lucrurile trebuie sa continue, chiar daca justitia a devenit tot mai eficienta in ultima vreme.

In sfarsit as trece si la reforma educatiei, ca reforma structurala care ne-a ajutat ca stat membru al Uniunii Europene. Legea educatiei a fost o lege buna, nu spun perfecta, au fost cativa pasi facuti inapoi, dar esenta legii a ramas: cel mai mare castig al legii este legat de invatamantul universitar si de acela dual – care aduce sansa copiilor ca la terminarea scolii sa aiba o meserie.

Eu nu-i vad pe toti ingineri sau doctori. Toate meseriile sunt necesare. Decat o diploma de la o Universitate fara valoare, mai bine un certificat de evaluare prin care sa stii ca iti poti castiga o paine.

Pentru ca am ajuns aici, as spune cateva lucruri care eu cred ca trebuie facute, tot ca stat membru al UE, si pentru a ne valoriza tot mai mult calitatea de stat membru al UE: reforma in sanatate – are o lege pregatita, dar sistemul de sanatate trebuie reformat. Ea se afla si acum pe site-ul Presedintiei. Stiu ca nu e dorita de sistem, dar e o reforma care ar pune in centrul sistemului de sanatate – oamenii. L a fel si acest proiect de lege cu care am esuat datoriata unei intervenii nefericite, am esuat si discutia, dezbatarea despre restructurarea sistemului de sanatate.

Pentru modernizarea clasei politice de la noi, avem nevoie de reforma finantarii partidelor, de respectarea referendumului prin care poporul a votat pentru 300 de parlamenteri, introducerea votului prin corespondenta. In acest moment, este o mare nedumerire cum in Romania a fost posibil ca mii de Romani sa vrea sa voteze si sa fie impiedicati de sistemul in care alegerile au fost organizate. Va asigur ca este un lucru care trebuie rezolvat cu prioritate pentru recredibilizarea Romaniei.

Nu in ultimul rand, cred ca Romania are nevoie de o reforma a finantelor publice. Nu vorbesc despre o reforma a ANAF-ului ci o reforma a sistemului de taxe. Noi avem cea mai mare contributie la bugetul de stat din taxa pe forta de munca, TVA, practic din bani care sunt generati de cei care produc. Imi permit sa sugerez, este o lunga dezbatere aici, dar trebuie gasita o solutie. Sa se schimbe centrul de greutate de pe interprindere si cetatean pe proprietar. Taxele pe proprietate in Romania sunt mult prea mici si mult mai mari taxele pe productie. Mult prea mari. Trebuie sa facem aceasta schimbare pentru a stimula propria noastra dezvoltare.

Cred ca este esential ca in numele democratiei sa se gaseasca solutii fiscale pentru mass-media. Sistemul fiscal dar si realitatile economice fac ca presa sa fie mult prea incorsetata de interesele patronilor de presa. Un mediu fiscal favorabil presei este o solutie care ar conduce la redobandirea independentei presei. Ca opozant s-ar putea sa imi fac o tema din acest lucru.

V-am enumerat reforme structurale facute si care trebuie sa fie facute pentru ca Romania sa fie un jucator important in Zona Euro. De fapt, despre asta vorbim dupa 1 ianuarie 2007: ne-am integrat in piata fortei de munca, suntem cu criteriile de la Maastricht indeplinite, cred ca vom deveni membri ai eurozonei cred eu mai devreme de 2019, speram ca dupa acest raport MCV si cu criteriile pentru justitie si cu cele politice pentru inceperea accesului in spatiul Schengen. Sunt cele 3 zone: piata muncii, Schengen, Euro, care definesc integrarea, iar Romania nu e departe de niciuna dintre ele.

Intr-o zi trebuie sa ne hotaram. Vrem aceasta liberalizare sau nu. Este extrem de multa demogagie: ne pleaca medicii, IT-istii, etc. Dar imaginiti-va o Romanie care ar avea restrictii pe piata fortei de munca. Eu nu zic ca este bine sa plece specialistii, dar libertatea de a muncii oriunde este un bun extraordinar al fiecaruia. Este optiunea mea, sa spunem, ca medic, daca acum vreau sa lucrez in Romania care imi poate da un salariu mic, sau ma duc intr-o alta tara, care imi poate plati un salariu mult mare. Va asigur ca va veni si vremea refluxului care nu e foarte departe.

Eu cred ça trebuie sa continuam cu toate tiurile de integrare, si in Schengen, si in Zona Euro si prin piata fortei de munca. Am auzit interpretarea: sa mai stam, sa vedem. Eu nu zic maine: avem nevoie de o anticamera de 2 ani pentru a ne consolida acesti ani. Dar este bine ca Romania sa intre imediat ce toate conditiile sunt indeplinite, iar acum conditiile tehnice sunt indeplinite.

Ultimul punct pe care vreau sa il abordez: statul de drept.

Romania a facut progrese uriase din 2004 si pana acum. Progresele facute in justitie nu s-au datorat neaparat schimbarii legilor ci pentru ca procurorii si judecatorii au simtit ca sunt liberi, au simtit ca nu mai au o presiune pe ei pentru a adopta o solutie sau alta. Au simitit ca oamenii politici nu mai sunt intangibili. Sunt convinsi ca nu li se poate intampla nimic. Si codul penal vechi/nou pedepsea furtul/traficul de influenta, etc. Deci nu neaparat lipsa de modernizare a codurilor noastre a facut ca acum justitia sa functioneze tot mai bine, ci oamenii, procurorii si judecatorii. Sentimentul ca nu mai sunt sub control politic. Nu pot sa nu imi amintesc declaratia unui om politic : ,,nu avem toata puterea pana nu vom controla si justitia”. Acel om traia in alta epoca. A fost probabil zona de conflict cea mai puternica intre mine si clasa politica. De aici a plecat si ideea – Presedintele e conflictual, e imposibil de lucrat cu el, nu are respect pentru institutii – Presedintele face scandal. Vreau sa stiti ca am fost constient tot timpul ca atacurile la institutii care nu isi faceau treaba (spre exemplu Parlamentul), la inceput atacuri la inalta curte, la CSM, sunt in masura sa imi aduca prejudicii. Dar am stiut de la inceput ca daca o sa tac la Cotroceni, niciodata romanii nu vor intelege ca aici este cheia evolutiei noastre – justitia aplicabila tuturor. A fost un effort care de multe ori a avut ca raspuns umilirea de dimineata pana seara. M-am dedicat foarte mult dupa eforturile de siguranta nationala. Nu m-am batut cu ziaristi, dar cu oameni de afaceri detinatori de trusturi de presa. Dar rezultatul din 16 noiembrie are poate o explicatie mica si faptul ca romanii au inteles ce inseamna riscul de oprire a procesului de consolidare a justitiei.

Am o mare satisfactie. Imi aduc aminte cati ma acuzau ca justitia e la comanda mea, ca la Cotroceni se stabileste cui se face dosar, etc. Pot sa afirm azi, in fata dumneavoastra, si o spun public, ca nu a existat niciun dosar care a pornit pentru ca a spus Basescu procurorului sau judecatorului cum nu a existat niciun dosar care s-a oprit pentru ca la mine a venit cineva sa ma roage sa il opresc. Singurul dosar pe care l-am urmarit  a fost dosarul de terorism al lui Omar Hayssam. Nu am cerut niciodata ancheteaza pe X sau inchide dosarul asta, sau sa spun unui judecator – da solutia asta. Si ma bucur. Poate asta este satisfactia suprema a mandatului meu, aceea ca incepand cu 17 noiembrie 2014, atat PSD cat si liberalii au profund in discurs statul de drept si independenta justitiei. Le mai trebuie un pic sa internalizez. Statul ca astazi dupa 17 noiembrie aud liderii acestor partide, stat de drept – independenta justitiei – am sa le aduc aminte ca pentru acest discurs m-au suspendat de 2 ori. Dar e bine. Dar e bine pentru ca atunci cand si vor internaliza acest discurs, avem garantia ca reforma in justitie este ireversibila. Pana cand cele 2 mari partide – PSD si PNL nu vor fi convinse ca asta este solutia reala, iar acum, fiind la putere, majoritatea PSD, ca asta este sansa Romaniei – justitia independenta dar si bine facuta, pana cand ei vor internaliza acest lucru si vor fi convinsi ca asta este drumul, inca mai avem riscul pasului inapoi in justitie. Dar eu sunt extrem de incurajat de discursul lor de dupa 16 noiembrie. Liberalii au inceput ceva mai devreme – din aprilie – dar acum a venit si PSD-ul pe acelasi discurs. Iata satisfactia mea dupa 10 ani de mandat – sa auzi PSD-istii batrani vorbind despre stat de drept. Cei care stabileau in sedinta de partid – cand ii deschidem dosarul lui Basescu.

S-a diminuat riscul de regres in abordarea pe care justitia o oare si in riscul de a avea pe unii care sunt mai presus de lege. Eu cred ca o solutie buna ar fi sa continuam. Asa cum eu am pus o virgula dupa mandatele domnului Iliescu si Emil Constantinescu, cred ca si dupa mandatul meu trebuie pusa o virgula, si lucrurile trebuie facute mai bine in continuare. Institutiile sunt. Nu e atat de important sa dai legi noi ca sa demolezi. Aduceti-va aminte de SRI din timpul domnului Timofte, SIE din timpul domnului Fulga. Vintu punea la dispozitia sefului SRI masina cu care se circule. Vintu stia tot ce il interesa din SRI  – informatie economica. Si azi, acelasi SRI functioneaza pe exact aceiasi lege, dar avem alt SRI, alt SIE, alta directie de informatie a armatei si exact aceleasi legi. Nu schimbam neaparat legile, ci obiectivele si oamenii. Esenta este sa nu ne apucam de schimbat institutii, ci daca este nevoie, obiective si oameni.

Intrebari:

Regretati ca ati numit-o pe Alina Bica? Intra la categoria multi oameni cu care am dat-o in bara. Spre exemplu, in ceea ce priveste magistratii – e foarte greu sa ai inspiratia sa numesti intr-o functie inalta un magistrat, ca si un ministru. Imi aduc aminte ca la domnul Morar, prima numire importanta a plecat de la faptul ca a avut curajul sa il aresteze pe senatorul Ciupe (din partid cu mine). La Codruta Kovesi am cerut o lista cu toti procurorii sefi din teritorii. Am cerut sa imi faca procentajele de succes. Codruta la Sibiu nu avea multe dosare, dar a avut rata mare de succes. M-am uitat si ca e femeie, am zis, sa o aducem. Sigur, pe urma si Morar si doamana Kovesi au trecut prin acele procese la ministerul justitiei. Dar e deja arhicunoscut ca nu sunt cel mai inspirat om atunci cand fac numiri.

Ati vorbit despre reforme, dar despre o reforma a cheltuirii banilor publici – la sectorul dvs de activitate – pe autostrazi si sosele nationale am cheltuit 15 mlrd de Euro,

Iata si raspunsul pentru interbarea anterioara. Ok. Am inteles intrebarea. Totusi ce ati vrut de la mine in acesti 10 ani? Cand ma bagam intr-un sector, nu era bine ca ma bagam in toate. Acum cereti sa ma ocup si de chestiunea transporturilor. AS vrea sa fie o chestiune fair: sunt de acord ca s-au cheltuit foarte multi bani. Ceea ce va reamintesc este ca au fost 2 ministri care au introdus standardele de cost. ministrul dezvoltarii regionale si ministrul transporturilor. A tinut pana cand au plecat ei din functii. Nu pot spune ca nu am avut informatii cu privire la nereguli. Nu pot spune ca nu am pus mana pe telefon – doamna ministru – e in neregula… nu pot spune ca cei care au dat si informatia ministrului pana la urma nu au trimis-o nici la DNA. O sa imi spuneti ca nu am fost si ministrul sanatatii, de ce nu am fost sef la ANRP pentru ca s-au facut resituiri in neregula. Sunt de acord cu dumneavoastra ca s-au irosit bani.

Daca ati fi primit la promulgarea legea securitatii cibernetice, ce ati fi facut?

Am atentionat in expunerea mea ca totusi trebuie sa existe un control pe aceesul structurilor de securitate, operatori internet si telefonie.

Domnule Presedinte ati vorbit pe larg despre credibilizarea unor institutii cheie, dar si despre serviciile secrete. Dar ne amintim ca in urma cu 2 luni ati pus sub semnul intrebarii credibilitatea serviciilor secrete acuzandu-le ca se implica in campanie si ca au efectuat filajul (Bica si Udra). Ati cerut un raport. S-au implicat serviciile in campania electorala?

Serviciile de informatii s-au implicat prin domnul Melescanu in campania electorala. Domnul Melescanu era inca sef al SIE si altii strangeau semnaturi.  V-am spus cu suficient timp inainate ca acelasi domn Melescanu impreuna cu premierul au promovat o hotarare de guvern prin care eluda CSAT-ul prin care domnia sa a putut sa imi refuze accesul la informatia privind fosti ofiteri in guvern. In privinta filajului Bica si Udrea – raspunsul este da. Am primit raportul si este strict secret.

Ati inceput mandatul cu familia alaturi. Il incheiati cu fratele in arest la domiciliu, ginerele sub urmarire penala. Cum ati ajuns aici si cand explicati aceste lucruri?

Imediat ce ma invitati la o emisiune in care nu aruncati toate minciunile. Va pot spune, dar nu o sa va placa -despre mormanul de bani.

Fiti decenta.

Sunt decenta. Va raspund urmatorul lucru. Fratele meu nu a luat bani. Dumneavoastra, Abraham si Bercea ati facut o inscenare. Imi permit sa spun acest lucru acum, cand mai sunt cateva ore. As fi spus-o de cand a aparut situatia pentru ca o stiam si voi vorbi dupa ce imi termin mandatul. Inscenare pe care ati facut-o impreuna cu generalul Abraham din ordinul patronului dumneavoastra.

Care credeti ca a fost cel mai dificil moment prin care a trecut Romania?

Cel mai dificil era cel in care nu ne mai puteam imprumuta de pe piata in 2010 si cand am fost pusi in fata… ori dam afara 200 de salariati (eronat… de fapt 200.000), ori …. M-a pus si atunci si mai tarziu intr-o situatie dificila.

A mai fost un moment dificil – ziua in care a fost aretat fratele meu, eu stiind insa ca nu a luat bani.

Antena 3 e aici? Ce e? Televizune? E televizune? Stiam ca numai presa e aici.

Ati spus ca Romania e ferita din punct de vedere al securitatii de orice risc. In schimb, in martie aprilie spuneati ca Rusia se uita cu jind la gurile Dunarii. Ce s-a schimbat de atunci pana acum?

Eu voi continua sa consider ca Federatia Rusa este un risc pentru securitatea Ucrainei, Moldovei, Romaniei. Dar Federatia rusa tinteste gurile Dunarii in mod indiscutabil. Uitati-va la bugetul apararii: Federatia Rusa: 50 de miliarde ,SUA – 485 de miliarde.

Ce ati pierdut si ce ati castigat ca om in acesti 10 ani?

Nu am niciun fel de parere de rau. Am fost pregatit. Atat cat am putut am facut tot pentru a misca lucrurile inainte. Poate as fi putut face mai mult. Poate alte tactici decat confruntarea ar fi fost mai bune. Mi-am dat seama ca orice s-ar fi putut discuta daca pe masa de negociere s-ar fi adus si justitia. Si atunci am preferat si aceasta batalie continua. Am totusi satisfactia ca cei care m-au suspendat de 2 ori vorbesc azi ce spuneam eu in 2005. Nu plec cu parere de rau, doar cu interbarea: puteam sa fac mai mult? Se spune: Presedintele BAsescu este de 10 ani: dar sunt putine lucruri pe care nu le poti face, daca nu ai un guvern – mie mi-a dat Dumnezeu Guvernul Tariceanu 1 an, Ponta 3 ani si am mai ramas la mijloc cu Boc – vreo 3 ani, in perioada in care pe buna dreptate presa semnala ca se face abuz de asumari de raspundere. Stiam ca daca nu ne asumam legea educatiei – nu va trece nehacuita, stiam ca daca lasam Codul Penal prin Parlament – s-ar fi facut harcea -parcea. Deliberat am utilizat acea procedura extrem de severa si mai putin democratica decat dezbaterea parlamentara.

Vreti sa stati o perioada acasa. Cine va asteapta maine acasa? UNde va fi acasa in perioada urmatoare?

Nu am primit niciun raspuns. Cea din Mihaileanu nu poate fi protejata, dar deocamdata stau la Lac 3. Nu asta ma framanta. Cine sa ma astepte? Sotia, fetele, nepoteii.

In 2009 nu am acceptat propunerea lui Iohannis – desemnat premier – si bine am facut ca azi nu mai era Presedinte. Intrebare: va mentineti contrargumentele de atunci sau va reprosati faptul ca nu ati acceptat ca domnul Iohannis sa devina primul ministru?

Nu imi reprosez deloc. Obiectivul meu era un guvern cu care sa putem face parte din reformele care s-au facut. Asta am vrut, asta am obtinut. Aduceti-va aminte ca spre deosebire de ceea ce a facut CP Tariceanu – a lasat tara fara niciun fel de resursa in fata crizei – spre deosebire de ce a facut Victor Ponta anul acesta – a sacrificat resurse- va aduceti aminte ca in campania din 2009 in luna noiembrie s-au taiat 2 zile, si in decembrie 2 zile la toate  salariile? Eu nu am fost un populist. Cu ce se fiu un populist?

Eu m-am opus vehement SouthStream-ul – pentru ca actionarul majoritar OMV – Petrom – de fapt South Stream este suprasustinut de OMV Petrom pentru ca ar dori sa pompeze gazul din marea neagra prin South Stream ceea ce ar face din Romania care e proprietara gazului o tara dependenta de infrastructura Gazprom. Ori din acest punct de vedere, Romania nu isi doreste proiectul SouthStream.

Daca prin absurd s-ar face, guvernul Romaniei trebuie sa fie foarte clar, asa cum eu am fost foarte clar si in discutia cu  domnul Roiss – am fost extrem de clar ca niciun metru cub de gaz din zona Marii Negre nu se va exporta decat pe infrastructura romaneasca – acoperirea suta la suta Romaniei, acoperirea suta la suta a Moldovei. Dar pe infrastructura romaneasca nu prin Gazprom.

Ce criterii ati avut in vedere cand ati numit-o pe doamna BICA la Diicot si daca ati avut de la vreao institutie a statului detalii despre activitatea dansei la ANRP.

Nu am avut informatii. Categoric. Nici nu stiam ca in acel consiliu de evaluare erau reprezentanti ai tuturor ministerelor. Am numit-o cum multa incredere pe doamna Bica pentru ca lucrase. Dansa a raspuns in min. Justitiei de Codul Penal si de Codul de Procedura Penala si am spus ca este omul potrivit. Daca va uitati pe actele normative ale guvernului, erau erau avizate de doamna Bica, nu de dl. Predoiu. deci un secretar de stat extrem  de activ si extrem de eficient.

Cum va explicati faptul ca nicio institutie a statului nu v-a dat informatii?

Acum nu avem cate un ofiter SRI in spatele fiecarui romn. De ce plecati de la premiza asta? CE va pot spune este ca prima arestare de la ANRP s-a facut pe informatia de la un politician, data mie, eu am transmis-o la instituiile statului, iar acel vicepresedinte a picat in mainile statului.

Ce parere aveti despre programul viitorului Presedinte?

Marturisesc ca nu am analizat programului domnului Presedinte Iohannis, dar va pot spune ca ii tin minte sloganul si ca ii las cateva lucruri bine facute, sa le continue.

Daca inceteaza mandatul domnului Iohannis, veti candida la un nou mandat?

Nu am dreptul, prin Constitutie si oricum imi ajunge. Dar vreau sa va lamuresc un lucru, dar cu privire la procesul domnului Iohannis, indiferent care va fi decizia Curții, mandatul Președintelui nu se poate intrerupe pentru ca scrie in constitutie – sunt situatiile in care mandatul se poate intrerupe. Nu exista nicio fraza care sa faca aluzie la pierderea mandatului pe chestiuni de incompatibilitate. MI-am dat o parere. Cred ca acel proces, cu juramantul odata depus, nu mai poate produce efecte asupra mandatului Presedintelui Romaniei.

Dupa 21 decembrie credeti ca veti ajunge sa dati explicatii in fata procurorilor si judecatorilor.

Va garantez ca sigur voi ajunge si ca sigur nu am incalcat legea. Daca voi fi chemat, sigur, ma duc, dar nu cred ca exista o singura incalcare de lege nici ca Presedinte nici ca ministru.

Care a fost cea mai fericita/nefericita zi petrecuta aici?

eu nu sunt genul sa fiu nefericit. Am avut zile bune si zile rele la Palatul Cotroceni, ziua rea a fost aceea in care am lasat delegatia fondului in salonul ambasadorilor. Atunci Fondul venise cu mandat sa creste CAS cu 2 procente, TVA si cota unica. Eu am spus – nu voi dati mandat Presedintelui Romaniei. A fost o zi nefericita. O zi grea. Ca si ziua cealalta, cu fratele meu. Dar sper ca justitia va descurca itele acestei chestiuni televizate.

Ati citit raportul statelor unite privind inchisorile CIA si daca aveti o pozitie oficiala?

Nu am nimic de comentat pe acest subiect cu atat mai mult cu cat exista o ancheta a parchetului.

Referitor la ANI, DNA:

Trebuie putin mai multa sobrietate: specatacolul asta la televizor sa stiti ca nu face bine justitie. Cred ca trebuie gasite niste formule in care mai multa sobrietate… cand ma uit la televizor, isi dau cu parerea. Altfel le vad consolidandu-se in continuare.

 

 Categorii:Stiri

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: