Decât să mințiți încă 6 luni (II)….


Economia Uniunii Europene se va contracta cu 7,5% în 2020 și va aduce cel mai rău șoc economic de la Marea Depresiune a anilor ’30, spune azi Comisia Europeană. Este o revizuire de 9 (nouă) puncte procentuale de la precedenta prognoză din ianuarie (+1,4 până la -7,5%).

In timp ce caderea imediata va fi mult mai severa pentru economica globala decat criza financiara, adâncimea impactului va depinde de evolutia pandemiei, capacitatea noastra de porni în siguranță economia si recuperarea care va urma. Bun.

Bruxelles-ul vede o cadere de 20% a economiei in prima jumatate a anului 2020, și scădere economica anuala de 9,5% pentru Italia și 6,5% pentru Germania – principalii parteneri comerciali ai noștri. Pentru Romania, Comisia vede o cădere economică de 6%.

Urmăriți primele pagini ale ,,presei din România” căreia guvernul i-a alocat 200 de milioane de lei, pentru a o cumpăra. Este cea mai puternică știre de astăzi din România (în condițiile în care nu a fost descoprit vreun vaccin anti-COVID), dar pentru că știrea contrazice fanteziile de cădere economică ale Guvernului doar cu -1,9% în 2020 (și creștere a PIB-ului cu 22,3 miliarde de lei în 2020, fundamentata pe doar 37.000 de șomeri în plus în 2020 față de 2019), știrea apare ca notă de subsol.

Decât să mințiți încă 6 luni….

Decat sa mintiti incă 6 luni, mai bine spuneti romanilor adevarul despre efectele economice ale COVID

Și încă ceva:

În februarie 2019, criticându-l pe Eugen Teodorovici și fanteziile lui fiscale, publicam acest articol:

Graficul care devoalează vulnerabilitățile politicii lui Teodorovici, prezentat de el însuși.

Acesta era graficul:

Și atrăgeam atenția atunci asupra unui lucru imposibil de negat. De fapt două:

  • cand economia Uniunii Europene crește, economia României crește mai mult;
  • dar mai ales, când economia Uniunii scade, economia României scade și mai mult. Dovedit, istoric. Inclusiv în criza precedentă.

De aceea înclin să cred că inclusiv actuala revizuire a Comisiei Europene este una prea optimistă. Încă mai sunt mult prea multe incertitudini privind redeschiderea economiilor și efectul lor realCategorii:Stiri

Etichete:, ,

1 răspuns

  1. Daca noi facem piese de schimb pentru masini terminate in germania (ca si restul Estului), sigur ca economia noastra se coreleaza cu cea a germaniei. Daca nu s-ar fi corelat, ar fi trebuit explicat de ce; ar fi insemnat ca producem si altceva decat in regim de colonie de munca ieftina.

    Interesanta idea ca intreprinderile ajutate de stat sa dea in contrapartida actiuni statului. Si idea ca patura conducatoare sa plateasca impozite pe averi (cei care ar trebui sa faca o asemenea lege sunt chiar cei vizati de aceasta, sa-i vedem cat sunt de altruisti!).

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: