Realitatea TV, ora 22, despre francul elvetian.


In aceasta seara, de la ora 22.00, particip la Realitatea TV, la invitatia lui Rares Bogdan, alaturi de prof. univ. Dr. Mircea Cosea si Lucian Isar, la o emisiune dedicata francului elvetian si creditelor acordate de banci romanilor in franci elvetieni. Ne vedem la ora 22.00Categorii:Stiri

Etichete:, , ,

4 răspunsuri

  1. Daca tot e asa o polemica in privinta rateid e schimb a francului, si se cere interventia autoritatilor, este corect, nu ar trebui sa statul sa plateasca pentru aceste credite, nu ar trebui aceste datorii trecute pe umerii altor cetateni, insa cred ca exista o solutie la indemana BNR, fara sa fie nevoie de o asa mare valva. In loc de ne tot uitam la cursul de schimb, de ce nu ne uitam la indicele LIBOR. Este stiut ca toate contractele sunt cu dobanda variabila in functie de indicele LIBOR plus o marja, care probabil est eundeva in jur de 3-5%. Si atunci, pentru cotracararea acestei explozii a cursului, de ce nu stabileste BNR un LIBOR de -5%? In prezent la banca Elvetiei este de -0.75, insa cred ca la noi, tocmai ca o masura de contracarare e efectelor, pentru urmatoarele 3 luni LIBOR s-ar putea face -5%. Si atunci creditele ar fi cu dobanda efectiva 0 sau chiar negativa, cum majoritatea contractelor sunt in primii 5-7 ani, in acest moment rata contine 20-30% principal si 70-80% dobanda, deci rata ar scadea datorita acestei modificari si nu ar mai fi nevoie de nici o interventie asupra cursului de schimb sau a altor parametrii. Este o solutie viabila?

  2. Poate il invitam si pe Dorin Ghidiu?

  3. Multi vorbesc despre miscarea facuta de elvetieni.
    De fapt nu avem nicio piață liberă aici: avem o decizie administrativă a Băncii Naționale a Elveției de a nu lăsa cursul să coboare sub 1,20/euro timp de peste trei ani (2011-2014) și ridicarea bruscă a interdicției, în conditiile în care speculanții de pe piața valutară au mizat toți pe deprecierea francului elvețian față de euro. Nu speculanții și deciziile administrative sunt forțele pieței libere, ci cererea și oferta.

    D-le Soviani ati putea explica pe intelesul tuturor ce pierde si ce castiga elvetienii din aceasta miscare?

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: