Specularea pandemiei, faza pe autostrazi. Cat a mai ajuns spaga pentru autostrazi? 50%? 80% din valoarea contractului?


Poza este din Albania. CNAIR anunta azi cea mai mare licitaitie publica vreodata, in Romania. cu o valoare cuprinsa intre 1,1 miliarde si 1,2 miliarde de Euro.

Nu, nu este pentru o autostrada, ci pentru o ciozvarta de 37,4 kilometri din autostrada fantoma Pitesti Sibiu, care ar urma sa fie gata (fara intarzieri) in 77 de luni (mai mult de 6 ani) de la data semnarii contractului. Justificarea celui mai scump kilometru de autostrada din lume (32 de milioane de Euro) este data de cei de la CNAIR, spunand ca trebuie creat un dublu tunel prin munte (tuneluri gemene), de 1,7 kilometri.

Vreti o referinta? Iat-o: in 2010, in Albania, Bechtel si turcii de la Enka inaugrau un segment de autostrada prin munte de 61 de kilometri, care a costat 382 de milioane de Euro. Adica 6,26 milioane de Euro pe kilometru, respectiv 20% din pretul pe care e dispus sa il plateasca CNAIR. Autostrada este in zona muntoasa, a inclus doua tuneluri gemene (si nu unul ca in Romania), de 3 ori mai lungi decat cel din Romania fiecare, respectiv 5,5 kilometri si 29 de poduri in regiune muntoasa.

De precizat ca precedentul record pentru cea mai scumpa autostrada din lume (neterminata) era detinut tot de Romania, din 2011, cu un pret mediu/kilometru mai mult decât dublu față de cel din Albania.

Mai jos găsiți și cum arată autostrada din Albania și tunelurile gemene, în articolul meu din 2011:

Povestea incredibila a celei mai scumpe autostrazi din lume: autostrada Bechtel-Nastase-Mitrea-Basescu-Tariceanu-Boc-Dobre-Orban-Berceanu de doua ori, Boagiu si cine va urmaCategorii:Editoriale, Stiri

Etichete:, , , , ,

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: