De marti, 2 mai 2017, aici, in exclusivitate – Cazul judecatorului Lavinia Cotofana – pedepsită cu excluderea din magistratura pentru ca a sesizat organele penale, conform legii, pentru cercetarea infractiunilor comise in fata sa, in instanță.


,,Lavinia, fă-te că nu vezi, dacă nu dispui virarea banilor, nu e abuz în serviciu’’. Cu alte cuvinte, eu mă fac că nu le văd, poți să te faci și tu că nu le vezi.

Vorbele de mai sus sunt cele ale unui magistrat căruia judecătorul Lavinia Coțofană i-a adus la cunoștință că va sesiza Parchetul, conform Legii. Ceea ce judecătorul Lavinia Coțofană a și făcut, în 1 februarie 2016.

Ce a urmat, veți putea citi în exclusivitate pe www.soviani.com. Începând din 2 mai 2017 în ceea ce am numit cea mai importantă investigație jurnalistică a mea, de până acum, în interes public.

De marți, 2 mai 2017, aici: despre cum și de ce a acționat grupul de interese de la Arad pentru a o pedepsi pe judecătoarea care a pus reflectorul pe indiciile de infracțiuni sesizate.

De miercuri, 3 mai 2017, aici: despre cum și de ce a pedepsit Inspecția Judiciară ,,graba’’ cu care magistratul și-a îndeplinit obligația legală de a sesiza indicile de infracțiuni.

De joi, 4 mai 2017, aici: despre de ce și mai ales cum a adoptat secția de judecători a CSM raportul de excludere din magistratură a judecătorului Coțofană. Despre argumentul care a fost ascultat în defavoarea judecătorului Coțofană de către secția de judecători a CSM (în majoritate strânsă și nu în unanimitate) în decizia de excludere a sa: ,,dovada relei credințe a judecătorului Coțofană este că până în anul de grație 2016 nu am întâlnit judecător preocupat de banul public’’.

Și nu numai. Investigația cazului Coțofană mi-a oferit prilejul să aflu prin răspunsurile oferite de instituțiile chestionate, amănunte nebănuite din interiorul sistemului judiciar: oameni, fapte, instituții.

Și despre cum verigile intermediare ale lanțului activat pentru pedepsirea judecătorului Coțofană au distorsionat principiul ,,Respectă legea ca să fi protejat de ea’’ în ,,fă-te că nu vezi’’.

Este o investigație fără precedent în presa din România și pentru simplul motiv că nimeni nu a avut ocazia până acum să studieze modul în care un judecător care acționează conform legii, ajunge să fie exclus din magistratură dar și pârghiile folosite în acest scop: faptele, infracțiunile, grupul de interese, modul în care grupul folosește ,,eficient’’ pârghiile și prin cine, instrumente de natură să deturneze rolul și scopul Inspecției Judiciare și CSM – garantul independenței justiției. Pe scurt, sistemul, care în loc să sancționeze un abuz, încearcă sau chiar reușește atunci când informațiile sunt ținute ascunse, să acopere abuzul prin alte abuzuri și sistem care, atunci când este cazul, în loc să îi sancționeze pe cei care nu respectă legea îi sancționează tocmai pe cei care o respectă în litera ei, ajungând să îi protejeze pe ceilalți. Investigarea cazului judecătorului Coțofană ne permite, în premieră, să ajungem acolo unde nimeni nu a mai ajuns și să prezentăm public aceste informații.

De marți, 2 mai 2017, aici, pe www.soviani.com.

Totul a început de aici:Categorii:Stiri

Etichete:, , , , ,

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: