Soluția fostului șef FMI, Dominique Strauss-Kahn pentru Grecia, printr-o scrisoare:


Fostul șef al Fondului Monetar Internațional și-a spus părerea despre rezolvarea impasului în cazul Greciei. În opinia lui Strauss-Kahn, rezolvarea situației constă în:

* ,,Cred că trebuie să gândim diferit, trebuie să ne schimbăm logica, trebuie să privim radical într-o nouă direcție pentru a reîncadra negocierile cu Grecia,”

,,Grecia nu ar mai trebui să primească finanțări noi de la Uniunea Europeană și FMI dar ar trebui să obțină o extensie generoasă a scadențelor și o reducere semnificativă a valorilor nominale a datoriilor din partea sectorului oficial.  A insista pe o ajustare fiscală în actualul mediu economic (n.r. în care Grecia a obținut excedent primar) este IRESPONSABIL atât din punct de vedere economic cât și politic. A oferi mai mult sprijin financiar doar pentru a plăti creditorii oficiali existenți, este pur și simplu o prostie.”

* ,,Fondul Monetar Internațional trebuie să ia măsurile necesare ca toate plățile datorate de Grecia, în următorii 2 ani, să fie refinanțate din fondurile care au mai rămas în program. Știu problemele instituționale care se nasc din această propunere, dar ele trebuie depășite”

* ,,Acest lucru ar elibera Grecia de povara plăților către sectorul oficial în următorii 2 ani, dar Grecia ar avea în continuare în față constrângeri bugetare. Neavând acces la piețe și neprimind noi finanțări din partea UE sau FMI, Grecia va trebui de una singură să își echilibreze bugetul. Grecia va trebui să ia decizii fiscale dure, dar le va lua de una singură. Pentru a atinge acest lucru, guvernul va trebui să înceapă să colecteze taxe și să înfrunte oligarhii. Pentru aceasta poate fi sprijinită de Banca Mondială, BERD, OECD și Comisia Europeană, dar vorbim astfel despre un nou context, radical, despre cooperare constructivă, în locul confruntărilor antagonisitice”.

Concluzia lui Dominique Strauss-Kahn:

,,Sunt greșeli pe care Europa le-a experimentat de prea multe ori în existența sa încât să le repete. Adresându-mă astfel, le spun insistent foștilor mei colegi și prietenilor să nu continue pe aceeași cale, care îmi pare un drum închis”.

Scrisoarea integrală a lui Dominiqu Strauss-Kahn care propune termenii în care poate fi rezolvat impasul Greciei-Creditori, o găsiți mai jos:

Pagina 1:

Pagina 1

Pagina 2:

Pagina 2

Pagina 3: Pagina 3

Pagina 4:

Pagina 4

CITIȚI ȘI : https://soviani.com/2015/06/27/nervozitate-maxima-intre-grecia-si-eurogroup-isi-va-lua-fmi-banii-de-la-grecia-pana-marti-sau-urmeaza-incapacitatea-de-plata-si-avertismentul-indirect-pentru-romania/Categorii:Stiri

Etichete:, , , , ,

1 răspuns

Trackback-uri

  1. Ce spune FMI despre Grecia, în urma referendumului. Cuvintele cheie. S-a transformat troica în binom? | Blogul lui Radu Soviani

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: