Mediafax informeaza ca Alina Gorghiu s-a intalnit astazi cu premierul Dacian Ciolos: ,,Discuţia pe care am avut-o cu primul ministru astăzi a vizat două direcţii. Una a vizat compatibilitatea dintre programul de guvernare al PNL şi Platforma România 100 şi a doua discuţie a fost solicitarea PNL, pe care o veţi vedea concretizată astăzi în BPN şi supusă votului, de desemnare a candidatului de prim-ministru din partea liberalilor. Dacian Cioloş va fi propunerea pe care astăzi o voi face colegilor mei care îşi vor exercita votul.
Mediafax mai arată că, la insistențele jurnaliștilor, Președintele PNL a răspuns că: ,,nu făceam această propunere dacă nu aveam acceptul lui”. Asta înseamnă, concret, că Dacian Cioloș și-a manifestat dorința/acceptul de a fi primul ministru desemnat de PNL în cazul în care PNL va fi în postura, după alegeri, să desemneze premierul.
Este de tăvălit pe jos râzând declarația Președintelui PNL care susține că ,,în statutul PNL, nu există niciun imepediment în a desemna pentru funcţia de prim-ministru o persoană care nu este membră a partidului şi că nu se ştie niciodată ce ne rezervă viitorul”. Este de tăvălit pe jos râzând pentru că doamna Gorghiu ar trebui să știe că PNL nu desemnează ci propune Președintelui (după alegeri, dacă este cazul) un candidat, iar premierul este desemnat de către Președinte, care, nu-i așa, nu ține cont de statutul PNL.
Deci ceea ce a făcut doamna Gorghiu astăzi a fost să îl scoată din jocul de glezne tehnocrat pe Dacian Cioloș și să obțină de la acesta angajamentul public ca vrea să continue ca prim-ministru, susținut de PNL, în cazul în care PNL va fi în postura să propună vreun candidat. În acest fel, Dacian Cioloș la doar câteva zile de la lansare, Dacian Cioloș își încalcă a doua promisiune făcută în platforma sa, chiar în prima fază: ,,am promis că nu mă voi implica politic pe durata acestui mandat. Decizia mea rămâne fermă, iar Guvernul pe care îl conduc rămâne unul independent”. Acceptând propunerea PNL, Dacian Cioloș se implică politic pe durata acestui mandat.
Dacian Cioloș, îl loc să facă proiectul de buget de stat pentru anul 2017 – atribuție a Guvernului României, s-a preocupat în ultimele 2 săptămâni să își face plaforma Fericirea din anul 2018, pe baza căreia și încâlcând-o, astăzi a acceptat implicarea politică în timpul mandatului.
Dar nu despre suma de platitudini cuprinse în platforma Fericirea din anul 2018 – platformă civică devenită politică în urma discuției de astăzi vreau să vorbesc acum. Ci despre argumentele Preșdintelui PNL.
Iată o declarație a Președintelui PNL, pe care o segmentez (deși face parte a unei declarații integrale) întrucât fiecare punct din declarație reprezintă un argument de sine stătător:
- ,,Am venit cu un om care să fie o punte de legătură între politică și societate”
- ,,Dacă am fi pus un om din PNL ar fi existat și opinia contrară. Analizele spun același lucru: electoratul s-a săturat într-o anumită măsură, de fețe politice inoportune”.
- ,,Nu poți să ignori societatea civilă, care îți dă un semnal, într-un moment de nemulțumire față de partidele politice. Democrația se face cu oameni politici, dar vrem oameni care să nu fie suspectați, din start, de un bagaj politic incert”.
- Nu este niciun fel de taină în spatele acestei desemnări: a fost o dechidere către valori.
Sunt concludente argumentele folosite de Președintele PNL pentru Dacian Cioloș? Dumneavoastră decideți, doar că argumentele de mai sus nu au fost folosite (încă) pentru motivarea alegerii lui Cioloș, ci sunt argumentele publice ale Președintele PNL pentru o altă candidatură: a lui Marian Munteanu la Primăria Capitalei, din partea PNL (detalii aici: http://www.evz.ro/alina-gorghiu-explica-motivele-pentru-care-pnl-merge-cu-marian-munteanu-in-batalia-pentru-bucuresti-ramai-pe-evz-pentru-livetext.html)
Aceste argumente au fost aduse pentru ,,deschiderea către valoarea” Marian Munteanu. Aceleași argumente sunt aduse acum pentru valoarea care ,,are obligația să își respecte cuvântul până la finalizarea mandatului să de prim-ministru”, și pe care și-l încalcă, în opinia mea, implicându-se politic (în fapt nu a fost niciodată neimplicat politic și, așa cum am mai spus pe acest blog, guvernul tehnocrat a dus o politică ,,de coi”: ,,particip, dar nu mă bag”).
Evident nu poate fi blamată în vreun fel doamna Gorghiu pentru că nu a reușit să găsească un candidat integru în PNL pentru poziția de prim-ministru și a trebuit să iasă la cumpărături în Piața Victoriei unde sunt încă tolerați pe tarabă tehnocrații care mint la CEDO și obțin bani din off-shore-uri. Dar problema de fapt este următoarea: dacă Președintele PNL a avut aceleași criterii în .,desemnarea” lui Dacian Cioloș ca și în cazul desemnării lui Marian Munteanu, va fi rezultatul diferit?
Cu scuzele de rigoare pentru PNL, pe care i-am lăsat fără candidat în urma prestației magistrale a domnului Marian Munteanu de la Antena 3 – în ziua în care a fost desemnat candidat la Primărie, pe aceleași argumente ca și Cioloș astăzi, îmi pun întrebarea legitimă: este Dacian Cioloș un altfel de Marian Munteanu?
Priviți în continuare ceea ce am numit Momentul Marian Munteanu, din ziua desemnării și încercați să vi-l închipuiți pe Cioloș răspunzând la întrebări similare:
Categorii:Editoriale, Stiri
Lasă un răspuns