Mie de gestionarea situației de sănătate publică în Europa mi-e teamă. Nu de China, nu de SUA. Nu mai spun de România…


Nu mi-e teamă de cum gestionează China și SUA criza de sănătate publică (și cea economică), spuneam în emisiunea lui Răzvan Dumitrescu de duminică, 8 martie 2020) ci mi-e teamă de cum gestionează Europa această sumă de crize.

China a dat azi semnale puternice deja în privința eficienței măsurilor de carantinare (foarte puține cazuri noi, președintele s-a deplasat în Wuhan), iar SUA a arătat că are instrumente atât de politică monetară (puțin eficiente în cazul crizelor de sănătate publică) dar și de politică fiscală, prin intervenția Președintelui Trump de ieri privind facilități în privința impozitelor. Dar Europa și România?

FMI a dat dovadă de leadership prin facilitatea de 50 de miliarde de dolari pentru statele vulnerabile financiar și din punct de vedere al sistemului de sănătate publică.

Dar Banca Centrală Europeană? În așteptarea zilei de mâine, nu folosește niciun instrument pe care îl are la îndemână (nici măcar mesajele publice) – oricum având instrumente limitate pentru că, spre deosbire de FED, acționează prea târziu și prea puțin în privința politicii monetare. Iar decidenții de politici monetare și fiscale din România – vai steaua lor. Singurul mesaj dat de premierul desemnat a fost ,,avem buffer”. Adică, în condițiile în care se deterioreaza situația economică, noi am împrumutat deja bani… Cât o să ajungă Florine? Mesajul tău este contradictoriu cu politica ta anunțată și asumată prin buget de reducere a deficitului bugetar, despre care evident, ați mințit și ați făcut cheltuieli nenecesare la final de an, uriașe, băgând VOI economia în deficit excesiv (pe terenul deja bine pârjolit de Isărescu, Ponta, Cioloș, Grindeanu, Tudose, Teodorovici, Vâlcov, etc)

Puteți urmări aici, pe canalul meu de youtube – subscribe dacă vă place, întrucât în perioada următoare voi multiplica intervențiile video exclusive) o parte din intervenția mea de duminică de la Răzvan Dumitrescu:

 

Și Pun și aici postarea mea de pe facebook de astăzi, 10 martie 2020, pentru a rămâne:

Într-un articol din august 2009 (,,Suma tuturor fricilor”) îl citam pe Churchill: ,,Poți să iei cel mai galant marinar, cel mai curajos aviator sau cel mai neînfricat soldat, să îi pui la o masă împreună și ce vei obține? Suma tuturor fricilor lor”.

Și continuam analizând primele 6 luni ale anului 2009: ,,Care au fost fricile noastre legate de primele şase luni? Că economia va scădea mai brusc decât am putea previziona, că, din pricina anului electoral, parţial, şi a competenţei reduse, în principal, cheltuielile bugetare nu vor fi restructurate, că veniturile nu vor fi atât de mari pe cât le-am estimat, prin urmare, deficitul bugetar va creşte, iar statul îl va acoperi, împrumutându-se din ce în ce mai mult şi împuţinând bazinul de bani disponibil şi sectorului privat. Că, din pricina majorării cheltuielilor de natură salarială, statul va continua să taie din banii de investiţii”.

Bugetar/electoral suntem la fel ca în urmă cu 11 ani. Economia încetinește (peste încetinire se suprapune criza de sănătăte publică globală), suntem în deficit excesiv, decidenții fiscali s-au angajat în taie deficitul după ce l-au majorat nepermis în ultimele 2 luni ale acestui an (eu estimez că aproximativ un procent din cele 5% deficit real în 2019) a fost risipit, fiind un stimul fiscal nenecesar și limitând, cu știință și iresponsabilitate spațiul fiscal pentru 2020. Iohannis este carantinat și out of the picture la fel ca și Băsescu în 2009 (,,această criză nu ne va atinge”), iar BNR, complice la deteriorarea situației de până în 2008 și complice la deteriorarea situației finanțelor publice din 2015 până în 2020, nu are nici știința, și nici putința de a vedea criza nici de această dată.

Spuneam duminică la emisiunea lui Răzvan Dumitrescu că mie nu îmi e teamă nici de cum va gestiona China această criză de sănătate (și economică) și nici de SUA, dar că mi-e teamă de cum va gestiona Europa această situație. Evoluțiile de luni și marți îmi dau dreptate. Banca Centrală Europeană doarme la fel ca și Iohannis dar și ca decidenții din România, iar evoluția în Italia se confirmă a fi dramatică pentru economie. Isărescu tace în momente de criză, aruncând pe piață piramidon cu ,,depreciere de doi bani”, în esență pentru a își masca eșecul politicii sale monetare, pe care am definit-o și în urmă cu 6 luni:

Prea tarziu, prea putin, prea ca la țară. Asa arata politica monetara a lui Isarescu din perspectiva Băncii Centrale Europene.

Citiți și:

Bilanțul infecțiilor cu coronavirus în Italia crește semnificativ și se apropie de 10.000. În doar 48 de ore, numărul infecțiilor din Italia s-a dublat.Categorii:Stiri, The Money Show

Etichete:, , , , , , , ,

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: