Cu doar 1842 de teste noi în ultimele 24 de ore ne aflăm în situația în care virusul vine după noi, și nu autoritățile după virus.


Sunt 906 cazuri de infecție COVID raportate astăzi 25 martie 2020, la ora 13.00. Plus 144 față de ieri, o rată de creștere zilinică de 19%.

Matematic, rata infecțiilor noi în ultimele 24 de ore este de 19% (în scădere față de 32,3% ieri). 144 de noi infecțiii raportate astăzi față de 186 ieri (mai puțin decât ieri dar mai mult decât alalătăieri, potrivit datelor comunicate de Ministerul Sănătății azi la ora 13.00). Nimeni nu trebuie să se îmbete cu această cifră, pentru că este rezultanta a trei lucruri critice, nefavorabile pentru noi:

  1. Numărul de teste este limitat din cauza ignorării pandemiei de căre România.  În România au fost raportate azi 1.842 de noi teste în ultimele 24 de ore. Premierul spera ieri să se poate ajunge la 2.500 de teste. Coreea de Sud, cu o populație de 51,5 milioane face 20.000 de teste pe zi. Matematic și logic, o bună parte din persoanele infectatate și contagioase nu sunt testate.
  2. Virusul vine peste noi și nu autoritățile se duc peste virus, deși suntem preveniți din ianuarie despre contagiozitatea și periculozitatea virusului.  Suntem în perioada în care constatăm în principal pe cine a mai infectat virusul prin spitale (aceasta este și explicația ratei mai scăzute de azi față de ieri – când au fost raportate cazurile a ceea ce nu este un accident ci o neglijență criminală – Spitalul Județean Suceava).
  3. Subliniez ceea ce spuneam și ieri, aici, într-o analiză mai largă: Medicii trebuie să fie echipați și protejați astfel încât să trateze fiecare persoană care se prezintă la spital drept un potențial infectat. Asta înseamnă TESTE. Iar fiecare dintre noi trebuie să se comporte în raport cu medicii și ceilalți din jur ca și când am fi potențial infectați.Nu numai că sistemul de sănătate publică nu a fost privit drept critic, dar autoritățile i-au trimis pe medici să lupte cu pieptul gol împotriva coronaviruslui: nu măști, nu echipamente de protecție, testarea cu întârziere a pacienților suspecți (vedeți cazurile deceselor înregistrate până acum în România. Rezultatul? Sistemul de sănătate publică pe care îl defineam drept critic, a fost vulnerabilizat. Spitalele intră în carantină deși cazul Gerota a fost primul indicator de avertizare timpurie, a urmat Suceava și altele.

Grafic, situația arată în felul următor, astăzi, 25 martie 2020:

În 4 februarie încă se mai ocupau de ordonanțe de urgență cu dedicație. În 21 februarie, când situația critică devenise evidentă în Italia, se gândeau la anticipate. La fel în 27 februarie, când situația a devenit critică în Spania. În 25 februarie, Ludovic Orban își depunea mandatul de premier desemnat. În 12 martie 2020, și Florin Cîțu își depunea mandatul de premier desemnat. În 16 martie 2020, Președintele decreta starea de urgență. Practic, toată luna februarie și aproape jumătate din martie (6 săptămâni), deși pandemia ne-a oferit timp, noi am risipit-o. În 8 martie, Italia închidea Lombardia iar în 9 martie, Italia se închidea. În 14 martie se închidea și Spania. România s-a închis practic, după grătarele de week-end, cam astăzi, 25 martie 2020.

Este greu de făcut analize/estimări, întrucât ele pot fi date peste cap de multe elemente: de la focare de epidemie neprovocate (gen Gerota, Suceava), unde experiența Italiei ne arată ce înseamnă să nu fie luată în serios pandemia (extinderea din Lombardia a fost amplificată de neprotejarea sistemului medical) și până la neluarea în serios a pandemiei de către autorități (sau luarea în serios cu tardivitate) cu consecința mimetismului populației. Cum rămâne cu ,,e o simplă gripă”?.

De aceea am încercat să sintetizez grafic, evoluția din primele 17 zile de la momentul în care criza de sănătate publică a devenit evident serioasă pentru Spania, Italia și România. Am luat ca referință ziua de 21 februarie pentru Italia (când erau anunțate 20 de cazuri depistate), ziua de 27 februarie pentru Spania (când erau anunțate 15 cazuri pentru Spania) și ziua de 19 martie 2020 pentru România când erau anunțate 15 cazuri pentru România (pe 26 februarie 2020 a fost anunțat primul caz ,,depistat” și vindecat în 2 zile – o premieră mondială, evident, cu excepția cazului în care Pacientul 1 nu ar fi fost infectat deloc).

Iată ce ne arătă graficul:

Aparent stăm mai bine, nu-i așa? Dar este doar aparență nominală dată în primul rând de incapacitatea de testare a României, ignorată cu bună știință. Haideți să ajustăm puțin graficul în funcție de numărul populației (Italia – 60 de milioane, Spania 47 de milioane, România – 19 milioane). Noile curbe arată așa, pentru 17 zile de la momentul depășirii intervalului 15-20 de cazuri de infecții depistate:

Ținând cont de premisa că virusul bântuia de mai mult timp în Italia (și Spania) decât în România, pentru mine graficul este suficient de puternic pentru a arăta că ne aflăm pe curba Italiei și Spaniei. Estimările mele din urmă cu 2 zile (23 martie 2020) arătau: Cu 143 de cazuri noi declarate azi (total 576 de cazuri), România este pe curba Italiei și Spaniei, la 2-3 săptămâni distanță. În ultimele 48 de ore am ajuns la 906 cazuri (+57%).

Și mai țineți cont de ceva: În Spania și Italia nu se faceau doar 1.842 de teste în 24 de ore, ca în România azi (de unde și numărul mai mare de persoane depsitate pozitiv timpuriu în Spania/Italia și numărul mare de izolați/carantinați din România, dar netestați): 6.016 persoane în carantină care urmează să fie testate (și care vor sta la coadă în următoarele 3 zile și 96.055 persoane în izolare (fără București).

Cand s-a închis Italia, în 9 martie, erau confirmate 9.172 de cazuri. Ieri erau 69.176 de cazuri – de 7 ori și jumătate mai mult în 15 zile;

Când s-a închis Spania, în 14 martie, erau confirmate 6.391 de cazuri. Azi erau 47.610 cazuri – tot de 7 ori și jumătate mai mult în 11 zile; Dacă lumă ca referință curba Spaniei, în cel mult două săptămâni suntem la 7.000 de cazuri (de 7 ori și jumătate mai mult decât acum). Și de acolo…. Îmi doresc să mă înșel. Rămâne să apreciați dumneavoastră dacă în mod real România s-a închis azi, 25 martie, sau în 16 martie, când a fost decretată starea de urgență.



Categorii:Editoriale, Stiri, The Money Show

Etichete:, , , , , ,

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: