Dorin Ghidiu (II): ,,Toward the MFFP – but not so fast”. Despre politicile financiare ale SUA care ar fi pregatit de ceva time alegerea lui Donald Trump.


Dorin Ghidiu publica in exclusivitate pe blogul meu un nou material de analiza proprie a rezultatului alegerilor americane in urma carora Donald Trump a devenit Presedintele ales al Americii si a preconditiilor pentru aceasta alegere.

In acest nou articol in care ofera indicii privind analiza extinsa pe care o va face in curand intr-o emisiune impreuna cu mine (pe care o voi anunta din timp), Dorin Ghidiu, sub titlul: ,,Toward the MFFP – but not so fast” (Inspre programul fiscal finantat monetar – dar nu atat de repede) arata indicii potrivit carora , in culise, politicile financiare ale SUA pregateau de ceva timp ceea ce a concretizat votul alegatorilor – alegerea lui Trump. Iata si argumentele lui Dorin Ghidiu prezentate exclusiv, aici, pe http://www.soviani.com:

Toward the MFFP – but not so fast. Dorin Ghidiu – 15 noiembrie 2016.

In timp ce, la suprafata, elitele politice s-au batut pana in ultima clipa, iar alegatorii au validat recent schimbarea, in culise, consensul intre elitele financiare a fost mai usor de atins, iar schimbarea a fost decisa cu ceva timp in urma.

Reducerea angajamentului extern al Statelor Unite are drept consecinta principala diminuarea rolului USD ca moneda de rezerva si de comert. Prin urmare, o insemnata cantitate de dolari a parasit pietele financiare ale lumii si a luat calea Americii. Acolo asteapta momentul oportun pentru a finanta debutul programului de stimulare fiscala anuntat de Donald Trump, fara sa adauge prea mult la datoria publica.

Acestui (out)flux i s-au asigurat:

  • un start discret;
  • un interval de timp optim;
  • o alimentare corespunzătoare;
  • o acoperire ideală.

Graficele paritatii USDCNH si rezervelor valutare ale Chinei (cazul Arabiei Saudite este, deasemenea, relevant), precum si retorica FED din ultimii doi ani ne arata ca toate conditiile de mai sus au fost indeplinite.

usdcnh

china-forex

Absenta unor evolutii similare celor din Asia anilor 1995-1997 ne arata ca finantarea pe care a asigurat-o acest flux in pietele locale a fost inlocuita cu finantare realizata in moneda ce ocupa golul lasat de dolar (vezi masivele programe derulate de China in ultimii doi ani).

Trei observatii se impun in legatura cu retorica FED, de crestere a ratelor de dobanda, din ultimii doi ani:

  • a fost o perdea menita sa ascunda adevaratul motiv al acestui (out)flux care se manifesta intr-un context ce astepta validarea, la urne, a schimbarii;
  • a fost si o momeala menita sa alature capitaluri mai putin sofisticate acestui (out)flux, pentru a-i da consistenta si pentru a atenua socul ce urma sa se manifeste, in piata de obligatiuni, ca urmare a “surprizei” de la urne;
  • a facut posibila sosirea la timp a banilor necesari finantarii debutului programului de stimulare fiscala ce va urma.

O analiza a Jefferies intitulata „Japan: An Equity Investor’s Guide To Helicopter Money” arata ca o serie de politici protectioniste trebuie implementate pentru ca un program de stimulare fiscala sa aiba rezultatele dorite: restrictii de capital, tarife de import, controlul imigratiei, „buy country ” campaign.

Donald Trump a sosit la timp.

O analiza a fostului presedinte FED intitulata „What tools does the Fed have left? Part 3: Helicopter money” identifica contextul economic necesar declansarii unui stimul fiscal:

„…imagine that the U.S. economy is operating well below potential and with below target inflation, and monetary policy alone appears inadequate to address the problem…”

(,,imaginati-va ca economia Americii opereaza cu mult sub potential si cu inflatie sub tinta, iar doar politica monetara pare inadecvata sa rezolve acesata problema”. Graficul de mai jos confirma contextul sugerat de Ben Bernanke.

ghidiu-productia-industriala

Asadar, avem presedintele, avem banii, avem conceptul, avem contextul. But not so fast! Guvernatorul BNR spunea ca interpretarea economiei si a pietelor financiare e ca pronuntia “oo” in limba engleza.

Acum, eu pronunt:

Rate Pegging

Dorin Ghidiu, 15 11 2016

***

Acesta este al doilea material publicat de Dorin Ghidiu in exclusivitate pe http://www.soviani.com dupa alegerile prezidentiale din noiembrie 2016 din SUA. In curand, vom dedica o emisiune integrala acestui subiect. Primul material il gasiti AICI:

Special guest: Ce crede Dorin Ghidiu despre alegerea lui Donald Trump



Categorii:Editoriale, The Money Show

Etichete:, , , , , , ,

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: