La presiunea publică, în urma dezvăluirilor GSP și ale lui Cătălin Tolontan, Ministerul Sănătății face pași înapoi. Anunță lista spitalelor și își preanunță propria incompetență (eu rămân la ideea că inițial au vrut să acopere scandalul și pe protectorii Hexi Pharma). Abia astăzi, conștient că a fost devoalat în acțiunile care aveau ca efect acoperirea celor care i-au asigurat protecția lui Dan Alexandru Condrea și Hexi-Pharm, Ministerul Sănătății a anunțat că va verifica procedurile de achiziție publică. Despre asta am scris (vezi articolul) în urmă cu 2 zile:
Achimaș ne spune: nu prea ne omoară substanțele astea. Rezultatul evident că poate fi influențat și de parametrii testelor. Produsele sunt eficace în 95% dintre cazuri, zice Achimaș. Păi Trabantul ajunge la destinație în 100% dintre cazurile în care ajunge și Audi-ul, dar asta îndepretățește ca prețul plătit pentru Logan să fie același și pentru Audi? Dacă substanțele astea diluate de până la 10 ori își fac treaba (iar eu nu cred că și-o fac dacă privim rezultatele acestor teste în paralel cu rezistența la bacterii în spitalele din România – care ne arată că substanțele folosite nu sunt eficiente), de ce parametri standard sunt fixați la de 10 ori mai mult? Cumva ca să plătim pentru un Trabant cât pentru un Audi, știind că vom primi Trabant?
Se devoalează și procentul de ,,sub 5%” probe neconforme.
Când lucrezi cu cifre, important este cum numeri. Dacă iei semnificativ mai multe probe dintr-un spital în care știi că Hexi Pharma a transmis loturi nediluate (sau nu Hexi Pharma a trimis acolo), normal că că îți iese procentul de ,,sub 5%”. Statistic vorbind, un chel cu un singur fir de păr, dacă îi mai crește unul, are cu 100% mai mult păr, dar rămâne chel.
Iar lista publicată astăzi ne permite să contrapunem acelui ,,sub 5%” îmbrățișat și scos la înaintare, în scop de acoperire, de către Achimaș, alte procente.
S-au găsit probe neconforme în 23 de județe (număr și Bucureștiul). Avem 41 de județe (plus Bucureștiul). O statistică alternativă la cifrele lui Achimaș ne arată că avem probleme cu dezinfectanți ineficienți în 55% dintre județele României. Cum rămâne cu ,,sub 5%”?
Dacă raportăm cele 50 de spitale la numărul de 425 de spitale din România, procentul devine 12%. Cum rămâne cu ,,sub 5%”?
Din cele 50 de spitale, 14 sunt de urgență – unde se presupune că ajung cazurile foarte grave (și predispuse la noi infecții). Avem 8 spitale județene (unele sunt numărate și la urgență) dar mă gândesc, că riscul îmbolnăvirilor este mai mare la Spitalul Universitar de Urgență, decât la Spitalul Psihiatrie sau Spitalul Psihiatrie Săpunari. Aici nu merge matematica de unu la unu (la Municipalul din București traficul de cazuri este mult mai mare decât la Săpunari). Rămâne procentul de 55% dintre județele României afectate de probele neconforme. Deci cum rămâne cu 5%?
Am fost curios să aflu dacă pe lista cu probe neconforme să găsește și Spitalul Agrippa Ionescu (spitalul SRI). Ei bine, nu se regăsește. Cum de spitalul SRI nu a cumpărat produse de la Hexi Pharma? Ce i-a făcut pe SRI să nu cumpere? Sau or fi cumpărat, dar, pentru SRI, o fi respectat Hexi Pharma rețeta de producție? Sau pur și simplu, au avut baftă.
Categorii:Editoriale, Stiri
La Spitalul Universitar de Urgență am solicitat igienizarea scaunului și a tăvitei, adică ștergerea de sânge, și mi s-a răspuns ca am pretenții…
La Polizu am început sa șterg brațele patului cu spirt pentru ca murdăria era vizibilă și o îngrijitoare a comentat ca sunt fandosita…
Deci, măcar de s-ar folosi detergenții și dezinfectanții!
Din păcate, noi, fandositele și fandositii, trebuie sa mergem în privat sa ne tratam de urmările iresponsabilității și dezumanizarii personalului de prin spitale. Cum sa mai avem curaj sa ne ducem copiii prin spitale, sa ii vaccinam…. când companiile farmaceutice sunt doar cu ochii la bani, nu la persoana din fata lor!?