Cel mai mare deficit (datorie noua) inregistrat vreodata de Romania, după 4 luni: 27 de miliarde de lei (2,5% din PIB-ul umflat al Ministrului Finantelor)


Gestionarea economiei in prima luna de lockdown – cea dupa care ,,economia nu trebuie repornita, nu a fost niciodata oprita, trebuie revigorata”, mintea seful CSAT. Datele il contrazic, flagrant.

Deficitul dupa primele 4 luni ale anului este de 27 de miliarde de lei (26,82 miliarde de lei). In crestere cu 9 miliarde de lei intr-o singura luna (aprilie). Deficitul bugetar dupa primele 4 luni este astfel cu 135% mai mare fata de primele 4 luni ale anului trecut (26,82 miliarde lei fata de 11,4 miliarde in ianuarie-aprilie 2020).

Dupa ce in martie 2020 (in care am avut efectiv economia inchisa 4-7 zile) a fost de 10 miliarde de lei (agentii economici au platit din resursele trecute).

Concluzia: Niciodata in primele 4 luni ale anului, Romania nu a avut deficit de 27 de miliarde de lei. Avand in vedere ca Orban a facut o rectificare bugetara mincinoasa, falsificand PIB-ul (care ar creste in anul de criza 2020 cu 22,3 miliarde de lei), in fapt, deficitul real dupa primele 4 luni ale anului este 2,48% cat declara guvernul.

Dupa numai 4 luni. Cheltuielile cu dobanzile s-au majorat cu 12,5% fata de primele 4 luni ale anului trectu. Citu ne-a promis ca urmeaza lucruri fantastice (conform definitiei – bizare) pentru Romania: Defict de aproape 3% din PIB in doar 4 luni, finantat la cele mai mari dobanzi din Uniunea Europeana, Romania nu a mai avut niciodata.

Performanta administrarii economiei in ultimele 6 luni este deasemenea nemaintalnita: 47 de miliarde de lei datorie noua creata in ultimel 6 luni. Asta Romania nu a mai avut niciodata. Si tineti cont, ca in perioada de raportare au fost efectiv intre 34 si 37 de zile de stare de urgenta. Iar in martie si aprilie, deficitul cumulat a fost de 19 miliarde de lei (aproaoape 2% din PIB). Dar Citu vede criza in ,,V”. Voi reveni.

Aici, executia bugetara pentru luna aprilie 2020:

Eu le-am spus încă de mult timp:

Decat sa mintiti incă 6 luni, mai bine spuneti romanilor adevarul despre efectele economice ale COVID

Iar pentru a finanta acest deficit, Orban, Citu si Isarescu ne imprumuta la dobanzi de peste 60 de ori mai mari decat Austria:

Păcală și Manole ne-au împrumutat la dobânzi de 75 de ori mai mari decât Austria. Bancile austriece iau bani aproape gratis de pe extern și împrumută statul român la dobânzile astea.Categorii:Editoriale, Stiri, The Money Show

Etichete:, , ,

4 răspunsuri

  1. Deficitul este mare, dar sunt alte conditii economice decat cele de anul trecut. Adica, incasari mici pentru ca economia s-a oprit partial si pentru ca au fost acordate amanari de taxe si impozite. Pe partea cealalta, cresteri de cheltuieli cu criza sanitara, cu cea economica-sociala, plus cresteri de salarii si pensii.
    Daca guvernul arunca cu bani din ”elicopter” probabil deficitul urca la cer si criticii erau si mai acerbi.
    Remarcabila este cresterea investiilor publice, inclusiv prin cofinantarea proiectelor europene.

    • In esenta, cifrale din aprilie arata ca economia se deterioreaza dincolo de cele mai rele scenarii. In aprilie, nu se vede pe deplin in buget efectul somajului si incertitudinii veniturilor. Am dubii privind cifrele raportate pentru investitii publice (inclin sa cred ca sunt facturi platite pentru anul trecut si nu investitii noi. Iar confintarea proiectelor europene reprezinta in mare parte fondurile pentru agricultura (subventiile directe) fara valoare multiplicativa in economie.

  2. Ai putea sa subliniezi ca toate astea s-au intamplat dupa ce au golit visteria guvernantii PSD, care dupa ce au cheltuit tot, au lasat pe deasupra si datorii, si un plan de crestere nesustenabila a pensiilor, si un aparat bugetar supra-dimensionat!

    • Despre toate astea ma scris cat timp a fost guvernare Psd, fiin in esenta cea mai critica voce a politicii de jndatorarare. Dar ei nu mai sunt de 6 luni la guvernare, devenind complici, din opozitie, ale actualelor politici paguboase. Deci, cand crtic rezultatele economice ale guvernului, in egala masura critic si complicitatea psd, care, in esenta, nici el nu face nimic pentru populatie.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: