Sunt pregătite autoritățile să investească în planul de traume – școli de corecție și spitale de boli mintale – dacă începe școala în 15 mai? Că în școli nu investesc și măsuri reale nu iau.


Câte din clasele din România arată precum cel din fotografia (New York Times) a unei școli din Danemarca, astfel încât să se pună măcar problema redeschiderii școlilor la 15 mai?

Este primul articol pe care nu îl scriu ca absolvent de studii economice. Ci ca părinte. Și ca părinte (și copil la rândul meu), vă întreb sincer: în condițiile în care autoritățile române gestionează cum gestionează criza de sănătate publică (și ignoră criza economică), vă veți trimite copiii la grădiniță/școală dacă școlile se vor redeschide după 15 mai? Pentru că eu nu am un răspuns, sincer, în acest moment, despre care traumă ar fi mai mică.

Dacă nu vă veți trimite copiii la școală/grădiniță, pentru că vă e teamă de modul în care este gestionată criza de sănătate publică și de riscul real de infectare, vă veți asuma situația în care copiii dumneavoastră vor repeta anul din cauza absențelor și traumele psihice ulterioare?

Dacă îi veți trimite, vă veți asuma posiblitatea ca ei să fie infectați, cu mască sau fără mască, și traumele psihice ulterioare?

Și dacă îi veți trimite și ei vor fi infectați, vă veți asuma posibilitatea ca să transmită virusul bunicilor, cea mai vulnerabilă categorie de vârstă, și traumele psihice ulterioare? Cum poate fi explicat unui copil că și-ar fi putut infecta bunicul care îl ducea și îl aducea de la școală?

Și dacă îi veți trimiteți și nu vreți să vă asumați acest risc (al infectării și condamnării propriilor păriniți/bunici), vă veți asuma să renunțați la locul de muncă, în plină criză economică, pentru a avea grijă de copii? Și dacă da, cum puteți face asta?

Și dacă un profesor de școală primară se îmbolnăvește de coronavirus, de la un copil, eventual de la nepotul Securistului de la Gerota (Pacientul 17), Securist care a îmbolnăvit zeci de cadre medicale pentru că a mințit (și care încă nu e în pușcărie), care și-a îmbolnăvit și fiul de la SRI care nu avea cum să nu știe pe unde umbla taică-su și cu cine umbla, mințind că nu a fost în zonă de risc, și care și-a îmbolnăvit și nepotul, ce se întâmplă?

Vine Nelu Tătaru și pune conducere militară la școală și profesori militari? Vine Marcel Vela și îl amendează, eventual făcând profesorilor dosar penal pentru ,,zădărnicirea combaterii bolilor”? Vine Iohannis, din nou, și ne spune ,,stați acasă” că noi nu facem nimic?

Și dacă copilul ni se îmbolnăvește de la nepotul securistului neîntemnițat (și ne îmbolnăvim și noi), pentru că autoritățile nu gestionează în mod real criza de sănătate publică, intrăm toată familia în carantină? Suntem internați cu toții? Sau copiii ne sunt luați și carantinați singuri?

Fac autoritățile din prostie, populism și incapacitate administrativă trimitere la redeschiderea școlilor în 15 mai, expunând populația și în primul rând copiii la traume, fără nicio măsură reală de protejare a copiilor/profesorilor și restructurării claselor în vremea pandemiei (nimic în 5 săptămâni de stare de urgență), și fără să îți dea seama ce înseamnă suma tuturor traumelor din această perioadă pentru actuala generație? Vă veți trimite copiii la școală după 15 mai?

Sunt autoritățile conștiente ce înseamnă asta pentru actualele generații de copii? Sunt peste 4 milioane de copii în România.

Sunt pregătiți administratorii țării să trimită inclusiv copii la școala de corecție (pentru zădărnicirea combaterii bolilor dacă transmit virusul către părinți/bunici/profesori) sau să îi lase cu trauma infectării (a lor și a bunicilor)? ȘI de aici, ce urmează? O generație care să își facă un fel de rezidențiat pe la spitale de boli mintale pentru că ei, administratorii, nu pregătesc ÎN NICIUN FEL (mai jos exemple) redeschiderea școlilor/grădinițelor?

În mod real:

 1. Ce au făcut Iohannis și Guvernul pentru pregătirea redeschiderii școlilor după 15 mai în cele 2 luni de arest la domiciliu sub sancțiunea unor amenzi de peste 10 ori mai mari decât salariul pe economie?
 2. Au făcut Iohannis și Guvernul calculul ce înseamnă ca 7 clase pe etaj, cu câte 30 de copii și cu doar 2 băi pe etaj (210 copii la 2 băi) să se spele pe mâini câte 20 de secunde, la fiecare oră (ceea ce în mod real, înseamnă minim o oră de spălat pe mâini, la fiecare oră de clasă).
 3. Poate fi făcută vreo comparație între școlile din Suedia (cu 19 copii, în medie, pe clasă, și cu baie la fiecare clasă)?
 4. Este vreo clasă în România care arată precum cele din Danemarca (foto New York Times), în care sunt doar 10 copii în fiecare clasă și stau la minim 1,8 metri distanță unul de celelalt, și se spală pe mâini la fiecare oră. Și în care, copii sunt lăsați la școală (și luați de la școală) în intervale specifice?

5. În mod real, cum va asigura Iohannis și Guvernul că fiecare copil de grădiniță și de școală (pentru are doar în România masca va fi obligatorie pe termen nelimitat – pentru că, nu-i așa, e spațiu închis) își va pune corect masca? Că își va schimba masca la 2 ore? Că educatorul/profesorul nu este expus?

Vă întreb toate aceste lucruri pentru că, în 2 luni de la primul caz de coronavirus în ROmânia (și în 3 luni de la închiderea Wuhan-ului), guvernul României a făcut:

 • nimic pentru sectorul medical (critic). Peste 1000 de medici au fost infectați. Este sfâșietor cazul medicului de 62 de ani din Constanța, decedat după infecția cu Covid, și care și-a dat demisia în 6 aprilie 2020  – observând vulnerabilizarea sectorului medical), pe 7 aprilie 2020 a fost confirmat el cu COVID (urmare a vulnerabilizării) și ieri a murit. Nu a mai apucat nicio zi de pensie. În schimb, a apucat să fie amenințat cu luarea dreptului de a mai profesa dacă nu se duce fără mască și combinezeon să să lupte cu Covidul.
 • nimic pentru populație. Dobânzile la credite român la nivel de boom economic, iar cine îndrăznește să își amâne rata pentru peste 9 luni, se va trezi cu un credit 9 nouț, format din suma dobânzilor la nivel de boom;
 • nimic pentru companiile din economia reală. Praful de pe tobă promis (prin garanții de stat pentru capital de lucru), la 5 zile de la inagurare și la 5 săptămâni de la anunțare este complet nefuncțional, pentru că s-a blocat site-ul de 5 zile.
 • nimic pentru restructurarea școlilor pentru a reprezenta locații sigure pentru copii, profesori, părinți, bunici. 30 de copii în clasă, măști obligatorii, 2 toalete pe etaj la 210 copii ESTE FIX NIMIC.
 1. Este conștient Iohannis ce înseamnă toate aceste lucruri pentru societate, să înceapă școlile fără să fi făcut nimic? O condamnare la o traumă psihică continuă și generațională.
 2. Este conștient Iohannis ce poate înseamna trauma psihică, pentru orice națiune?
 3. Sau, obligativitatea purtării măștii și achiziționării ei din comerț (la prețuri de speculă) rezolvă totul, și nu mai e nevoie în vreun fel de pregătirea școlilor pentru învățământ în pandemie?

Câte din recomandările de mai jos, aplicate în state în care se redeschid/urmează să se redeschidă școlile au fost deja implementate în România?

 Categorii:Editoriale

Etichete:, , ,

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: