Analiză. Victoria Nuland, subsecretar de stat al SUA: ,,Suntem în parteneriat cu România pentru pregătirea procurorilor în identificarea, investigarea și aducerea în fața justiției a cazurilor de corupție”


Un nou mesaj de susținere a luptei împotriva corupției în România a venit din partea administrației americane. Discursul Victoriei Nuland, subsecretar de stat în cadrul Biroului pentru Afaceri Europene și Eurasiatice al SUA, a fost susținut în urmă cu 3 zile, pe 10 iulie 2015, la Dubrovnik. Titlul discursului este: ,,Energizarea dezvoltării și integrării în Balcani”. Întreg discursul îl găsiți aici: http://www.state.gov/p/eur/rls/rm/2015/jul/244800.htm

În discurs regăsim o singură referire explicită la România, și mai multe implicite, în privința combaterii corupției. Referirea explicită este următoarea:

We are partnering with Romania to train prosecutors in identifying, investigating, and trying corruption cases.

Adică, ,,suntem în parteneriat cu România pentru pregătirea procurorilor în identificarea, investigarea și aducerea în fața justiției a cazurilor de corupție”.

Găsim totodată și referiri implicite, în discursul referitor la zona Balcanilor:

,,Corupția rămâne un impediment major pentru proges în această regiune. Este cancerul care macină lucrurile puternice din democrațiile noastre, duce la creșterea șomajului și la neliniște socială. Mai mult, deschide vulnerabilității pe care autocrații, statele care se bazează pe petrol (n.r ,,petro states” prin definiție se referă la un stat a cărui bunăstare se bazeaăz pe petrol) și extremiștii violenți se bazează. Toți cei care vor să creeze necazuri aici găsesc o ușă larg deschisă atunci când banii murtari pot corupe politicieni și să submineze guvernarea democratică și statul de drept. Pentru a întări statul de drept și pentru a închide spațiul pentru forțele anti-democratice, am intrat în parteneriat cu Europa Centrală și de Est, ca parte a Emerging Donor Challenge Fund

În 2011, Statele Unite au decis crearea ,,Emerging Donor Challenge Fund” – un fund care are rolul de facilita identificarea și apoi cofinanțarea unor proiecte de asistență în zone precum statul de drept, democrația, prasa liberă, societatea civilă și creșterea economică.

 

Ambasada SUA a publicat astăzi, 13 iulie 2015, pe pagina oficială de facebook mesajul Victoriei Nuland, iar faptul că mesajul este publicat după inculparea lui Victor Ponta, este doar o chestiune cronologică (discursul a fost susținut încă din 10 iulie, fiind mediatizat încă de atunci). Dacă momentul nu reprezintă decât o chestiune cronologică, mesajele sunt categori de întărire a luptei anti-corupție și o continuare a celor din trecut.

Unul dintre cele mai puternice mesaje din trectul recent, a fost dat de Sarah Sewall, subsecretar de stat pentru siguranță civilă, democrație, și drepturile omului. Discursul la care fac referire a fost susținut în 12 decembrie 2014, la Washington DC, cu ocazia Zilei Internaționale anti-corupție. Am susținut la momentul respectiv, că avem de-a face cu un discurs istoric (detaliile, aici: https://soviani.com/2014/12/17/sarah-sewall-subsecretar-de-stat-sua-pentru-siguranta-civila-democratie-si-drepturile-omului-un-discurs-istoric/

Ceea ce vreau să fac însă acum, este să corelez cele 2 discursuri (Sewall și Nuland) și să traduc, în înțelegerea mea, mesajele pe care ar trebui să le perceapă grupurile infracționale din România care au beneficiat/beneficiază într-o măsură din ce în ce mai mică de sprijin instituțional.

Ca să fie clar – ce înțelege SUA (prin ceea ce a a afirmat doamna Sewall) prin corupție. A fost definit în discursul din 12 decembrie 2014:

Corupția este ,,abuzul de incredere publica, prin folosirea capacitatii unui oficial sau a unei administratii pentru obtinerea de castiguri private”. ,,Cand politicienii fura fonduri publice in locul cheltuirii corecte a lor, scolile raman fara carti, pacientii fara medicamente, comerciantii fara poduri si drumuri”. ,,Corupția este lipiciul care tine impreuna multe regimuri autoritare, care denatureaza caracterul celor care conduc in sensul de a favoriza sau a crea oportunitati de e expune ,,mizeria” amicilor de lunga durata, daca se dovedesc neloaiali.”

Tot din 12 decembrie 2014: ,,Din Balcani și pană la Marea Neagră și Golful Bengal, corupția lasă națiunile și populația vulnerabile la amenințări interne directe sau la manipulări din exterior. Suntem atenți la  aceste amenințări, și ambasadele noastre din peste 20 de state din Europa Centrală și de Est conturează ACUM planuri de acțiune pentru spijinirea și cooperarea în reforma anti-corupție în statele de rezidență” (Sarah Sewall, 12 decembrie 2014).

Și revenim în prezent, astăzi, 7 luni mai târziu: ,,Suntem în parteneriat cu România pentru pregătirea procurorilor în identificarea, investigarea și aducerea în fața justiției a cazurilor de corupție”

În înțelegerea mea, dacă în 12 decembrie 2014 (ATUNCI), SUA contura planuri de acțiune pentru sprijinirea și cooperarea în reforma anti-corupție, AZI, SUA este deja în PARTENERIAT. Adică, identificarea, investigarea și aducerea în fața justiției a cazurilor de corupție beneficiază din plin de expertiza Statelor Unite. Ceea ce este un lucru extraordinar.

Pentru cei care ați recitit discursul istoric din 12 decembrie 2014, dar mai ales pentru cei care nu au făcut-o, subliniez următorul pasaj: ,,Impartirea prosperitatii, in cea mai adevarata forma, necesita un angajament comun pentru economii transparente bazate pe reguli, care functioneaza in cel mai bun interes al Statelor Unite si al partenerilor nostri”.,,Parte a angajamentului se refera la protejarea propriului nostru sistem financiar de depozitarea unor active furate. Rezultatele coruptiei sunt deseori adapostite in banci sau in companii dedicate din Europa de Vest si din Statele Unite. Aceste castiguri nesanatoase pot fi folosite pentru a sprijini regimuri politice lipsite de responsabilitate sau pentru finantarea terorismului. Lucram cu partenerii nostri, in special cu cei din G20, pentru a garanta ca sistemele noastre financiare nu reprezinta raiuri pentru active furate.”

Acum, grupurile infracționale din România care au început deja să piardă o anumită protecție (am scris de multe ori despre acest lucru, chiar aici pe blog, spre exemplu aici:https://soviani.com/2015/06/07/ce-inseamna-urmarirea-penala-a-domnului-ponta-disparitia-unei-anumite-protectii/), trebuie să înțeleagă, în opinia mea cel mai nou mesaj transmis în 10 iulie 2015, și anume: ,,Suntem în parteneriat cu România pentru pregătirea procurorilor în identificarea, investigarea și aducerea în fața justiției a cazurilor de corupție”. Corelând mesajele, rezultă că SUA și partenerii din G20, nu mai sunt dispuse să tolereze adopstirea/depozitarea de active furate în propriul sistem financiar. Iar banii lasă urme, iar traseul banilor este cvasi-cunoscut de SUA. 

Transmițând mesajul că ,,suntem parteneri în a identifica, investiga și aduce în fața justiției cazurile de corupție”, pentru mine este evident că procurorii vor avea/au la dispoziție traseul banilor furați. Trebuie doar să știe ce să facă cu acest traseu și să combata eforturile celor care nu pot accepta că nu mai au aceeași protecție ca în trecut de a temporiza/anula demersurile legitime, imperios necesare și obligatorii de a îi trage la răspundere pe cei vinovați de corupție, și a recupera banii respectivi.

Este un argument pe care l-am avut în vedere și săptămâna trecută atunci când, în emisiunea lui Mihai Gâdea, la Antena 3, am afirmat că în următorii ani banii nu vor mai putea fi ascunși, și că se va recupera o bună parte din sumele furate, iar grupurile mafiote din România își vor pierde banii. Detalii aici: https://soviani.com/2015/07/09/cat-s-a-furat-in-romania-cat-s-a-stricat-in-romania-cum-isi-vor-pierde-grupurile-mafiote-din-romania-banii/

La final, subliniez încă o dată definiția corupției din discursul istoric al lui Sarah Sewall din 12 decembrie 2014: ,,abuzul de incredere publica, prin folosirea capacitatii unui oficial sau a unei administratii pentru obtinerea de castiguri private”. Și mă întreb, retoric: este vreun șef de instituție publică/ de instituție de interes public în România care să nu fi abuzat măcar o dată de abuzul de încredere publică, prin folosirea capacității personale sau a administrației pe care o conduce, pentru a obține câștiguri private? Cei care nu se află în această categorie, pot sta liniștiți. Pentru ceilalți (marea majoritate în opinia mea), traseul este unul singur: GAME OVER. Ei urmează. Pe măsură ce protecția de care s-au bucurat în trecut, începe să dispară. Și dispare.



Categorii:Stiri

Etichete:, , , , ,

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: