Cum să te lauzi că în pandemie COVID plătești dobânzi de 12 ori mai mari decât în Bulgaria și de 3 ori mai mari decât în Grecia?


Uniunea Europeana a mai inregistrat o premiera: primul ministru de finante din Uniune care se lauda ca plateste cea mai ridicata rata de dobanda din Uniune: 3,24% pe an. Cîțu. Dobânda plătită de Cîțu băncilor comerciale este:
* De 12 ori mai mare decât Bulgaria (Bulgaria plătește 0,26%/an);
* de 2 ori și jumătate mai mare decât în Polonia (Polonia plătește 1,32% pe an);
* cu 50% mai mare decât în Ungaria (Ungaria plătește 2,18% pe an);
* de 3 ori și jumătate mai mare decât în Cehia (Cehia plătește 0,95% pe an).
* dobânzile plătite în zona Euro, dobânzile sunt negative pentru 10 state (la scadență, investitorii vor încasa mai puțini bani decât au plasat);
* Grecia, la categoria ,,junk”, plătește dobânzi de 1,08% pe an, de trei ori mai mici decât România.
* Toate aceste state nu au bănci centrale conduse de foști turnători ai securității.
* Coloana din dreapta arată comunicările din luna septembrie ale Comisiei Europene și Băncii Centrale Europene.
Indirect, Florin îmi dă dreptate:
* la scutul său și la cel al fostului turnător al Securității, Manole, băncile speculează economic pandemia, ținând dobânzile sus pentru finanțarea datoriei publice românești și pentru creditarea companiilor românești și a persoanelor fizice;
* astfel, Florin și fostul turnător al Securității, Manole, se asigură de lipsa de competitivitate a companiilor românești lovită de criză, în raport de economiile care au bănci centrale care nu sunt conduse de foști turnători ai Securității;
* Florin, care remarcă scăderea costului finanțării datoriei publice de la 4,58% pe an anul trecut pe vremea asta, la 3,24% (de 12 ori mi mult decât în Bulgaria și triplu față de Grecia), confirmă astfel că fostul turnător al Securității, Manole, a acționat prea târziu și prea puțin în sensul reducerii poverii bancare pentru statul român, companii și populație, favorizând specularea pandemiei de către bănci. Coloana din dreapta sunt dobânzile pentru finanțarea datoriei pe termen lung;
* dacă fostul turnător al Securității Manole nu ar fi urmărit respectarea obligațiilor personale, ci interesul național, ar fi redus rata de dobândă cheie a BNR semnificativ, încă din martie 2020, când am arătat și demonstrat, că se impune și este posibil. Articol mai jos.

(I) Se va ridica BNR la înălțimea crizei și va reduce, în mod real și urgent, dobânda cheie spre 1%? Până acum, în mod real, nimic pentru populație.

Și încă ceva:

  • Rata de dobândă cheie în România a fost redusă prea târziu, prea puțin și prea ca la țară, de la 2,5% la 1,5%, în ciuda fostului turnător al Securității, Manole, cunoscut și ca guvernator BNR;
  • Rata de dobândă cheie în Polonia a fost redusă, în pandemie, de la 1,5% la 0,1% (Polonia a țintit populația și companiile și nu a favorizat profiturile băncilor comerciale);
  • Rata de dobândă cheie în Cehia a fost redusă deasemenea, drastic. Cehii plătesc pentru împrumuturi ipotecare o dobândă anuală de 2,17% (mult sub jumate față de ceea ce se plătește în România, pentru că fostul turnător al Securității, Manole, ține dobânzile sus). Prin urmare, banii rămân la cehi și nu se transferă în bilanțurile băncilor comerciale, cehii, ca și polonezii, țintind prin măsurile aceastea propria populație și propriile companii, și nu interesele guvernatorilor băncilor lor centrale (care nu sunt foști turnători ai securității), față de acționarii băncilor comerciale private.
  • La fel și în Ungaria.
* A bon entendeur, Salut! În România, #nimicpentrupopulație.


Categorii:Editoriale, Stiri, The Money Show

Etichete:, , ,

1 răspuns

  1. Am citit cartea lui Rizea și arunc ochii pe ce mai scrie din când în când. De dumneavoastră nu mai spun.

    Însă nu mai știu ce să cred pe parte de termen lung.
    Toată lumea cred, populația, simte plumbul în inimă, zicându-și „Ceva trebuie să se întâmple. Ceva.” Ce e acel „ceva” poate ghici oricine dar cred că ne gândim numai plumb cu pocnitoare.
    Când vezi relatările, fără perdea, ca a unuia ca Rizea, ce nume, ce scheme, ce învârteli, ce averi au făcut & fac unii… Ce mi se pare suspect e că nu vorbește nimic de BNR. În rest, s-a luat de toți.

    Asta cu banca națională, pe care o duceți de multă vreme… din nou, vorbiți, scrieți și nu se întâmplă nimic.
    Cunosc (foști) jurnaliști care au scris atâtea despre tot felul de nereguli, numai ca nimic să se întâmple. Frustrați că scriu degeaba, s-au retras din jurnalism.

    Așa și aici, din perspectiva cetățeanului, oricare. Atâtea se întâmplă, atâtea „subordonați prin numire”, bani învârteli, scheme… obosești. Cumva, capeți înțelepciunea aia și, cumva, începi să înțelegi de ce legea lustrației n-a putut fi implementată. Înrădăcinări peste înrădăcinări, frică, teamă, intimidare, pecking order… ce „țară”…

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: