Primul caz de cornavirus confirmat în România. LIVE TEXT COVID2019 în Romania.


Azi, 26 februarie 2020, a fost confirmat primul caz de coronavirus din Romania. Un barbat din Gorj, care a avut contact cu italianul de 71 de ani care a vizitat Craiova și s-a plimbat prin Dolj și Gorj între 18-22 februarie 2020.

Până azi, confirmat la nivel mondial: 81.322 persoane. 2770 decese. 30.322 persoane vindecate.

LIVETEXT cu UPDATE, de la conferința de presă unde sunt așteptați Raed Arafat – șeful Departamentului pentru situatii de urgență și ministrul Sănătații – Victor Costache:

23.35:

Victor Costache (VC): Suntem din păcate în măsură să vă anunțăm că in urma testarii persoanelor din jud Gorj care au intrat in legatura cu cetateanul din Rimini, avem primul caz de infectare COVID19 pe teritoriul Romaniei. Imediat ce va ajunge la Bucuresti intra pe schema de tratament. Starea este buna, nu manifesta simptome, total asimptomatica. Mai avem in lucru inca 33 de teste din acea zona.

Raed Arafat (RA): Un singur caz confirmat. Pacientul este intr-o stare buna. Nu prezinta febra, tuse. La acest moment astea sunt informatiile. Fiind un test pozitiv, va trebui transportat la spital si internat. Un echipaj de la ISU Dolj, cu autospeciala pregatita cu izoleta, sunt plecati deja de la Craiova pentru preluarea si transportul la Bucuresti, la Matei Bals. In casa respectiva mai sunt 7 persoane. Toate au testat negativ. Insa avand in vedere ca persoana care a testat pozitiv si este un contact direct. Toate cele 7 vor ramane la domiciliu, sub paza, li se va asigura toate nevoile. Nu vor putea pleca. Vor ramane cel puti n14 zile in carantina. Daca apar simptome inaintea celor 14 zile, persoana se testeaza, daca e pozitiva, e transportata la spital.

Transportul se va face in conditii de siguranta, nu este unul de urgente. Ne intereseaza sa ajunga CORECT si in siguranta la Bucuresti. Se respecta o procedura completa. La sosirea masinii la Bals o sa fie prédat pacientul, api masina se dezinfectează.

Se va stabili un plan complet. Avem prefectul la Gorj. Daca aveti intrebari:

Digi24: Stiti cam la ce ora ajunge in Bucuresti?

Raed Arafat 4-5 ore (estimare 4 -dimineata). Nu e o problema de urgente ci de figuranta.

Membrii familiei – sub paza. Este mai mult decat o izolare simpla la domiciliu. Nu trebuie sa aiba absolut nicio forma de contact decat cu persoane protejate – Directia Sanitara – echipament complet. La orice moment, o persoana poate sa devina pozitiva. Politia locala va fi acolo. Este si o protectie. Nu sunt pusi sub sechestru. In aceste situatii, persoanele respective devin tinta. Raman acasa, nu afecteaza pe nimeni. Sa inteleaga vecinii ca pentru ei e mai confortabil.

De copii nu avem informatii, dar oameni in varsta, da.

Q: In acest moment stim daca a intrat in contact direct si cu alte persoane?

A: Este posibil, se face o acheta epidemiologica completa. Aceasta persoana dupa ce s-a identificat ca si contact al pacientului zero (din Italia), este la domiciliu. Vom lua contactele persoanei din momentul in care a contactat pacientul zero pana a intrat in izolare si persoanele respective vor fi puse in discutie, posibil izolare la domiciliu. Sunt decizii care se vor lua in Gorj.

Q: Varsta? Sufera de alte boli?

Prefer sa nu le dam public.

Q: Cate teste au fost prelevate din Dolj si Gorj?

A: Mai sunt 33 de astfel de teste in lucru si probabil vor mai fi.

Q: E contact direct cu italianul?

A: Da. Este un curs normal al acestui coronavirus. Poti fi asimptomatic, dar pozitiv. Poti transmite boala. Pe parcurs pot aparea simptome, altele, febra, inclusiv pe parcursul transportului. Nu este niciun semn ingrijorator, asta este mersul normal al bolii. Pentru asta persoanele respective sunt izolate la domiciliu 14 zile. Este o cunostinta a italianului.

Costache: La nivel mondial, sunt zeci de mii de persoane care s-au vindecat. Sunt si foarte multi asimptomatici, cu evolutie usoara. Speram ca asta va fi si cazul nostru, in Gorj. De doua zile este in izolare la domiciliu, s-a diminuat probabilitatea de a contamina si alte persoane.

Arafat: De ieri am dat dispozitie pentru toate prefecturile. Prefectii plus comitetele pentru situatii de urgenta isi impart sarcinile pentru a sprijini persoanele aflate in izolare. Conform ordinului dat de ministerul sanatatii si OUG 11 emisa pentru scopurile medicale (articol pentru partea de carantina) – finantarea vine din bugetul de stat, prin bugetul min. sanatatii. Inclusiv sprijinul pentru asigurarea mesei, apa, etc.

A fost un singur test sau mai multe si acum a iesit pozitiv? Este primul test facut pentru el.

I-ati facut un istoric? Cu cate persoane a intrat in contact.

E o ancheta in curs, vom avea in cursul zilei de maine.

Q: Ati declarat ca primele 13 teste sunt contactii directe, si toate au fost negative.

A: Aceasta persoana, din cate stim, a fost la vanatoare cu italianul respectiv, contact direct, a fost la vanatoare cu italianul si este tinut la domiciliu. Informatia pe care am dat-o: 13 de contacti directi si inca 19 trimise (probabil ca au fost si contacti direct in continuare).

Q: Nu exista nicio sansa ca aceast test sa fie fals positiv?

A: Este tehnica PSR, cu rata mica de fals positiv. La Matei Bals se va repeta testarea in zilele urmaotare si vom repeta testarea si la cei 7.

Q: In Italia, deja primesc treatment acasa cei pozitivi.

A: E alt ordin de marime. E normal sa lam total precautiile pozitive.

Q: E vreo posibilitate ca virusul sa iasa din casa?

A: Nu. Catre vecini, sa nu aiba grija. E o transmettre la nivelul aerului, dar trebuie sa si stai 10-15 minute, sau sa fi luat de mana, contact direct,

Pana acum nu am informatii ca sunt copii, dar sunt persoane in varsta.

Q: Cum se acorda concediile medicale pentru cei in carantina.

A (Costache): E o intrebare  tehnica, dar va asiguram ca ne ocupam.

Marcel Vela – Ministrul Afacerilor Interne:

Ati vazut deschiderea autoritatilor, va multumesc jurnalistilor, foarte bune intrebari. Autoritatile sunt pregatite pentru aceste situatii, stim ce este de facut, suntem responsabili, facem un apel la calm, la responsabilitate si implicare in a urmari toate comunicatele, toate recomandarile. Ne vom descurca. Acest caz a fost un mod de a va prezenta ca stim cum sa intervenim: izolare la domiciliu, trnasport, tratament. Garantam cetatenilor ca autoritatile sunt pregatite pentru orice situatie. Fac un apel la calm, la intelepciune, noi ca natiune vom trece peste aceasta situatie pentru ca suntem puternici, am trecut peste chestiunii mult mai grele. ,,In trecut vom privi ca o lectie despre viata”.

***

O scurtă cronologie:

 • 8 Decembrie 2019 – a fost raportat primul caz de infectie în Wuhan cu noul coronavirus;
 • 31 Decembrie 2019 – au fost raportate Organizației Mondiale a Sănătății cazurile anterioare;
 • 1 ianuarie 2020 – Piața de animale vii din Wuhan, de unde se presupune că a pornit infecția, a fost închisă;
 • 7 ianuarie 2020 – Cercetătorii chinezi au indentifcat un patogen implicat ca reprezentând un nou coronavirus;
 • 9 Ianuarie 2020 –  A fost raportat primul deces cauzat de virus (la o lună după primul caz de infecție raportat;
 • 20 Ianuarie 2020 – Au fost raportate cazuri de infecție în Beijing și Shenzen;
 • 23 ianuarie 2020  – Localitatea Wuhan (11 milioane de locuitori) și un important centru economic al Chinei este închisă, fiind interzisă intrarea sau ieșirea din oraș. Până la acel moment se presupune că 5 milioane de persoane au tranzitat Wuhan-ul, de la debutul infecției. Un număr total de 60 de milioane de persoane sunt afectate de restricțiile de circulație în Wuhan și în  orașele învecinate. OMS declară că încă nu este o urgență la nivel internațional.
 • 28 ianuarie 2020: Numărul deceselor atinge 100 iar numarul de cazuri confirmate în China îl depășește pe cel al cazurilor confirmate în timpul epidemiei SARS (2003);
 • 30 ianuarie 2020: OMS declară stare de urgență la nivel internațional;
 • 31 ianuarie 2020: Numărul deceselor depășește 200;
 • 2 februarie 2020: Numărul deceselor depășește 300 și este raportat primul deces în afara Chinei (Filipine, un pacient tot chinez). Bărbatul, în vârstă de 44 de ani, sosise în Filipine în 21 ianuarie 2020 din Wuhan (cu 2 zile înainte de închiderea orașului), împreună cu partenera sa (38 de an, de asemenea infectată, aflată sub observație și în carantină).
 • 26 februarie 2020: primul caz de coronavirus in Romania. Este și ziua în care, pentru prima dată, numărul de infecții noi ÎN LUME (427) a depășit numărul de infecții noi ÎN CHINA (411)

Cele mai afectate state, ca număr de infecții (raportate până în 26 februarie 2020):

 1. China: 78.064
 2. Coreea de Sud: 1261
 3. Alții (inclusiv cei infectați pe nava de croazieră Diamond Princess): 705
 4. Japonia: 178
 5. Iran: 139
 6. Singapore: 93
 7. HonG Kong – 89
 8. SUA: 59
 9. Thailanda: 40
 10. Bahrein: 33

 Categorii:Stiri, The Money Show

Etichete:, , , , ,

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: