Banca Nationala a Poloniei tocmai a redus dobanda cheie la 0,1% (de 20 de ori mai mica decat in Romania). Isarescu mentine povara bancara pentru populatie, in plina pandemie.


Banca Centrala a Poloniei tocmai a redus dobanda cheie la minimul istoric 0,1%, in linie cu dobanda din Marea Britanie si cu cea din zona Euro.

Este a treia reducere consecutiva de la debutul crizei COVID, Banca Centrala a Poloniei (condusa de un fost membru Solidaritatea inainte de 1989) reducand dobanda cheie intai de la 1,5% la 1%, apoi la 0,5% si acum, dupa o noua reducere de 0,4 puncte procentuale la 0,1%.

Banca Nationala A Romaniei, condusa de un fost turnator la Securitate mentine rata de dobanda la 2% (mai ridicata decat minimul istoric de 1,75%), tot in premiera pentru o banca centrala, BNR manipuland in sus ratele de dobanda din piata anterior reducerii din martie de la 2,5% la 2%. Dobândă care este în vigoare și astăzi, 28 mai 2020, ora 18.27, la care scriu acest articol.

La BNR, încă nimic:

Cu alte cuvinte, pe înțeles, știrea este următoarea în contextul România/Polonia:

Astăzi, un membru al Sindicatului Solidaritatea din Polonia (înainte de 1989), în funcția de guvernator al Băncii Naționale a Poloniei, țară non-Euro, a scăzut dobânda cheie la 0,1%. În România, colaboratorul securității comuniste din postura de turnător, în funcția de guvernator al Băncii Naționale A României, face ce știe cel mai bine: #nimicpentrupopulație #totulpentruacoperite. Sursa foto: PressOne – notă olografă a sursei Securității – Manole, cunoscut și ca Academician Mugur Isărescu.

Dobanda cheie a bancii centrale este cea care dă semnalul scumpirii/ieftinirii creditelor.

Cu cat dobanda cheie este mai jos, cu atat dobanzile la credite (povara pentru populatie si companii scade), o dobanda la minim istoric inducand si oarecum fortand bancile comerciale sa reduca si marja din activitatea de creditare.

In Romania exista cea mai mare marja de dobanda (5 puncte procentuale, spre deosebire de mai putin de 1% in zona Euro), in esenta, Isarescu si BNR confirmand prin pasivitate ca doresc si reusesc mentinerea poverii bancare pentru popualtie si companii, in plina pandemie si tintind interesele actionarilor bancilor comerciale (profitul).

Am arătat insistent, încă din 29 martie 2020, necesitatea ca BNR să reducă dobânda cheie spre 1% (în timp ce o menține la 1%).

Păstrarea ratelor de dobândă înalte, de către BNR induce:

  • împrumutarea mai scumpă a statului, cu fiecare nou deficit maxim istoric înregistrat;
  • menținerea poverii bancare pentru populație, în plină pandemie;
  • menținerea poverii bancare pentru companii, în plină pandemie.

Citiți și:

(I) Se va ridica BNR la înălțimea crizei și va reduce, în mod real și urgent, dobânda cheie spre 1%? Până acum, în mod real, nimic pentru populație.Categorii:Stiri, The Money Show

Etichete:, , , , , ,

2 răspunsuri

  1. Dl.Mugur Isarescu nu ar mai trebui lasat de capul sau, cred ca slujeste alte interese, nu a romanilor. Cum in alte parti se poate si la noi , nu? Noua romanilor ne lipseste o lege in care acesti individivizi care pun mai presus interesul lor, decat a poporului, in favoarea altora nu sunt pedepsiti, functioneaza ca stat in stat.

Trackback-uri

  1. Interventia mea de marti, 26 mai 2020, B1TV in care am explicat DE CE BNR continua sa faca #nimicpentrupopulatie. – Blogul lui Radu Soviani

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: