Despre Comisia Tehnocrata de taiat hartii: am platit azi o taxa de 5 lei ca sa pot plati o taxa de un leu.


De fiecare data cand am de obtinut un document sunt oarecum ingrozit ca nu stiu ce taxe o sa platesc, unde o sa le platesc, care este cuantumul si daca pot plati cu cardul. Am convingerea ca pana cand orice taxa nu va putea fi platita oriunde in institutiile administratiei publice prin card bancar, ceea ce se poate mult mai repede cat mimeaza Comisia de Taiat Hartii, plata oricarei taxe reprezinta consumul celei mai pretioase resurse aflate la dispozitie – TIMPUL si poate fi translatata in echivalent banesc.

Concret, astazi am avut de platit o taxa de un leu. Nu puteam sa o platesc acolo unde mi se presta efectiv serviciul – nu exista card, casierie etc. Aveam alternativa de ma duce la o Directie de Taxe si Impozite, care se afla cam la mama dracu’, sau sa platesc prin mandat postal la un oficiul postal apropiat.

Pentru a plati taxa de un leu, am stat la coada, am gresit un formular, am recompletat un formular si am platit o taxa de mandat de 5 lei pentru a putea achita taxa de timbru de un leu. La asta se adauga faptul ca am cheltuit o ora pentru ca taxa mea de un leu (majorata la 6 prin taxa pentru plata taxei) sa poata ajunge in posesia celor care imi prestau serviciul.

In timp ce Comisia de taiat hartii 1.0 mentine mecanismul de plata a unei taxe pentru plata unei alte taxe (in cazul meu de 500% fata de valoara taxei) inteleg ca pregatim Comisia de Taiat Hartii 2.0. Inteleg ca guvernul tehnocrat este preocupat de debirocratizare, dar experienta mea de astazi arata ca exista o preocupare mai mare in a mentine in functie pe cei care mint la CEDO, pe cei care obtin bani din off-shore-uri prin operatiuni suspecte de spalare de bani , pe cei se ocupa de albirea operatiunilor penale in care sunt implicati lichele si oameni fara capatai, si in general, pe cei care dovedesc preocupari pentru albirea banilor proveniti din infractiuni – impozitarea cu 16% averilor care nu pot fi justificate.

Inteleg ca exista o preocupare majora pentru integritate in Platforma care include si Comisia de Taiat Hartii 2.0 p. Nu pot sa nu ma tavalesc pe jos razand cand, dupa ce guvernul tehnocrat l-a demis pe domnul Biris (atentie, nu pentru tentativa de albire a averilor nejustificate si pentru alte motive), a numit-o in locul domnului Biris pe doamna Mariana Vizoli. Nu a apucat doamna Vizoli sa aniversese o luna ca secretar de stat la Ministerul de Finante, ca hopa a fost pusa sub control judiciar, atentie, intr-un caz de fraudare a bugetului.

Pe scurt, dupa ce Ponta a incercat sa recrise in DEX cuvantul cinstit (asociat guvernului sau ,,cel mai cinstit”), desigur ca si tehnocratii incearca rescrierea cuvantului ,,integru”. Tehnocratii integri sunt cei care nu au fost inca prinsi.

Dar remarc cu bucurie ca exista semnalele unei vindecari a sistemului care se opune albirii celor care se pretind integrii pentru simplul motiv ca inca nu au fost prinsi.

Iar la final, remarc faptulc a premierul tehnocrat, preocupat cum sa se deghizeze mai bine in independent politic si de scrierea unei platforme care sa ii asigure, oportunist, continuitatea in postul la care a fost chemat, uita un element esential: Bugetul. Cabinetul tehnocrat nu a facut inca proiectul de buget si nu a dat niciun indiciu despre cum va arata anul 2017. In schimb ne promite fericirea din anul 2018.

Concluzionez spunand ca prima hartie care ar trebui taiata de Comisia de Hartii 2.0 ar fi chiar plaforma asta pentru crearea careia, cabinetul tehnocrat a omis sa isi indeplineasca atributia legala de a contura si trimite in Parlament proiectul de buget de stat.

Pentru mine ramane insa memorabila experienta de astazi: plata unei taxe de 500% pentru plata unei alte taxe. Precizez ca serviciul pentru ca am platit taxa de un leu mi-a fost prestat impecabil si sunt convins ca si functionarii administratiei sunt nervosi ca li se ingreuneaza activitatea intr-o asemenea masura.Categorii:Editoriale, Stiri

Etichete:, , , , ,

2 răspunsuri

  1. Buna ziua! Va rog sa imi spuneti despre ce taxa de 1 RON este vorba. In principiu, Comisia de taiat hartii nu a avut si rolul de a taia taxe in aceasta prima faza, mai ales avand in vedere ca taxele mici merg la bugetele administratiilor publice locale si este nevoie de o analiza in acest sens. Am inceput acest demers si va exista o asanare a taxelor la finalizarea lui. In ceea ce priveste cei 5 RON, acesta este tariful standard al Postei Romane pentru un mandat postal indiferent de cuantum, iar lucrurile se vor mai schimba odata cu diversificarea metodelor de plata online.

    • Taxa de timbru de un leu pentru obtinerea unui certificat de grefa (Iccj). Tariful de 5 lei nu este constant – ci e acelasi pt sume de pana la 200 de lei. Aberatia este ca pentru o taxa de un leu (care ar fi putut fi inclusa in taxa initiala de timbru astfel incat eliberarea certificatului de grefa sa nu necesite INCA o procedura de plata), ajungi sa platesti inca 5 lei + timp pierdut. Serviciul de eliberare a certificatului TREBUIE platit, si, repet, procesul de eliberare a fost impecabil, dar plata trebuie facilitata.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: