Crescendo-ul domnului Traian Basescu in functie de obiectul interesului procurorilor: Udrea, cazul Nana, Yassin


Cui a luat apărarea domnul Traian Băsescu cand a declarat că Florian Coldea, Laura Codruța Kovesi și Livia Stanciu sunt ,,artizanii acestui mod răvășit de a face justitie” și că îi este ,,silă” să îi sune?

Eu cred că domniei sale.

Cazul Udrea

Am fost întrebat de mai multe ori în emisiuni de televiziune (spre exemplu aici: http://www.antena3.ro/romania/radu-soviani-la-daily-income-faptul-ca-udrea-a-ajuns-sub-urmarire-penala-arata-disparitia-unei-282810.html) cum îmi explic faptul că o persoană ca Elena Udrea a ajuns să fie atât de brusc anchetată și reținută. Răspunsul a fost de fiecare dată că senzația mea este că a dispărut o anumită protecție, a anumită frână în ceea ce o privește pe doamna Udrea. În urmă cu 3 zile, domnul Băsescu declara: ,,Elena Udrea nu a avut nicio problemă de dosar până la denunțuri, care nu s-au făcut în mandatul meu”.

În cazul doamnei Udrea, domnul Băsescu a reacționat târziu și neconcludent (semn că nu prea îi pasă de doamna Udrea). A fost nevoie ca doamna Udrea să afirme că ,,am văzut cum marii bărbați ai țării s-au ascuns pe sub mese”, pentru ca în cele din urmă să reacționeze. Iar reacțiile inițiale ale Președintelui s-au rezumat la obișnuitele sugestii apărute cu o zi înainte de deciziile instanțelor. Care de această dată nu au mai funcționat. Dar referiri directe și agresive la adresa lui Coldea, Kovesi, Stanciu nu au existat. Deși apropiată, Udrea nu reprezintă totuși familia domnului Băsescu

Cazul Nana

Aici Traian Băsescu are un interes material. Iată și declarația după instituirea sechestrului:

,,Îmi pare rău pentru cele 127 de familii care au sechestru pe terenurile agricole restituite în perioada 1996-2010. Pe fond, aceste familii suportă consecințele unor acțiuni politice îndreptate împotriva mea”.

Aici, învinovățirea justiției era ,,cu manta”. Cazul Nana a fost inițiat politic, dar cercătările ulterioare arată că infracțiunile în procesul de restituire există. Și încă ceva: lui Traian Băsescu nu i-a părut când a încercat să taie pensiile pentru 5 milioane de pensionari, când a tăiat salariile cu 25% pentru bugetari și când a majorat TVA-ul peste noapte de la 19 la 24%. Chiar credeți că îi pare rău pentru 127 de familii?

Nu. Îi pare rău pentru ,,investițiile” propriei familii. Dorind să își justifice sursele de existență post-prezidențiale prin onorabila activitate de fermier, domnul Băsescu și familia au cumpărat un teren care a făcut subiectul unor infracțiuni. Poate a știut, poate nu a știut. Cert este că familia Băsescu a cumpărat acest teren, iar pe măsură ce a intervenit familia, au apărut și declarațiile voalate la adresa justiției.

Cazul Yassin

Știrea că Mohamad Yassin a fost arestat a apărut sâmbătă, 4 aprilie. Acuzațiile au fost de trafic de influență după ce ar fi cerut 2 milioane de Euro pentru a interveni în obținerea unei decizii de anulare a pedepsei cu închisoarea pentru Omar Hayssam. Două zile mai târziu după arestarea lui Yassin, pe 6 aprilie, apare sila lui Băsescu față de șefii SRI, DNA, Înalte Curte de Casație și Justiție (respectiv față de șefii instituțiilor, care în opinia dânsului ,,se fac vinovați de acest mod răvășit de aface justiție).

Părerea mea este că prin arestarea lui Yassin s-a ajuns mai aproape decât oricând de Traian Băsescu. Extrem de aproape. Iar citind motivarea condamnării lui Yassin, mi se întărește această părere. În cazul Yassin, domnul Băsescu nu mai poate pretinde că este ,,o persoană în care a crezut”  și eventual s-a înșelat (cazul Udrea), sau că în calitate de bună credință a fost păcălit de un italian infractor (cazul Nana). Chiar sunt curios ce va spune domnul Băsescu în cazul Yassin. Pentru că mai devreme sau mai târziu, va fi nevoit să spună, și preferă să își ia apărarea din timp.

Concluzionând, cred că ,,sila” domnului Băsescu a apărut brusc după arestarea lui Mohamad Yassin și nu este generată de cazul Udrea. Cronologic acest lucru nu poate fi contestat. Și, în opinia mea, nici rațional.Categorii:Stiri

Etichete:, , , , , ,

2 răspunsuri

Trackback-uri

  1. Despre transformarea arestului la domiciliu al Elenei Udrea în control judiciar și despre colivia de aur | Blogul lui Radu Soviani
  2. Tulburat pesemne de Silvian Ionescu, Apa Nova și Yassin, Traian Băsescu i-ar vrea arestati pe șefii Volkswagen | Blogul lui Radu Soviani

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: