Acesta este genul de știre de care avem nevoie: un nou studiu care arată de Remedisivir este eficient în tratarea pacienților COVID. Mai scapă OMS vreun studiu chinezesc în presă, ,,din greșeală”?


Datele din piața americană sunt urâte, dar piața crește: economia a scăzut în primul trimestru mai mult decât anticipațiile: -4,8%, dar indicii sunt pe plus. Este cea mai mare cădere trimestrială de la criza financiară din 2008 încoace. Dar avem și o veste bună, care vine din frontul medical.

Din punct de vedere al anticipațiilor, trimestrul II va fi și mai urât, pentru că în esență, căderea economică ar putea fi de zeci de procente (trimestrial) în aprilie-mai-iunie, pe fondul închiderii econonomiei SUA pe deplin în aprilie și reluării treptate a activităților economice.

Însă piața de capital americană este pe creștere. Pentru că de pe frontul luptei medicale împotriva coronavirusului apar vești bune.

Remdesivir, medicamentul celor de la Gilead, pare să funcționeze. Nu ca un medicament care ar omorî  COVID , ci ca unul care face ca recuperarea să fie mai rapidă.

Potrivit cnbc, Gilead Sciences (producătorul remdesivir) a anunțat astăzi că rezultatele preliminare ale unui test arată că 50% dintre pacienții tratați timp de 5 zile cu antiviralul lor și-au îmbunătățit condiția medicală și mai mult de jumătate dintre ei au fost externați după 2 săptămâni.

Compania a mai anunțat că un alt test al medicamentului, făcut de Institutul Național pentru Alergii și Boli Infecțioase și-a atins scopul, fără a oferi detalii suplimentare.

Testul la care însă Gilead face referire, a fost făcut pe 397 de pacienți aflați în condiție severă în urma infecției cu coronavirus și nu a inclus pacienți tratați placebo.

Pacienții tratați cu remdesivir au fost împărțiți în 2 grupuri, primul grup primind tratamentul 5 zile, iar al doilea 10 zile.  Mai mult de jumătate din pacienții din ambele grupuri au fost externați în 14 zile. Cercetătorii Gilead spun că 64,5% dintre pacienții care au primit tratamentul scurt (5 zile) au fost externați, față de 53,8% dintre ei care au fost tratați pentru 10 zile.

,,Datele sunt încurajatoare pentru că indică faptul că pacienții care au înregistrat tratamentul scurt, de 5 zile, înregistrează îmbunătățiri similare din punct de vedere clinic față de cei care au urmat tratamentul de 10 zile”.

Studiul indică în mod clar o veste bună pe plan medical. Dar avem ceva și ma interesant, pentru că:

  • în 16 aprilie 2020, rezultatul unui alt studiu al pacienților tratați cu Remdesivir, realizat într-un spital din Chicago a fost dezvăluit de statnews, arătând rezultate încurajatoare. Studiul arata că pacienții tratați cu remdesivir au înregistrat scăderi rapide ale febrei și ale simtpomelor respiratorii.
  • în 23 aprilie 2020, respectiv o săptămâna mai târziu, Organizația Mondială a Sănătății scapă ,,accidental” un studiu privind Remdesivir, care arată contrariul – pacienții tratați cu Remdesivir nu răspund la tratament. Studiu, care fusese făcut, în China, a fost ,,scăpat” de OMS pe site. Explicația ,,scăpării” a fost: ,,Un manuscris intermediar oferto e autori către OMS și care a fost în mod nepotrivit publicat pe site-ul nostru și a fost scos de pe site imediat ce am observat greșeala. Draftul articolului științific este acum în curs de evaluare și așteptăm versiunea finală înainte ca OMS să facă comentarii asupra lui”, a declarat pentru statnews purtătorul de cuvânt al OMS – Daniela Bagozzi.
  • În 23 aprilie 2020, purtătorul de cuvânt al Gilead, citat de statnews, spune că draftul scăpat ,,include caracterizări neporivite ale studiului”. Pentru că studiul realizat în China a fost oprit înainte de vreme pentru că nu tratamentul nu avea suficienți pasageri și prin urmare nu putea oferi ,,rezultate și concluzii relevante statistic”. Același purtător de cuvânt spunea în urmă cu 6 zile că ,,tendințele în date sugerează un beneficiu potențial în urma remdesivir, în special în rândul celor tratați în primele faze ale bolii”.

 



Categorii:Editoriale, Stiri, The Money Show

Etichete:, , , ,

2 răspunsuri

  1. Buna Domnule Radu,
    Scuze ca va rapesc din timp, dar, daca considerati, poate adresati urmatoarea intrebare public :
    Avand in vedere atacul asupra leului romanesc din 2008 (fapt notoriu, public, fara putinta de tagada),
    daca nu ma insel Dl. Florin Catu este in fruntea unei liste elaborate de BNR prin care nu mai are voie sa fie angajat sub nici o forma in nici o banca de pe teritoriul RO.
    Si totusi, respectivul personaj a fost numit Ministru de finanate, mai mult, in Martie propus Prim Ministru.
    La alcatuirea Guvernului din toamna anului trecut, SRI a informat factorii direct interesati despre acest aspect ? Daca nu, s-ar cuveni ca Directorul SRI sa plece. Daca daca da, cine ar trebui sa plece ?
    In cazul in care cumva am emis o teorie fara vreo baza reala, imi cer scuze si va rog sa ignorati prezenta postare.
    Ingaduiti-mi sa inchei dorindu-va multa sanatate si putere de munca !

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: