De ce spune Victor Ponta ca la Curtea de Conturi se lucreaza ,,militieneste”


Raspunsul scurt este pentru ca orice individ care este sanctionat de Politie pentru vreo infractiune este tentat sa se adreseze peiorativ politistilor – denumindu-i militieni.

Raspunsul mai lung il gasim intr-o caracterizare a Curtii de Conturi, facuta chiar de Presedintele institutiei, Nicolae Vacaroiu, la finalul anului 2013: ,,Curtea de Conturi este cea mai ingrata institutie, pentru ca deranjeaza mult, si asta este si scopul: sa introducem discipina fiscala”.

Atacul domnului Ponta la adresa Curtii de Conturi a inceput intai nenominal, saptaman aceasta, la o conferinta de bilant a Consiliului Concurentei. Ponta spunea atunci: ,,Vreau să apreciez în mod special că, deşi o instituţie de control şi prevenţie, mi-a plăcut faptul că aţi pus accentul pe prevenţie, nu aţi urmat tendinţa altor instituţii din România de a merge pe o cale miliţienească. Nu dau nume şi nu precizez la cine mă refer, că unii sunt în sală şi ştiu că, în discuţiile informale, le spun „Instituţiile Republicii Socialiste România”, pentru că s-au întors la anumite practici”.

Astazi domnul Ponta a venit si cu un nume: ,,Vreau să clarific acum: cei la care m-am referit ca urmând o cale miliţienească sunt unii inspectori de la Curtea de Conturi, care sunt ca în 1989. Noi vrem să dăm bani pentru investitii, ei zic să nu dăm bani pentru investiţii”.

Înainte de a clarifica suplimentar de ce îl deranjează Curtea de Conturi pe domnul Ponta, vreau să reamintesc că săptămâna trecută și domnul Băsescu simțea nevoia să atace Curtea. Pe facebook, Basescu spunea că ,,vedem mult prea frecvent inculpati sub presiunea publica si nepublica a celor mai puternice institutii ale statului: procurori, SRI, poliție, Curte de Conturi.” Mă întreb, prin rapoartele anuale prin care Curtea de Conturi identifică irosirea banului public, face Curtea de Conturi o presiune nelegitimă asupra unor potențial infractori? Eu sunt convins că nu. Dar faptul că, în acest moment, Curtea de Conturi îi deranjează simultan pe unul care a dictat economiei românești fără să se priceapă (Traian Băsescu) și unul care are în plus față de Traian Băsescu și disprețul față de banul public (pe care l-au avut și acoliții lui Traian Băsescu deveniți acum inculpați) și mă refer la Victor Ponta, nu face decât să mă bucure și să constat că, Curtea de Conturi a devenit în ultimii ani o instituție puternică. Aș vrea să știți că sumele mari de bani ajunse în posesia samsarilor de terenuri prin ungererea ANRP-ului au fost identificate de către Curtea de Conturi. Și încă din 2010. Dar pentru că, în opinia mea, exista o anumită frână pentru anumite investigații în mandatul domnului Băsescu (frână care nu mai există), acele rapoarte au ajuns să fie valorificate abia acum (în condițiile limitării frânei respective). Iar descoperirile Curții de Conturi sunt de natură să îi, scuzați-mi expresia, oftice pe cei doi.

Nu este primul atac asupra Curții de Conturi. Ceea ce îi deranjează pe cei care administrează cu dispreț banul public este faptul că, Curtea de Conturi are în atribuții inclusiv verificările de oportunitate a anumitor investiții (nu doar de legalitate). În termeni simpli, dacă vreun ministru blambec susține că, spre exemplu, autostrada Alexandria-București este prioritatea zero a infrastructurii (în dauna coridorului 4), Curtea de Conturi poate face analize de oportunitate. Și să demonestreze contrariul.

Această posibilitate a verificării oportunității cheltuirii banului public, pe care Curtea de Conturi o are, a mai fost subiectul unei tentative de anihilare. Am scris despre asta în decembrie 2013 – atunci când Parlamentul, cu o majoritate parlamentară condusă de domnul Ponta, a încercat, pentru prima dată în istorie, să taie bugetul Curții de Conturi. Scriam atunci că, această instituție este una dintre cele mai eficiente ale statului – pentru fiecare leu investit în bugetul Curții de Conturi, instituția aduce anual de 13 ori mai mult.

Și mai spunea ceva în 2013 Nicolae Văcăroiu: ,,Curtea de Conturi are nevoie de autonomie totală, de independență totală și de ceva surse financiare pentru că E SINGURUL ORGAN CARE PĂTRUNDE SUB ASPECTUL CONTROLULUI ÎN PRIMĂRII, ÎN MEDIUL RURAL”.

Ce primește în schimbul afirmării acestei autonomii? Caracterizări din partea premierului domnului Băsescu cum că este o instituție a RSR, în care își găsesc locul milițieni.

Iar cel mai potrivit răspuns la întrebarea: ,,De ce spune Victor Ponta că la Curtea de Conturi se lucrează milițienește” este următorul: probabil că, într-adevăr, Curtea de Conturi a reușit să pătrundă sub aspectul contrulului în primării și în mediul rural mai mult decât își dorește în acest moment și domnul Băsescu, și domnul Ponta.

Analiza momentului 2013 (când Parlamentul a încercat amputarea bugetului Curții de Conturi), dar și a cauzelor, o regăsiți aici:

,,Nicolae Văcăroiu: e pentru prima dată când o comisie taie bugetul Curții de Conturi și nu are receptivitate”. Un articol pe care l-am scris în decembrie 2013.  Probabil că vom vedea în perioada următoare și ce a generat declarațiile domnului Ponta la adresa Curții de Conturi. Cu nume și sume de baronet local.

Sursa Foto: adevarul.roCategorii:Stiri

Etichete:, , , , , ,

1 răspuns

  1. „și unul care are în plus față de Traian Băsescu și disprețul față de banul public”

    … hahaha… Traian Băsescu a prețuit întotdeauna… banul public. 😀

    Da, e greu de înțeles ce l-a lovit pe tonta să spună asta despre Curtea de Conturi, altfel e imposibil de înțeles ce face Securitatea ceaușistă (DNA+SRI). Sesizările Curții de Conturi privind fraudarea banului public nu prezintă niciun interes pentru DNA, foarte probabil pentru că în ultimii ani pedeleul a furat cam tot, iar DNA-ul, ca si PDL, e instrumentul de lucru al aceluiasi… stăpân.

    95% din dosarele DNA nu sunt de mare coruptie, ci “plevusca”… deci… sesizările Curții de Conturi așteaptă alți șefi ai DNA și SRI, iar până atunci ne ocupăm de căprioarele lui Greblă și declarațiile ”frauduloase” ale lui tonta. Bugetele devalizate de PDL pot fi date uitării.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: