Personal regret eșecul lui Gabriel Biriș în funcția de secretar de stat la Ministerul Finanțelor. Regret și modul în care aceia care au ales să se folosească de notorietatea lui atunci când l-au recrutat în Guvern, acum simt nevoia să scape de el ca de raul maxim. Se leapădă de el. Nu că aveam alte așteptări.
Aici nu este vorba despre calitățile lui Gabriel Biriș, pe care le are sau nu le are. Nu este vorba nici despre calitatea de a știi să dozeze mesajele către public coerent sau mai puțin coerent, ci este vorba despre ce a vrut sistemul de la Gabriel Biriș și ce a primit de la Gabriel Biriș. Și pentru că nu a primit ceea ce a vrut, sistemul se leapădă de el.
Sunt elocvente declarațiile Guvernului României, transmise prin purtătorul de cuvânt Liviu Iolu. Ce spune Cioloș prin intermediul lui Iolu?
,,Gabriel Biriş şi-a dat seama că şi-a depăşit mandatul acordat de premier în ceea ce priveşte debirocratizarea sistemului fiscal şi şi-a depus demisia la Cancelaria prim-ministrului”. Oricât m-aș strădui să nu fac paralela, sună al dracului de mult ca ,,Vasile Milea, dându-și seama că a acționat ca trădător, s-a sinucis”. Demisia se dă din motive personale, iar niciun angjator nu are vreun motiv/vreun drept să pună în gură demisionarului ceea ce el nu a vrut să spună public. Este evident că a fost o demisie cerută, sugerată intempestiv, și voi detalia puțin mai încolo.
Mai spune Cioloș prin intermediul purtătorului de cuvânt: ,,Domnul Biriş are o experienţă în mediul privat de afaceri şi cu experienţa dumnealui a venit cu mai multe propuneri bune de-a lungul timpului, a coordonat proiecte care a condus la măsuri reparatorii ale Codului Fiscal şi acordarea de facilităţi pentru a stimula economie. Pentru aceste lucruri premierul i-a mulţumit dlui secretar de stat Gabriel Biriş. În acelaşi timp, Ministerul Finanţelor a avut un mandat de simplificare a Codului Fiscal, în acord cu politica acestui guvern. Din păcate, dl. Gabriel Biriş a depăşit acest mandat şi a lansat în spaţiul public câteva propuneri pe care acest guvern nu şi le asumă”.
Prin ce a fost depășit mandatul domnului Biriș?
Zice chiar guvernul: ,,În primul rând, cum a spus şi ministrul Finanţelor, acest Guvern nu are în vedere majorări de taxe şi impozite, nu are în vedere o creştere a contribuţiilor sociale obligatorii, nici pentru angajat, nici pentru angajator, persoanele fizice autorizate cu activităţi independente sau profesii liberale nu sunt vizate de măsuri de creştere a taxării, iar în perioada următoare MFP va pune în dezbatere publică nişte modificări ale Codului Fiscal, dar singurele măsuri vizate sunt de simplificare a procedurilor fiscale în favoarea desfăşurării activităţii economice”’.
Înțeleg de aici că mandatul domnului Biriș a fost depășit prin faptul că, prin reașezarea sistemului de contribuții, proiectul lui Biriș ar fi condus/ar fi creat percepția majorării de taxe și impozite, creștere a contribuțiilor sociale obligatorii, măsuri de creștere a taxării”. Doar că proiectul lui Biriș nu era numai pentru așa ceva. Iar și despre ALTCEVA. Iar despre acel altceva, Cioloș, prin purtătorul de cuvânt, NU SUFLĂ NIMIC, deci, în privința acelui altceva, domnul Biriș NU ȘI-A DEPĂȘIT MANDATUL, lasă să se înțeleagă Cioloș. Și atunci…
Care este acel altceva pentru care domnul Biriș NU ȘI-A DEPĂȘIT MANDATUL?
Proiectul lui Biriș era și despre altceva: amnistie pentru averile nejustificate, așa cum a relatat profit.ro.
Potrivit proiectului citat de profit.ro, Averile nejustificate de până la un milion de euro primesc o perioadă de grație, respectiv până pe 31 martie 2017, ca să fie declarate și impozitate cu 16%. După această dată, dacă vor fi depistate de Fisc, vor fi taxate cu 75%, potrivit proiectului de ordonanță de urgență a Guvernului pentru modificarea Codului fiscal obținut de Profit.ro. Profit.ro am ai arătat că încă din luna ianuarie 2016 guvernul a pregătit această amnistie fiscală pentru averile ascunse.
Iată ce spune proiectul citat de profit.ro arată ,,Orice venituri constatate de organele fiscale, în condițiile Codului de procedură fiscală, a căror sursă nu a fost identificată se impun cu o cotă de 75% aplicată asupra bazei impozabile ajustate.”, dar dacă sumele sunt declarate până la 31 martie 2017, sumele care nu pot fi justificate (și care pot proveni din privatizări frauduloase, furăciuni, spălări de bani – nota mea) sunt impozitate cu doar 16%:
Deci, cei care nu puteau justifica un milion de Euro, primeau o perioadă de grație de încă 3 luni, până la 31 martie 2017 pentru a albi acești bani, prin declararea lor și impozitarea cu 16%. După? 75%.
Din declarațiile publice ale purtătorului de cuvânt Liviu Iolu, NU REIESE ÎN NICIUN FEL că Gabriel Biriș și-ar fi depășit mandatul și prin includerea Art. 1173 în propunerile de modificare de cod fiscal. Pe cale de consecință, concluzionez că acest punct este agreat de guvernul Cioloș.
Și aici începe povestea: amnistia averilor nejustificate nu este o idee nouă, este transpartinică și vârâtă de la guvern la Guvern. Vâlcov, înainte de a fi arestat, a încercat modificarea codului fiscal în aceeași manieră, a amnistierii veniturilor care nu pot fi justificate.
Ponta, înainte de a pierde alegerile, a încercat același lucru, am scris despre asta aici, dar reiau un singur pasaj al analizei mele:
,,De ce a simțit ,,colectivul” care a redactat documentul prezentat de Mediafax sa legitimeze furtul, spalarea e bani, mitele obtinute fraudulos de privatizari, in general hotia, prin introducerea in documentul obtinut de Mediafax a urmatoarei propuneri: ,,Amnistia fiscala – incepand cu 1 ianuarie 2015 – toate depozitele bancare nou constituite, unde este incerta sursa de provenienta a banilor se vor impozita cu o cota de minim 5-9%”. De ce simt nevoia autorii documentului sa ii amnistieze fiscal pe alde Sile Camataru si echivalentii lor care au obtinut functii executive? Sau pe tot soiul de echivalenti Dorini Cocosi? De ce?”.
Cred că sunt elemente suficiente să susțin că această dorință de legalizare a averilor nejustificate este TRANPARTINICĂ. Există și un motiv pentru precipitare: de la 1 ianuarie 2017 intră în vigoare acordul OCDE (despre care scriu de 2 ani), de interconectare a fiscurilor. Și tot de la 1 ianuarie 2017, cine are banii parcați în străinătate și nu dovedește că i-a declarat în România (și a plătit, spre exemplu, pentru dobânzile din depozitele bancare deținute în străinătate, un impozit de 16% în România), va fi cunoscut de către ANAF, pe baza interconectării, și atunci nu va mai exista niciun motiv din partea ANAF și BNR să susțină că NU AU ȘTIUT că X sau Y au bani parcați în străinătate (ha…. 🙂 ar fi plecat cu camioanele și nu au știut: ).
Și după 1 ianuarie 2017, nu vom mai putea să scape, așa cum scapă în prezent, de faptul că nu își declară veniturile (iar pentru cine nu își declară, este legitim din partea mea să presupun că nu au întotdeauna o sursă legală de obținere a veniturilor).
Deci, domnului Biriș nu i s-a sugerat demisia pentru că a inclus propunerea de la art. 1173 în Codul Fiscal, care în opinia mea arată o potență transpartinică în a face nefăcute din partea acelora care i-au sugerat-o. Dar pentru că domnul Biriș a făcut publică filosofia sa (bună sau rea) despre consolidarea contribuțiilor sociale și de sănătate, în opinia mea, a compromis eforturile celor care vor să albească averile nejustificate. Iar aceștia NU MAI AU TIMP. Până la 31 decembrie 2016, mai e foarte puțin.
De aceea regret demisia/demiterea/eșecul lui Gabriel Biriș, dar nu regret în vreun fel că proiectul dânsului a apărut public, și era normal să apară public, fapt pentru care îl laud pe domnul Biriș. Nu cred că se îndoiește cineva că domnul Biriș, așa cum citeam un comentariu la numirea domniei sale în funcția de secretar de stat, pune întotdeauna țara înainte de orice, datoria înainte de propria persoană și e mândru știind că tot ce face este pentru România.
Doar că, prin publicarea acestui proiect de Cod Fiscal și a noii tentative de amnistiere (spălare a averilor nejustificate), alte persoane care au uitat sau nu au pus niciodată țara înainte de orice, s-au văzut cu eforturilor lor transpartinice, năruite. Și asta cu mai puțin de 3 luni înainte de momentul în care nu vor mai putea spăla averi nejustificate.
Deci această demisie, nu este despre Biriș, Este despre un sistem. Care deja îl are pe înlocuitorul lui Biriș.
Categorii:Stiri
Pertinenta analiza.
Cine este inlocuitorul?