Big LIKE și Big SHARE Gabi Biris. ,,Duelul”


În urma subiectului despre care pentru prima oară ați citit aici, respectiv – ,,Adevărata miză a impozitului pe venit global – albirea sumelor nejustificate. Articolul 117 – firul roșu dintre Ponta-Cioloș-Grindeanu” a existat un excepțional interes public, manifestat și prin solicitările televiziunilor (TVR 1, Antena 3, B1TV, Realitatea TV, etc) de a pune pe tapet, din acest unghi, scopul real al ceea ce am numit ,,politică fiscală halucinantă” promovată de Guvernul Grindeanu.

Nu numai că articolul meu a oferit mass-media ocazia de a privi propunerile de modificări de cod fiscal și din alt unghi decât ,,cum se deduce școala de balet” sau ,,cum e mai bine: 35.000 de consultanți fiscali sau 33.800”, dar, așa cum ați citit în premieră pe http://www.soviani.com, articolul a fost de natură să ofere opiniei publice informații, știri și fapte greu imaginabile, poate chiar șocante pentru public, în niciun caz pentru mine. Cum ar fi implicarea lui Darius Vâlcov în ceea ce am numit adevărata miză a impozitului pe venit global.

În mod absolut nesurprinzător pentru mine în dezbatere a intervenit Gabriel Biriș, fost secretar de stat în cabinetul Cioloș, care a cochetat cu politica în momentul în care a crezut în mișcarea politică a fostului șef SIE Mihai Răzvan Ungureanu, unul dintre strategii programului de guvernare al alianței D.A. din 2004, dar cunoscut publicului ca ,,avocatul fiscalist Gabriel Biriș”, pentru că atunci când e vorba de taxe, Gabi are ceva de spus. Cea mai recentă pledoarie publică în acest subiect a lui Gabi este un articol dedicat mie (îl public integral al finalul acestui post) pentru că vreau să îi dau un BIG LIKE și un BIG SHARE pentru motivul că realizează și contribuie la ceea ce pentru mine este cel mai important în activitatea de jurnalist: dezbaterea publică a adevăratului motiv al răsturnării fiscalității cu fundul în sus. Dezbaterea publică este cea mai importantă pentru misiunea de jurnalist, în interes public.

Vreau să fiu foarte clar și onest: articolul lui Gabi, deși aparent este ca un ,,duel” cu ,,Radu Teodor Soviani” eu nu pot nicicum să nu îl citesc și în cheia unei frustrări a faptului că Gabi nu a reușit în calitatea de secretar de stat în Ministerul Finanțelor a ceea ce el  numește ,,moment zero” iar eu îmi permit să am o opinie diferită – respectiv  că s-a încercat crearea unei excelente oportunitate pentru albirea banilor tocmai când puteau și pot fi confiscați, în contextul în care, de ceva timp și categoric într-o măsură mult mai mare începând cu anul 2017, fiscul român nu mai are niciun pretext să nu recupereze integral sumele ,,evadate” din România, inclusiv sume provenite din infracțiuni, iar alții preferă și sunt apți să încerece  albirea lor prin impozitarea cu zero, 10 sau 16%.

Doar că ,,duelul” nu este doar cu mine. Este cu toate guvernele țărilor care au semnat acordul OECD, mai precis schimbul automat de informații între fiscuri, iar până în 17 martie 2017, 108 state din întreaga lume semnaseră Acordul.

Vreau să fiu din nou foarte clar, onest și direct: Gabi Biriș, la nivel de inițiatori ai acordului cu OECD existau informații că persoane, cetățeni ai statelor membre UE/NATO, spălau banii obținuți din corupție. Opinez că necesitatea albirii acestor bani este geneza preocupărilor firului roșu ,,Ponta-Cioloș-Grindeanu” și a celor care susțin altceva decât confiscarea sumelor nejustificate (spre exemplu spălarea lor prin impozitare cu 0-10-16%) și scopul real al ,,modificărilor de cod fiscal”.

Gabi Biriș, de ce guvernul tău ( ales ,,cu mâna lui” de Dacian Cioloș) nu a avut inițiativa urmăririi banilor corupților, așa cum au făcut guvernul Germaniei, Franței, Olandei, Angliei, Statelor Unite ale Americii, etc prin operațiuni globale de combatere a evaziuni fiscale?

,,Mesajul acestor investigații este foarte clar: guvernele la nivel mondial pun reflectoarele pe evaziunea fiscală prin off-shore-uri și este doar o chestiune de timp până să vă aflați sub lumina reflectoarelor”, a declarat în 31 martie 2017 Kelly O’Dwyer, ministrul australian pentru venituri și servicii financiare.

Gabi Biriș, e posibil ca tocmai tu să urmezi – acesta este de fapt mesajul pentru cei care au participat vreodată la vreun mecanism de spălare a banilor. Un mesaj pe care ar fi trebuit să îl perceapă din timp și colegul tău tehnocrat din Guvernul Cioloș care primea rente din off-shore-uri. Și de aceea Gabi Biriș, îți repet o singură întrebare:

De ce guvernul tău nu a avut inițiativa urmăririi banilor corupților, așa cum au făcut guvernele Germaniei, Olandei, Franței, Marii Britanii, SUA și a preferat să fie singurul guvern dintr-un stat membru UE și NATO care în anul 2016 a tolerat până la final un ministru finanțat din off-shore-uri, știind că este doar o chestiune de timp până când va afla că era deja sub lumina reflectoarelor? Tu nu vezi că și Președintele României a ajuns să piardă procesele chiar dacă și-a ales ca apărător un fost ofițer al Securității? Tu nu vezi că în întâlnirea din 27 martie 2017 dintre ministrul Tudorel Toader și ambasadorul Hans Klemm  ,,cei doi oficiali au discutat aspecte referitoare la cooperarea bilaterală pe teme de justiţie, inclusiv derularea unor proiecte comune, printre care şi colaborarea oferită de către SUA în domeniul recuperării prejudiciilor provenite din infracţiuni”? Tu nu vezi că de 4 zile, Franța a desemnat-o ca ambasador pentru România pe doamna Michele Ramis, expertă în combaterea corupției și a spălării banilor? 

,,Respectă legea ca să poți fi apărat de ea” Gabi Biriș. Iar eu consider că aceia care susțineți cadrul legal al albirii sumelor nejustificate în locul confiscării lor de îndată precum cei nominalizați în articolul care a stârnit excelenta ta reacție,  încercați să ,,îndoiți” legea. Atat.

În interes public, eu am avertizat încă din decembrie 2014, atunci când pentru prima oară ați citit tot aici și tot în interes public, că se schimbă lumea în bine prin stabilirea unei noi definiții globale a răului – banii proveniți din infracțiuni și evaziune. În acel articol, ca să zic așa, ,,puneam reflectorul” pe tenativa de spălare de bani prin cod fiscal a lui Vâlcov/Ponta. Și crede-mă Gabi Biriș, poate nu din cauza acestui reflector a ajuns Vâlcov să fie trimis în judecată (după ce a eșuat un acord la inițiativa sa de recunoaște a vinovoției), pentru spălare de bani. Unii insistă să își bage singuri becul în ochi mizând că așa scapă de lumina reflectorului. Este doar o chestiune de timp Gabi Biriș, sau, în varianta românească ,,e doar începutul…” acestei operațiuni global de combatere a evaziunii fiscale prin off-shore-uri.

Și, după cum vă promiteam, articolul lui Gabriel Biriș publicat astăzi pe facebook și căruia îi dau și LIKE și SHARE ba chiar îl public la mine pe blog, întrucât contribuie la dezbaterea publică. Acum te-ai lămurit? Și da, diseară de la ora 22.00 sunt invitat la Realitatea TV. Și mă duc.

Despre „deontologi”

Nu stiu (inca) adevarata miza a impozitului pe venitul global al gospodariilor asa cum nu stiu (dar pot banui) nici care este adevarata miza a lui Radu Teodor Soviani cand scrie astfel de articole sau intervine la TV sa le sustina…

Stiu insa ca cele scrise de Radu Soviani in articolul de mai jos, articol care a provocat senzatie se pare (a fost invitat si aseara de Rares Bogdan, va fi si azi la Realitatea si a fost invitat luni de Tudor Barbu la B1 si din nou vineri) este o insiruire de lucruri fara sens pentru unul ca mine, care inteleg cu ce se mananca legislatia fiscala/administrarea fiscala. 

Autorul pare a avea propria agenda de aruncare de perdele de ceata pe acest subiect. Asa cum i-am atras atentia si anul trecut inainte de alegeri si cum i-am zis si aseara, Radu Soviani incearca sa isterizeze lumea pe acest subiect. Mai mult, desi l-am rugat ca atunci cand scrie ceva despre mine sa culeaga informatia si de la sursa (adica de la mine, ne cunoastem de 17 ani!), continua seria incercarilor de a imi submina credibilitatea sugerand ca sunt implicat intr-o campanie transpartinica de albire a averilor provenite din infractiuni, dar si de a submina o masura de care avem nevoie cu totii dar pe care chiar marii hoti ai Romaniei nu si-o doresc: momentul zero.

Sa luam pe rand greselile intentionate din acest articol. Spun ca sunt intentionate pentru ca dupa discutia pe care am avut-o anul trecut credeam ca a avut timp sa se documenteze (ca doar a invatat cum se face asta la doctorat!) si sa nu mai sustina tot felul de absurditati.

1. Scrie Radu Soviani: „guvernul Grindeanu face exact ceea ce au făcut cuplul Victor Ponta- Darius Valcov, sau cuplul Iohannis-Ciolos (care i-a antrenat la randul lui pe Anca Dragu-Gabriel Biris)”.

Prima „greseala”: „Guvernul Grindeanu face”. Guvernul Grindeanu nu face nimic in acest sens, articolele la care face referire exista si azi, o sa explic mai jos. Guvernul Grindeanu lasa lucrurile asa cum sunt aici, „Sistemul” nu vrea inca schimbare.

A doua „greseala”: referirea la „cuplul Ponta-Valcov”, care nu are nimic de a face cu acest subiect. Poate doar dl. Valcov sa se fi exprimat pe acest subiect in 2012, dar destul de tangential… La fel cum a facut-o si dl Geoana in 2008, tot tangential… I-am explicat lui Radu Soviani contextul, dar el o tine pe a lui: Batman, Batman, Albire, Albire… Putea dealtfel foarte usor sa verifice singur ca aceasta propunere (nematerializata inca) a aparut doar dupa ce o postare facuta de mine despre nevoia unui moment zero, cu privire la impozitarea sumelor nedeclarate – in ianuarie 2012, a primit comentarii foarte pozitive de la dvs, dragi prieteni. 

Mai mult, tot Radu Soviani putea sa verifice doar printr-o simpla cautare pe Google ca in 10 noiembrie 2009 (!) am scris un articol pe acesta tema in Business Standard, apoi din nou pe 25 ianuarie 2010 in ZF (articole incluse de mine in cartea „Despre fiscalitate si bun simt”) iar in cartea publicata de mine impreuna cu prima in ianuarie 2012 („Despre fiscalitate si competitivitate”) am dedicat subiectului un capitol intreg. Este una din masurile care cred ca ar ajuta extrem de mult la normalizarea situatiei fiscale in Romania, idee pe care Radu Soviani vad ca incearca sa o decredibilizeze prin mijloace specifice „Sistemului” (dezinformare, aruncare de invective, crearea de „fente”) ori de cate ori i se aprinde beculetul sau i se apasa butonelul…

A treia „greseala”: referirea la „cuplul Iohannis-Ciolos”, care nu au nimic de a face cu subiectul. 

Si despre asta stie Radu Soviani, tot de la mine, dar continua sa dezinformeze. Presedintele nu are nimic de a face cu subiectul iar Dacian Ciolos sau Anca Dragu au de a face cu subiectul doar in masura in care mi-au ascultat propunerile si au agreat ca este o idee buna, la fel cum dealtfel au agreat si alte persoane consultate, cu functii de raspundere in ANAF, DNA, PG, DIICOT, SRI, SIE. Singura discutie pe acest subiect (momentul zero, impozitarea sumelor ce nu pot fi declarate si in nici un caz „albire” asa cum spune Radu Soviani) a fost in legatura cu pragul de la care trebuie depusa declaratia initiala de patrimoniu, eu insistand ca nu trebuie sa depuna toata lumea, ci doar cei care au patrimoniu net peste un anumit nivel de relevanta (1 milion euro in proiectul de OUG), sa nu cream obligatii de declarare inutile, acolo unde riscul fiscal este foarte mic sau nu exista deloc. In fapt, se pare ca tocmai aceasta propunere (impreuna cu cea de declarare a sumelor parcate prin companii din paradisuri fiscale) a fost cea care a generat sponsorizarea masiva a isteriei create impotriva proiectului de OUG scurs pe surse („dublarea contributiilor”, in fapt simplificare), isterie care a dus la retragerea sustinerii de catre Premier si Ministru si, drept urmare, la demisia mea.

2. Mai scrie Radu Soviani: 
„”,,Art.62: Urmatoarele venituri sunt neimpozabile: …. litera e) sumele sau bunurile, inclusiv titluri de valoare şi aur financiar, primite cu titlu de moştenire ori donaţie”. Așa suna propunerea de cod fiscal a guvernului Grindeanu.””

Pai cum vine asta, Radu Soviani, mataluta nu citesti inainte sa scrii???

Hai sa vedem cum suna azi art. 62 litera p):
„” Art. 62. – În înţelesul impozitului pe venit, următoarele venituri nu sunt impozabile: 
p) sumele sau bunurile, inclusiv titluri de valoare şi aur financiar, primite cu titlu de moştenire ori donaţie.””

HOPAA!!! Pai ce se schimba doctore????

Nimic, cumva? Isterizam lumea degeaba?

3. Mai scrie Radu Soviani inca ceva, cu referire la art. 117 si 118, articol preluat din vechiul cod fiscal si nemodificat din 2011, articol pe care eu l-am criticat si atunci si acum, dupa care trage si o concluzie:

„”Art. 117: ,,Definirea şi impozitarea veniturilor a căror sursă nu a fost identificată. Orice venituri constatate de organele fiscale, în condiţiile Codului de procedură fiscală, a căror sursă nu a fost identificată se impun cu o cotă de 16% aplicată asupra bazei impozabile ajustate.”
Practic, prin cele 3 articole (i.e. 62,117, 118), actuala ,,revolutie fiscala” propune impozitarea progresivă a banilor care pot fi proveniți din infracțiuni, cu 2 cote: 
•zero, dacă banii din privatizările furate se întorc către fiii/rudele hoților ca donații sau moșteniri, în cash, bunuri, titluri de valoare sau atenție, AUR FINANCIAR, ;
•16%, daca banii din privatizările furate se întorc de la cărăuși/săgeți sub altă formă decât donație/moștenire, ca venituri neidentificate, cotă pentru care statul român se declară dispus să spele acești bani și să îi introducă albiți în circuitul financiar.”””

Hai sa vedem ce spune azi art. 117 (118 nu este relevant aici, nu mai insist):
„” Art. 117. – Definirea şi impozitarea veniturilor a căror sursă nu a fost identificată  
Orice venituri constatate de organele fiscale, în condiţiile Codului de procedură fiscală, a căror sursă nu a fost identificată se impun cu o cotă de 16% aplicată asupra bazei impozabile ajustate. „”

HOPAAA!!! Tot nimic nu se schimba, Radu Teodor Soviani??? Pai daca nu se schimba nimic, despre ce draq scrii ce scrii omule? Hmmm…

Nimic nu spune insa Radu Teodor Soviani despre faptul ca, in forma in care a fost, este si va ramane acest articol permite cu adevarat chiar „albirea” unor astfel de averi, dar doar pentru „cine trebuie”. Pentru restul, articolul pune in mana organului fiscal o bata foarte dura… 

Iar pentru cei care chiar au ceva de ascuns si nu are cine sa ii protejeze CRS chiar nu conteaza, pentru ca – spre deosebire de SUA, rezidenta fiscala nu tine de cetatenie, „baietii” si „fetele” isi vor putea muta (usor) rezidenta prin tari mai prietenoase (sunt sigur ca Radu Soviani stie la ce ma refer) iar ANAF nu va mai primi nici un fel de informare prin CRS…

Nu spune nimic nici de faptul ca impozitul suplimentar este egal cu cota standard, adica hotul neprins e negustor cinstit iar hotul prins plateste ca cel cinstit! Cool!

Asa cum este si va ramane, art. 117 nu permite insa declararea voluntara si plata celor 16%, ci prevede doar ca sumele se stabilesc la control. Control care poate fi muma (e suficient ca „tinta” sa aduca un martor care sa declare ca stia de sumele pe care „tinta” le avea in 2011, de cand se aplica acest articol ca sa il „albeasca) sau ciuma (adica decizie de impunere plus plangere penala). Depinde de ordin…

Oare Radu Soviani nu intelege ca, de fapt, art. 117 poate fi un instrument de santaj, ca „Sistemul” care l-a creat este mai mult interesat de ANI, decat de BANI? 

De ce oare sunt atat de putine decizii de impunere (5 la sfarsitul lui 2015, dupa 5 ani de aplicare a masurii!) sau atat de putin bani colectati la buget din aplicarea metodelor de control indirect (2 milioane si ceva de lei in 5 ani!)??? Intrebarea asta nu stiu sa si-o fi pus stimabilul analist, doctor in economie… Eu insa mi-am pus-o si am pus-o ori de cate ori am avut ocazia:-)

Ma asteptam ca, cu profesionalismul si deontologia care il caracterizeaza 🙂, Radu Soviani sa remarce ca scutirea de impozit pe dividende, otova, inclusiv pentru sumele parcate prin paradisuri fiscale este cu adevrat o „albire”, GRATIS, inclusiv a comisioanelor din coruptie incasate prin PANAMEA…. Nu a facut-o, sau daca cumva a facut-o (si mi-a scapat mie) nu a prea insistat pe ea…

Initial, am crezut ca Radu Soviani nu intelege, ca este un subiect fiscal prea tehnic pentru cineva cu pregatire mai mult in zona financiara (cu totul alta profesie decat cea fiscala!) si am incercat sa ii explic despre originile ideii, despre ce inseamna momentul zero, de ce nu e „albire”, care sunt punctele slabe ale momentului zero (dpdv finaciar, si anume faptul ca nu creaza impunitate pentru infractiunile din care au provenit banii). Am crezut ca omul e de buna credinta…

Acum insa – dupa ce vad obstinatia cu care sustine chestia asta cu „albirea infractorilor”, nu pot sa nu ma gandesc la faptul ca de fapt dottore Radu se afla intr-o misiune cu dublu scop:
– decredibilizarea momentului zero;
– crearea de teama pentru oricine ar indrazni sa se apropie de acest subiect, ca nu cumva cineva sa mai indrazneasca sa faca ceva in acest sens. Mai tineti minte cat de greu a fost sa simplificam 088 dupa ce fostul sef al ANAF acuza pe toti care ii criticau formularul ca vor sa „apere evazionistii”? Acesta era motivul, frica creata printre decidenti de posibile acuze in acest sens…

Scopul: continuarea dosariade, imai ales in contextul in care vom CRS (schimb automat de informatii, la care evident si Radu Teodor Soviani face referire in cateva randuri, fara insa sa ne spuna si cat e de usor sa fie ocolite, prin schimbarea rezidentei). 

N-os fi eu cel mai destept, dar in mod sigur nu sunt nici prostul satului…

ps. Nu este prima oara cand Radu Teodor Soviani ma ataca calcand in picioare orice deontolgie profesionala. Mai tineti minte atacul orchestrat impotriva mea pe subiectul off-shore-urilor mele care nu erau ale mele, inceput pe 15 ianuarie 2016, atac la care omul nostru a fost foarte activ prin studiorile TV? 

Pe 15 ianuarie 2016 eram la ECOFIN impreuna cu ministrul Anca Dragu sa sustinem, printre altele, schimbarea pozitiei Romaniei pe taxare inversa in sustinerea unei cereri venite din partea Cehiei care viza taxarea inversa in toate tranzactiile intre firme pe teritoriul national. Aceasta masura elimina complet frauda de tip carusel, frauda care costa bugetul Romaniei cam 3 miliarde de euro pe an, an de an de cand am intrat in UE. Nu e greu de inteles ca cei care au furat si fura si vor sa continue sa fure atatia bani au mobilizat o campanie de decredibilizare a mea, fara precedent pana la acea data importiva unui umil secretar de stat… Atunci am crezut ca Radu Soviani, din dorinta de rating s-a agatat de subiect, calcand in picioare amicitia pe care o aveam de peste un deceniu. L-am sunat si i-am atras atentia asupra manipularii, l-am sfatuit sa isi intrebe sotia, avocat de M&A in cate din tranzactiile in care lucrase a avut imputernicire sa isi reprezinte clientii la depunerea actelor la Registrul Comertului, ca sa vada si el „cate offshore-uri are in fundul curtii”… Acum nu mai cred ca a fost doar intamplatoare implicarea lui in acea campanie…

ps2. Aseara l-am interbat in mod repetat pe Radu Soviani ce s-a modificat. A refuzat sa raspunda lansand insa un atac furibund la un fost coleg tehnocrat si la „Manole”, de parca asta era subiectul… Recunoastem „metodele”? Eu da.

ps3. Putin imi pasa de astfel de atacuri impotriva mea, nu le-am raspuns atunci pentru ca daca le raspundeam „Sistemul” ar fi castigat prin blocarea mea in tot felul de polemici care ar fi continuat una dupa alta, nelasandu-mi timp sa mai si muncesc. Oamenii care conteaza pentru mine stiu cine sunt, ce vreau si de ce fac ce fac. O fac acum doar pentru ca sa apar o idee in care cred (pachetul de masuri propuse de mine sub numele de „momentul zero”), o idee care cred ca, pe langa aducerea unor sume semnificative la buget ar contribui la normalizarea administrarii fiscale, la eliminarea multor probleme in viitor, la impiedicarea acumularii de gunoi sub pres…



Categorii:Editoriale, Stiri

Etichete:, , , , , , , , , , , ,

1 răspuns

  1. Criminal de-a dreptul „razboiul”. :))

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: