40 de milioane de locuri de muncă pierdute în SUA, agregat, de la izbucnirea crizei COVID. Unul din 4 americani și-a pierdut locul de muncă. Cum e în România?


Cu cele 2,12 milioane de locuri de muncă pierdute săptămâna trecută, cifra agregată a locurilor de muncă pierdute în SUA în urma COVID este de 40 de milioane.

Da? Adică un sfert din forța de muncă din SUA a rămas fără loc de muncă. PIB-ul pe primul trimestru al SUA a fost revizuit in jos, de la -4,8% la -5%.

În timpul ăsta, în România: creștere economică de 0,3% în primul trimestru (din pix – am arătat anterior de ce), și lege de rectificare bugetară care spune că PIB-ul va crește în 2020 cu 22,3 miliarde de lei față de anul 2019. Si rectificare bugetară care are în vedere doar 37.000 de șomeri în plus în 2020 față de anul 2019 (creșterea ratei șomajului de la 3,9% la 4,4%), insotita în România de o creștere salariilor, cu 6%.

Până în acest moment, cifra agregată a locurilor de muncă pierdute – contracte de munca incetate definitiv – este de 430.000 (de 11 ori mai mult decât vede guvernul, care estimează doar 37.000 de șomeri în plus la finalul anului), la care se adaugă 595.000 de locuri de muncă suspendate (estimarea mea este că maximum un sfert se vor regăsi active după reluarea activității).

Cam atât despre realismul rectificării bugetare și a castelelor de nisip guvernamentale. ,,Economia nici nu trebuie repornită, ci doar revigorată”. Așa-i?

Prognozele Băncii Centrale Europene sunt acum de cădere între 8 și 12% a economiei în Zona Euro.

Doar Cîțu vede creștere economică în lume. El spune că PIB-ul în 2020 va crește în România cu 22,3 miliarde de lei.

Care de ce mint oamenii ăștia cu lucruri verificabile?Categorii:Editoriale, Stiri, The Money Show

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: