In Romania, dobânzile se majorează, leul se depreciază. Probabil BNR a intervenit pentru temperarea deprecierii.


Să ne fie clar: în acest moment sectorul critic al economiei este cel medical, iar ceea ce putem face noi pentru dimnuarea severității este să stăm în casă, cât de mult putem. Simultan, este nevoie de un cap limpede competent și să înceteze fabulațiile privind efectele miraculoase ale măsurilor (nici măcar luate) ci anunțate de guvern.

O astfel de fabulație a fost anunțată ieri de ministrul de finanțe, care anunțat garanții de stat de ,,până la 10 miliarde de lei” cu efecte pozitive pentru economie de 70 de miliarde de lei. Poate la Bălăceanca. Am scris despre asta aici.

,,Efecte minime asupra economiei” era sloganul din urmă cu o săptămână. Ceea ce arată că decidenții sunt ,,out of the picture” din punct de vedere economic, într-o criză a cererii și ofertei (despre care v-am avertizat de la început, pe care nu am mai văzut-o pe parcursul vieții noastre AICI). Și aici:

În Video ați văzut exemplul pe care l-am dat în urmă cu o săptămână (8 martie), plastic, rupându-mi biletul de avion, pentru a arăta și pentru Violeta sau Florin, adevărata dimensiune, pe care nu o conștientizau. Ieri companiile aviatice au început să anunțe într-o măsură din ce în ce mai mare, tăieri drastice de curse (normal) și disponibilizări.

Înainte să fugă cu 15 minute înainte de investire, premierul desemnat Florin nu pierdea vreo ocazie să ne spună cum a scăzut el ROBOR-ul. În timpul ăsta, era pasiv. Iar piețele penalizează pasivitatea. Astăzi, dezideratele decidenților economie arată că au fost ,,Pe aripile vântului”.

Într-o singură zi, azi, ROBOR la 3 luni s-a majorat de la 2,97% la 3,04%, cu 0.07 puncte procentuale (o creștere a costului banilor cu 2,35% într-o singură zi).

 Este efectul pasivității autorităților monetare și fiscale din România (BNR, Minister de Finanțe, Premier) în timp ce toate statele normale la cap fac ceva: rapid, calibrat, țintit și mai ales pentru populație. Sigur că și efectul acestora pe termen scurt este mai degrabă paleativ, dar ei lucrează pentru când va trece criza medicală.

Euro a atins azi un nou maxim istoric pe piața interbancară (4,8350) – foto- iar banca națională pare să fi vândut valută din rezervă pentru a îl întoarce la 4,81, dar acum (ora 12.00) se tranzacționează din nou peste 4,82 lei. Asta arată că leul nu este dorit (se cumpără Euro), iar în perioada următoare vom avea pe cineva care va pune presiune pe cumpărarea de Euro – statul român. Cu ce cumpără echipamente medicale critice, necesare? Da, ați ghicit, cu Euro/dolar. Asta în cazul în care au de unde cumpăra, având în vedere că autoritățile DORM de mai bine de două luni și caută produsele ÎN VÂRF DE SEZON.

Și dacă leul nu este dorit, așa cum sugerează piața valutară, de ce cresc dobânzile pentru leu, pentru toate scadențele mai mari de o lună? Pentru că băncile anticipează că statul (care doarme) se va împrumuta din ce în ce mai mult și vor să profite. Ca și corbii. Autoritățile monetare și fiscale DORM. La Cotroceni, se DOARME. Guten Abend! Toate statele responsabile la cap iau măsuri pentru populație, nu pentru bănci.

Asta arată că vedem primele indicii ale supra-reacției sectorului financiar – vând ce pot vinde (inclusiv pe bursă) și nu ceea ce ar vrea să vândă, iar accelerarea acestor vânzări va contamina suplimentar economia.

Nu luați în serios mesaje halucinante privind creșteri ale economiei de 70 de miliarde de lei cu garantii de 10 miliarde de lei (alegeți dumneavostră dacă astfel de declarații nu par să creeze aparență de respectabilitate jocurilor piramidale, sau sunt declarații ,,a la Bălăceanca”. Uitati de ,,consolidarea creșterii economice în 2020” – altă fabulație. Stăm în casă pe cât putem să ajutăm sistemul public de sănătate și protejăm persoanele vulnerabile. Cel mai important sector în acest moment este cel MEDICAL critic pentru limitarea efectelor crizei de sănătate publică. Pasivitatea autorităților se vede deja în economie.



Categorii:Editoriale, Stiri

Etichete:, , , , ,

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: