Nu e de mirare că BNR nu s-a străduit prea mult să cheme astăzi jurnaliștii la prezentarea concluziilor Fondului Monetar Internațional după vizita în România. Concluziile FMI sunt rele pentru BNR, marcând un punct de inflexiune față de comentariile în general neutre sau pozitive. Prin urmare, iată câțl jurnaliști s-au aflat în fața camerelor (foto: Mihai Florea):
FMI a exprimat negru pe alb ceea ce eu vă spun din 2015 și a atras atenția politicii monetare că ea trebuie întărită. Eu v-am spus de mult: BNR a acționat prea târziu și prea puțin, fiind complice al politicii fiscale iresponsabile și dând dovadă de lipsă de independență prin această complicitate. După ce, politic, BNR a reacționat târziu în privința majorării ratelor de dobândă pentru a tempera așteptările inflaționiste, BNR s-a și oprit din această majorare, la 2,5%, tot politic, vizate fiind alegerile de la BNR și să nu îi supere pe PSD-iști, supărare care le-ar fi diminuat șansele membrilor consiliului de administrație BNR de a mai prinde în 2019, încă un mandat, în principal pentru a nu le păsa de economie.
Iată ce ne spune astăzi FMI: ,,Politica monetară necesită întărire în continuare, având în vedere că așteptările inflaționiste vor rămâne ridicate. Inflația este condusă de simuli fiscali suplimentari, PIB peste potențial și salarii în creștere. Prima linie de apărare împotriva inflației înalte și pierderii de venituri reale ale populației, trebuie să fie independența și credibilitatea băncii centrale. A doua linie – întărirea politicii monetare. Dimensiunea întăririi poate fi semnificativ mai redusă dacă politica fiscală este ajustată, așa cum recomandăm”.
A fost banca centrală independentă atunci când nu a majorat rata de dobândă, având în vedere așteptările inflaționiste ridicate, ratând inflația țintită și confiscând putere de cumpărare?
A fost banca centrală independentă atunci când, funcționari din Banca Centrală au elaborat OUG 19 pe care o criticiă FMI acum? ,,Referința recent introdusă pentru creditele bancare vor afecta transmisia politicii monetare”, spune FMI. Păi cine a manipulat în jos ratele de dobândă pentru ca statul să se împrumute ieftin, aruncând iresponsabil bani în piață, cu complicitatea băncii naționale care a ignorat așteptările inflaționiste?
A fost banca centrală independentă anul trecut, atunci când nu vedea riscuri majore din cauza politicii fiscale?
Au fost funcționari din BNR, trași sau nu în curând pe linie moartă, bucuroși de OUG 114, în fapt complici la furarea unei părți din puterea de cumpărare a populației?
Și-a pierdut BNR credibilitatea în urma acestei complicități, din moment ce FMI spune că ,,prima linie de apărare trebuie să fie credibilitatea băncii centrale”? Că independentă, nu a fost niciodat, ci complice.
Eu așa citesc mesajul FMI de astăzi, spulberându-se și mitul că Isărescu e ținut în brațe de FMI. FMI nu are interesul să țină în fereastră bancheri centrali lipsiți de credibilitate și de independență, încă din vremea în care erau doar informatori ai fostei securități.
Se pare că această calitate nu l-a deranjat pe Valeriu Stoica atunci când a propus un pact pentru ,,menținerea lui Isărescu”, pact la care sunt convins că primul care va adera va fi Adrian Severin.
Alte Severin și Stoica (foto din debutul articolului cu sursa: Libertatea) nu au altă variantă decât să îl susțină pe ,,lupul politicii monetare”, chiar lipsit de credibilitate și independență. Am scris – cine este lupul – aici:
Despre NATO, despre ,,lupul’’ politicii monetare și despre un telefon de la Washington.
Categorii:Stiri
Mugur Isarescu=fripturist. Mai exista valeriu stoica&severin??
România nu se va face bine niciodată.