Decat sa mintiti incă 6 luni, mai bine spuneti romanilor adevarul despre efectele economice ale COVID


La scutul celor 200 de milioane de lei din bani publici platiti patronilor de presa din Romania. autoritatile continua sa minta in privinta efectelor asupra economiei Romaniei. Dacă vreți, ministrul finanțelor (fugar din poziția de premier), seamană extrem de mult cu doi miniștri din criza precedentă. Florin Cîțu este suma la patrat a foștilor miniștri Gheorghe Pogea (care nu înțelegea natura crizei) și Sebastian Vlădescu (care a mințit populația în criză (vedea mugurii creșterii economice în martie 2010 iar în mai tăia salariile și majorat TVA) în timp ce lua șpăgi în contractul de un miliard de Euro pentru reabilitarea căii ferate).

Ca și Vlădescu, Florin Cîțu are o apetență pentru a nu merge după banii parcați în off-shore-uri (rezultatul evaziunilor fiscale și corupției). La Vlădescu DNA a și investigat de ce: șpăgile le lua prin off-shore-uri. În programul IMM-Invest, Florin Cîțu a omis cu bună știință să treacă interdicția de a aplica la ajutorul de stat a companiilor care au ca beneficiari reali circumscripții fiscale off-shore. Spre deosebire de statele membre NATO.

Ca și Vlădescu, Florin Cîțu beneficiază de complicitatea opoziției: PSD, ca partid în opoziție cu guvernul, speculează pandemia în egală măsură. Am scris despre asta aici. Ca și Teodorovici, Cîțu mistifică proiecția de creștere economică, după dorință, astfel încât să ascundă românilor criza. Am scris despre asta aici, arătând cum sunt falsificate elementele care conduc la o valoare mai mare a PIB-ului în anul de criză 2020, față de anul 2019 (+22,3 miliarde de lei), corespunzător unei falsificări din pix a unei scăderi economice de -1,9%.

  • PIB-ul în anul 2020 crește cu 22,3 miliarde de lei;
  • Numărul de șomeri în 2020 crește doar cu 37.000 față de 2019, până la un total de 295.000 de șomeri. Care e situația? Dacă vineri, 30 aprilie, erau 725.200 de contracte de muncă suspendate și 276.459 de contracte de muncă încetate, astăzi, 5 mai, avem un plus de aproape 200.000 de contracte suspendate (până la 915.237) și 313.000 de locuri contracte de muncă încetate (plus 40.000 în mai puțin de o săptămână, mai mult decât estimează Cîțu pentru tot anul). Prognozele Comisiei de specialitate din Congresul SUA arată că în 2020 vor putea fi recuperate aproximativ un sfert din locurile de muncă pierdute în acastă criză. Adică 75% rămân pierdute. Din cele peste un milion de locuri de muncă pierdute până acum în ultimele 6 săptămâni în România Cîțu spune că doar 3,7% vor fi pierdute.
  • Pe baza ocupării forței de muncă prognozată falsificat, lanțul merge mai departe: consumul nu va scădea în anul 2020 față de 2019 și pentru că nu scade consumul, PIB-ul va fi mai mare cu 22,3 miliarde de lei în 2020 față de 2019. De aici se falsifică creșterea economică (pe care Cîțu o vede -1,9% dar și deficitul bugetar).
  • Toate agențiile de rating și FMI estimează căderi de peste 5% ale economiei în 2020 și deficite bugetare de peste apropiate de 9% din PIB (FMI vede un deficit de 8,9%,). În prognoza mincinoasă a guvernului, PIB-ul crește cu 22,3 miliarde de lei, consumul rămâne constant, salariile cresc în termeni reali cu 6%, deficitul este doar 6,7%
  • Guvernul minte populația că PIB-ul va crește în anul 2020 cu 22,3 miliarde de lei (corespunzător scăderii ,,după dorință” de doar -1,9%) , dar nu contestă rapoartele agențiilor de rating, care văd scădere economică triplă. Așa cum am arătat aici.
  • Execuția bugetară pentru luna martie nu arată numai falimentul intelectual al decidenților (așa cum am scris aici) dar arată și degradarea majoră a finanțelor publice în luna martie, în care efectiv am avut între 4 și 14 zile de criză, cum scriam în 28 aprilie 2020:
  1. Deficitul bugetar într-o singură lună a fost de 10 miliarde de lei (peste 2 miliarde de Euro). Niciodată, dar niciodată nu s-a întâmplat acest lucru (nici măcar în criza din 2009);
  2. Deficitul bugetar în trei luni (ianuarie-martie 2020) a fost de 18 miliarde de lei (peste 3,7 miliarde de Euro). Niciodată, dar nicioadată nu s-a întâmplat acest lucru în primele 3 luni ale anului;
  3. Deficitul bugetar în 5 luni (noiembrie 2019-martie 2020) a fost de 38 de miliarde de lei (aproape 8 miliarde de Euro). Niciodată, dar niciodată nu s-a mai întâmplat acest lucru, ceea ce, din punctul meu de vedere, arată falimentul intelectual al administratorilor economiei care au preluat administrarea începând cu luna noiembrie 2019. El se alătură falimentului intelectual al celor care au gestionat economia până în noiembrie 2019. Falimentul ăsta, pe principiul ,,din rău în mai rău”, este chiar mai nociv, pentru că vine deja pe un fundament viciat de blambecii de dinaintea hyper-blambecilor post-noiembriști.Din cele 5 luni analizate, în esență, am avut doar între 4 zile și 14 zile de criză. În luna martie nu a fost plătit niciun leu șomaj tehnic.

Iar în luna aprilie ,,efortul bugetar” pentru plata șomajului tehnic a fost de numai 300 de milioane de lei (plata celor 4-7 zile de șomaj tehnic). Luna mai va arată o degradare semnificativă pe partea de cheltuieli (șomajul tehnic pentru aprilie va fi plătit în luna mai, iar ministrul nu face o trimitere la sumele necesare), în schimb se laudă mincinos cu costurile de împrumut, care au fost ,,în luna aprilie 2020 de 3,5% dobândă pentru finanțarea deficitului din aprilie).

Florin Cîțu minte. Pentru asta, este suficient să vedeți emisiunile de titluri de stat ale Ministerului Finanțelor:

Observați cum rata cuponului pe an la titlurile de stat au fost între 3,25% (la care au adjudecat doar 261 de milioane de lei). Dar la emisiunea din 29 aprilie, ministerul de finanțe a atras 1,5 miliarde de lei la o rată a cuponului de 5,85%. Adică mai mare cu 70% față de nivelul mincinos al costurilor de finanțare anunțat de ministrul finanțelor (3,5%). De fapt, din cele 6 miliarde de lei emisiuni de titluri de stat în aprilie, cea mai mare parte (1,594 miliarde lei, respectiv pese 25%) a fost atrasă la un cost de 5,85% pe an (rata cuponului) si doar mai puțin de 10% la dobânzi de 3,25% sau 3,35%.

Poate vă întrebați, de ce mint autoritățile populația?

Răspunsul este simplu:

  • în esență, pentru populație nu a fost făcut nimic pentru populație în perioada de criză economică. BNR s-a prefăcut că reduce dobânzile (nu le-a dus nici măcar până la minimul istoric), favorizând profiturile acționarilor (împrumuturile lui Cîțu sunt bani de la BNR luați la dobânzi de 2,5% și plasate lui Cîțu la 5,85%), în timp ce dobânzile la credite pentru populație sunt de 5 ori mai mari decât în zona Euro și duble sau chiar triple față de Polonia.
  • în esență, nici pentru companii nu a fost făcut nimic până astăzi, 5 mai, prin programul IMM Invest. Până în această dimineață, niciun leu nu a intrat ca și credit pentru companii (la fake-ul de conferință de presă de astăzi), Cîțu a anunțat că a fost acordată prima finanțare bancară, dar nu a nominalizat pentru ce societate, ce sumă și cine este beneficiarul real.
  • Astăzi, am mai avut un exemplu de ce înseamnă 200 de milioane de lei plătiți patronilor de presă din România: a fost un fake-conferință de presă. Anumiți jurnaliști selectați au trimis întrebări, pe care le-a citit un fost jurnalist, devenit consilier al lui Florin Cîțu evident, fără posibilitate de follow-up. Adciă, s-a creat cadrul ca Florin să îndruge verzi și uscate fără vreo întrebare de follow-up.

Scopul este simplu: să păcălească populația încă 6 luni, ascunzând efectele crizei. Pentru asta, cumpără presa cu 200 de milioane de lei, din bani publici, eu așteptând încă auto-sesizarea DNA.

Ultimul ministru de finanțe care a preferat să mintă populația, este cercetat penal (Vlădescu). Merită să vedeți cum a ajuns în trecut Vlădescu la concluzia că preferă să nu mai mintă populația încă 6 luni:

 



Categorii:Editoriale, Stiri, The Money Show

Etichete:, , , ,

3 răspunsuri

  1. Ce parere aveti despre ce spune Cornel Ban din copenhaga pe 5 mai la „starea natiei” despre Impozitarea Progresiva a celor cu averi (unele facute prin venituri speciale de la stat), despre BNR, despre Fondul Suveran? Ban e un om de stanga, fost asistent al lui Mark Blyth (Austerity: The History of a Dangerous Idea).

  2. @ Dacă acțiunea de colectare de declarații de la populație, pe motiv de pandemie, condusă de ministrul Vela, contravine solicitării lui Traian Băsescu de publicare a arhivelor secrete ,cum ar fi și cele ale DGPA, DIPI, SIPA, etc, și ar avea ca scop de a oculta afaceri ilicite protejate de MAI, ?
    Apreciați că reprezentanții Grupului de Comunicare Strategică ar trebui să explice și cum contribuie colectarea și arhivarea de declarații de la populației la combaterea răspândirii virusului și la sănătatea populației, deci și care sunt eventualele efecte ulterioare și dacă ar avea și astfel de efecte, ce efecte au și arhivele secrete de la MAI și ce aspecte ar putea ascunde despre corupție și despre sănătatea populației, ? Deci, dacă activitățile de la MAI influențează sănătatea populației pe termen scurt și pe termen lung, ?

Trackback-uri

  1. Cum rămâne cu ,,România nu va avea de suferit”? Tineti minte numarul asta pe care nu l-ati mai văzut vreodată: 58 de miliarde de lei datorie nouă. Alte zeci sunt pe drum, la dobânzi mari. – Blogul lui Radu Soviani

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.