Despre organele tăiate – Varoufakis (,,mai bine îmi tai o mână) și Băsescu (,,mai bine îmi tai capul)


,,Nu mai sunt ministru”, a anunțat în această dimineață Yanis Varoufakis, ministrul de finanțe grec. Deciza lui, anunțată pe blog, vine după o campanie susținută a lui Varoufakis pentru ca grecii să voteze împotriva unei înțelegeri cu creditorii, în termenii creditorilor. Grecii au votat așa cum i-a îndemnat Varoufakis. Iar Varoufakis a mai spus ceva, înaintea votului de duminică: ,,aș preferă să îmi tai mâna decât să semnez o propunere de salvare care să nu includă o restructurare a datoriei Greciei” (n.r restructurare în sensul de rescadențare, reducere a dobânzilor, tăierea unei părți din datorii”

Varoufakis s-a ținut de cuvânt: nu a semnat o astfel de înțelegere și a rămas intact din punct de vedere fizic. Demisia lui este una care mai degrabă este, în opinia mea, un sprijin necondiționat pentru guvernul Tsipras în a ajunge la o înțelegere cu creditorii, în termenii anticipați de Varoufakis (restructurare). Creditorii internaționali au protestat diplomatic, argumentat, că nu pot să stea la aceași masă cu cineva care i-a făcut teroriști (Varoufakis). Plecarea lui Varoufakis, în opinia mea, le taie elanul creditorilor de a temporiza o înțelegere din cazua prezenței fostului ministru. Categoric, în ceea ce a promis poporului său, Varoufakis este un om de cuvânt.

Episodul acesta îmi prilejuiște o paralelă cu ,,elitele” poltiicii românești. De la Băsescu până la Isărescu și Ponta. Oameni care au preferat întotdeauna să își mintă propriul popor, într-o spirală fără sfârșit, în unicul scop de a se menține la putere și de a face ulterior un titlu de glorie din faptul că i-au mințit pe români (nu-i așa, în interes național…)

Criza din 2008-2012 a fost cea mai reprezentativă pentru minicinoșii instituționali din România:  (Băsescu 2008 – ,,această criză nu ne va atinge” – Isărescu ,,nu avem nevoie de Fondul Monetar Internațional (2008) sau tot în 2008 – ,,România crește economic cu 5% pe an de 10 ani și va mai crește economic cu 5% pe an și în următorii 10 ani” – Ponta – fără număr).

Dezvolt în continuare cazul Băsescu pentru că omul a folosit în 2010 o sintagmă apropiată de cea a lui Varoufakis: ,,Mai bine aș avea capul tăiat decât să îi mint de români”. Declarația era făcută după ce în 2009, Băsescu câștigase în mod mincinos alegerile prezidențiale cu promisiunea că ,,nimeni nu va avea salariile și pensiile tăiate. Nu vom crește TVA”. Găsiți în fișierul VIDEO de mai jos promisiunea făcută în 2009 de Băsescu:

Dovedit ca mincinos instituțional (prin majorarea TVA-ului, tăierea salariilor, tenatativa de tăiere a pensiilor), domnul Băsescu mai avea tupeul să spună ,,mai bine aș avea capul tăiat decât să îi mint pe români”. Am scris atunci o analiză a declarațiilor minicinoase, în 28 iulie 2010 – pe care o găsiți aici: https://soviani.com/2010/07/28/domnule-presedinte-cum-ramane-cu-capul-taiat/

L-am ales pe Băsescu doar pentru că a folosit o minciună care suna cam la fel cu promisiunea lui Varoufakis (de care s-a ținut). Și pentru că a dovedit într-o măsură maximă că ,,întoarcerea la popor” reprezintă pentru acest tip de indivizi, doar o proptea ca să mai facă bazaconii. Acum Băsescu îl critică pe Tsipras – care a înțeles exact ce vrea poporul grec (iar ceea ce vrea nu este postura de slugă eternă). Pentru Băsescu, Tsipras este ,,aventurier”, ,,specimen” și ,,iresponsabil”. Tsipras care a susținut același lucru pe care l-a constatat și FMI – datoria Greciei nu va putea fi plătită vreodată, iar o restructurare în termenii din 2010, nu va face decât să facă din această povară doar una mult mai mare, fără vreo șansă de revenire pentru Grecia (în 2010, datoria Greciei era de 130% din PIB – circa 200 de miliarde Euro. Acum, după 5 ani de austeritate și tăieri, datoria Greciei este 180% din PIB – circa 320 de miliarde de Euro). Tsipras a constatat exact ceea ce trebuia să constate și Băsescu: că turnarea de datorie nouă peste datoria veche nu este o soluție.

Dar, ca de obicei, domnul Băsescu pune altora etichetele care i se potrivesc dânsului cel mai bine. Iar acum a ales: ,,aventurier”, ,,specimen”, ,,iresponsabil”. Vă întreb și eu:

1. A fost Traian Băsescu altceva decât un aventurier atunci când a ignorat criza economică în 2008 și 2009?

2. A fost Traian Băsescu altceva decât un ,,specimen” pentru politicienii români atunci cânda a mințit populația că nu va crește TVA-ul? Că nu va tăia salariile? Că nu va tăia pensiile?

3. A fost Traian Băsescu altceva decât un iresponsabil atunci când a majorat TVA-ul peste noapte de 19% la 24%? Sau când a atentat la tăierea pensiilor cu 10%? Categorii:Editoriale

Etichete:, , , , ,

10 răspunsuri

 1. Varoufakis mi se pare cel mai tare „politician” până acum. Omul s-a realizat mult înainte să ajungă ministru și s-a văzut că nu-i e frică de nimeni și nimic. A știut să întindă coarda până la maxim. Dacă nu era el, nu cred că grecii nu semnau prima variantă revizuită.

 2. Da buna comparatia politicienilor romani cu cei greci !

  Sper ca ati vazut articolul lui Thomas Piketty: “Germany has never repaid.”
  Vezi la Medium.com
  In sfarsit vad si eu un articol excelent – bine documentat istoric (Germania care da lectie de economie si moralitate cand nu si-a platit datoriile nici dupa primul nici dupa al doilea razboi mondial…) si cu o propunere rezonabila pentru viitor…

  Nu credeti ca e cazul de a face nu neaparat o „lectie de economie”, ci in primul rand de informare sa nu mai auzim prostii spuse cu o nonsalanta suficienta (care rimeaza cu inganfarea) inclusiv de unii reprezentanti ai BNR?

  Si nu credeti ca e momentul ca politicienii romani sa reaminteasca nemtilor ca au o datorie fata de Romania? …sau e adevarat ca Iohannis a renuntat la datorie cu ocazia vizitei in Germania din februarie acest an?

Trackback-uri

 1. Ce spune FMI despre Grecia, în urma referendumului. Cuvintele cheie. S-a transformat troica în binom? | Blogul lui Radu Soviani
 2. Tulburat pesemne de Silvian Ionescu, Apa Nova și Yassin, Traian Băsescu i-ar vrea arestati pe șefii Volkswagen | Blogul lui Radu Soviani

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: