Il va investiga Curtea de Conturi pe Mugur Isarescu pentru ca a incasat indemnizatia de pensionare fara sa se pensioneze?


Epopeea ascunderii veniturilor reale de către guvernatorul BNR, domnul Mugur Isarescu continua:

1. In 2014, eram asigurati ca guvernatorul BNR nu castiga mai mult de 12.000 de Euro pe luna (da, recunosc ca i-am provocat pe #ceimaipresusdelege (a se citi BNR), atunci cand am spus, si am avut dreptate, in 2014, ca veniturile conducerii ASF, pe care le-am comunicat transprent, inca din mai 2013, prin comunicat de presa, sunt sub cele ale conducerii BNR.  ,,Adevarul” salariului de ,,cel mult 12.000 de Euro pe luna, cu tot cu indemnizatii”, a durat 2 ani, pana a fi demonstrat ca nu este real. A mintit conducerea BNR prin acest mesaj? Pana cand nu voi vedea declaratia de avere pentru anul 2014, pe baza datelor comunicate in prezent, inclin sa cred ca am avut de-a face cu un neadevar.

2. In urma cu mai putin de o luna, in 4 august 2016, guvernatorul BNR mima transparenta zicand ca are un venit salarial de 13.601 Euro/luna. Acest ,,adevar” a durat mai putin de o luna. Ieri, 1 septembrie 2016, in conferinta de presa đe la BNR, purtatorul de cuvant al BNR marturisea ca in fapt veniturile guvernatorului ajung la 16.000 de Euro/luna (net). Ceea ce a oferit o viata de 28 de zile ,,noului adevar”. A mintit conducerea BNR cand a declarat, prin Mugur Isarescu ca domnia sa castiga 13.601 Euro/luna? Pai daca acum zice ca are 16.000, sigur ca a mintit!

3. ,,Noul adevar” – cel de ieri, a durat mai putin de 24 de ore. Intr-un demers de transparenta care merita aplaudat, Agentia Nationala de Integritate a publicat veniturile nete din 2015 ale guvernatorului Isarescu. Surpriza: 1.144.069 lei net. Adică 95.339 lei pe luna. La cursul mediu al anului 2015 (4.4450 lei/Euro), asta inseamna, rotunjit, 21.450 de Euro net pe luna. Deci ,,noul adevar” arata ca in fiecare luna din 2016, domnul guvernator a incasat, pe medie, inca 5.450 de Euro fata de cei 16.000 de Euro declarati. In total, 5450*12 luni = 65.400 de Euro. Oricum ai da-o, suma asta nu reprezinta indemnizatia de pensionare a lui Mugur Isarescu din anul 2015, daca privim chiar datele BNR. Intrucat domnul Isarescu a lucrat la BNR (mult) mai mult de 5 ani, iar potrivit BNR, angajatii care au lucrat mai mult de 5 ani, ar avea voie sa incaseze 10 salarii nete (ca bonus de pensionare – revin), pentru cele 10 salarii, domnul guvernator ar fi fost inditruit 42.727 lei (9500 Euro) * 10, adica 427.727 lei / 4,5 lei/Euro = 95.000 Euro. Deci fie salariul domnului Isarescu a fost taiat pentru ca nu si-a atins obiectivele de performanta, fie e ceva putred (in fapt veniturile care ar fi inclus inca 2 salarii +participatii la profit ar fi trebuit sa fie mai mari, sau domnul Isarescu si-a platit bonusurile pentru 2015 in 2016).

Deci, domnul Isarescu a incasat, FARA SA SE PENSIONEZE, o indemnizatie de 95.000 de Euro în anul 2015. De aici trebuie sa intervina Curtea de Conturi, care ar trebui sa se autosesize si sa il puna sa dea banii inapoi. De ce?

Pentru ca, in 4 august 2016, domnul Isarescu declara:

,,Nu am depus cerere de pensie la casa teritoriala de pensii si ca urmare nu mi s-a  calculat, nu mi s-a stabilit, nu am incasat pensie si nu s-a cumulat pensia cu salariul”

Și atunci, daca domnul Isărescu nici macar nu a depus cerere de pensionare, pe baza a ce i-a platit BNR, condusa de domnia sa, indemnizatia de pensionare? Pe baza varstei biologice? Pentru ca parea genul predispus la pensionare (intre noi, chiar nu pare). Nu pe baza dosarului inaintat pentru pensionare? Eu nu pot sa concluzionez decat atat: Mugur Isarescu si-a platit indemnizatia de pensionare fara sa se pensioneze,PENTRU CA A PUTUT. Ramane de stabilit de catre Curtea de Conturi daca acest lucru este legal, si daca nu cumva domnul Isarescu va trebui sa returneze BNR suma de 95.000 de Euro (plus penalitati) pentru ca incasat un drept care i se cuvenea doar daca se pensiona (si nu un drept de varsta de pensionare), dar in fapt, nu s-a pensionat. Intr-un stat de drept, opinia mea este ca domnul Isarescu trebuie sa aduca inapoi la BNR cei 95.000 de Euro, intrucat domnia sa a incasat banii FARA SA ISI INAINTEZE DOSARUL DE PENSIONARE, conform propriilor declaratii.

In continuare nu pot sa fac decat o judecata de opinie, pornind de la faptul ca BNR nu a comunicat CAND a incasat Isarescu cei 95.000 de Euro. A fost o tentativa de manipulare prin presa cum ca ar fi incasat suma intrucat nu era sigur ca va mai prinde un mandat de guvernator BNR. Aici apar semnele de intrebare:

a) domnul Isarescu a implinit varsta de 65 de ani in data de 1 august 2014. Anterior, in 14 iunie 2014, domnul Isarescu fusese re-validat, anticipat, ca si guvernator al BNR. Deci domnia sa, daca nu intentiona sa se pensioneze si sa cumuleze pensia cu salariul (asa cum face Misu Negritoiu, care a incasat in 2015 venituri din salarii de la ASF de 708.932 lei (157.540 Euro/luna, respectiv 13.128 Euro/luna) plus pensie pentru 7 luni de 52.137 lei (11.586 Euro deci 1.655 Euro pe luna din pensie), nu avea niciun motiv sa incaseze suma dupa 14 iunie 2014. A incasat domnul Isarescu indemnizatia de pensie (in 2015) fara a se pensiona inainte de 14 iunie 2014? Daca a incasat-o dupa, explicatia ca nu ar fi intentionat sa cumuleze pensia cu salariul – NU MAI TINE, intrucat tocmai primise, anticipat, un nou mandat de 5 ani (la fel ca Bogdan Olteanu).

b) are vreo reglementare speciala BNR care ii scoate la pensie pe membrii conducerii BNR cu 80% din media lunara a veniturilor din ultimele 12 luni? Pentru ca, in opinia mea, doar asa se explica faptul ca Mugur Isarescu s-a repezit la cei 95.000 de Euro. Incasand indemnizatia fara sa se pensioneze, domnia sa si-a facut un calcul rece, de bancher, astfel incat pensia sa i se calculeze la o valoare medie lunara a veniturilor de 21.450 Euro pe luna, si nu de 13.601 Euro sau 16.000 de Euro/luna. Daca exista aceasta prevedere, potrivit carora angajatii BNR, la fel ca alte categorii, nu tin cont de principiul contributivitatii si isi calculeaza pensia in functie de veniturile ultimului an (spre exemplu 80%), domnul Isarescu si-ar fi putut face un calcul prin care sa mai ciupeasca de la bugetul de pensii niste mii de Euro, in fiecare luna, pana la sfarsitul celor 117 ani pe care ii va trai, din care minimum 50 ca Guvernator BNR. Spre exemplu, daca pensia i s-ar fi calculat ca 80% din 13.601 Euro, domnul Isarescu ar fi avut pensie lunara de 10.880 de Euro. Daca s-ar fi calculat ca 80% din 21.450 de Euro, pensia domnului Isarescu s-ar fi majorat la 17.160 de Euro lunar), deci, domnul Isarescu ar mai fi ciupit de la bugetul de pensii, lunar, inca 6.880 de Euro, pentru tot restul vietii. In cazul in care BNR nu are vreo astfel de prevedere (regim special de pensii) si domnul Isarescu este un umil beneficiar al principiului contributivitatii, imi cer inca de pe acum scuze. Daca nu, nu imi cer scuze intrucat nu reies decat 2 variante:

 1. Domnul Isarescu a incasat cei 95.000 de Euro nelegal, fara sa se pensioneze, caz in care va trebui sa dea explicatii Curtii de Conturi;
 2. Domnul Isarescu a mai dorit sa ciupeasca de la bugetul public de pensii niste mii de Euro suplimentar, si asta in fiecare luna, pana la implinirea varstei de 117 ani (pana in 2067), din care macar 50 de ani sa fi fost guvernator BNR.

Toate aceste speculatii ar putea fi spulberate/confirmate daca:

a) Guvernatorul si-ar publica toate declaratiile de avere din 2007 pana in prezent, sau daca ANI ar face acest lucru, compensand lipsa de transparenta a BNR;

b) Guvernatorul ar declara public cand a incasat cei 95.000 de Euro, si de ce i-a incasat daca nu si-a inaintat dosarul de pensionare;

c) BNR ar transmite defalcat structura veniturilor din 2015/2016 a Guvenratorului BNR;

d) BNR ar face public sistemul prin care li se calculeaza pensia si efectul indemnizatiei de pensionare asupra pensiei.

Pana cand BNR nu va raspunde public la aceste 4 intrebari (iar in momentul in care va raspunde le voi publica deindata aici pe blog), nu pot sa trag decat o concluzie: daca nu este parte a aceluiasi mecanism nelustrat, functionarii Curtii de Conturi ar trebui sa investigheze CUM a incasat domnul Isarescu cei 95.000 de Euro ca indemnizatie de pensionare – FARA SA ISI FI INAINTAT DOSARUL DE PENSIE.

Deocamdata, atat.Categorii:Editoriale, Stiri

Etichete:, , , ,

5 răspunsuri

 1. Oricum …..,atât salariul cât și alte bonusuri care umplu lunar conturile lui Guvi sunt doar bani de botox. Sunt atâția euroi in conturi ca a uitat numărul și de pe unde mai vin. Cum sa primești indemnizație de pensionare , fără să te pensionezi????. Care o fi baza legala???.

 2. Domnule Soviani… ma gandesc ca diferenta ar putea reprezenta ore suplimentare (sa fim cinstiti – nu poti intr-o astfel de functie sa pleci acasa la ora 16 – de multe ori ai intalniri / sedinte / conferinte / dineuri publice chiar pana la ora 20) si ar putea fi diurne din deplasari externe care pentru o astfel de functie sunt absolut normale (reprezinta tara in tot felul de comitete si institutii financiare internationale). Cand pleci minim 5 zile pe luna afara – deja banuiesc ca se strang ceva banuti langa salar, banuti care de foarte multe ori esti nevoit sa ii cheltui (haine, transport si masa). Banuiesc ca un guvernator de banca nu merge la FMI / BCE in jeansi si nici nu va asteptati sa se deplaseze cu tramvaiul si sa manance la mcdonalds. S-o deconta avionul si transportul la aeroport banuiesc dar daca cumpara o carte dintr-o librarie, un ziar si merge cu taxiul in oras cred ca plateste din buzunar. Asadar nu mi se pare exagerata diferenta… regret sincer ca cei de la comunicare de la bnr ori nu se pricep sa explice ori nu sunt informati. Va pretuiesc inca de cand erati la money channel, dar aici sincer cred ca nu aveti dreptate.

  • Guvernatorul nu are program de 8 ore ca nu lucreaza la ghiseu , este Guvernator 24 de ore din 24 ca si Presedintele , Premierul , Seful SRI … asa ca nu primeste ore suplimentare …. poate are spor de radiatie UV sau spor de „limbi straine”

   • @steluța
    Spor de limbi straine are cu siguranta. Isarescu este traducător.
    Cocoșelul de mai sus vede viața-n în nuanțe de IT. Dacă rămâne în urma cu rutina la lohn-ul securist, șoricelul e plătit pentru ore suplimentare.
    Vorbim despre 8000 euro/lună diferență între ce declară diverși mincinoși de la BNR. În realitate mai e și apple SRL prin care se spală bine bine sume ceva mai consistente.
    Auzi la el, micul papagal ne vorbește despre hăinuțele lui Isărescu, iar ăsta strânge de 26 de ani din ce tipărește.

 3. Isarescu a imprimat tot atata transparenta in BNR cat are si Loja Masonica

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: