Dacă vreti sa vedeti un exemplu de comunicare imbecila, este cazul sa priviti cel mai recent comunicat al Presedintelui ASF, Nicu Marcu (un tip care are un CV la fel de impopotonat ca impostorul Baranga uns sef la Combaterea Spalarii Banilor, semnatar de protocoale cu serviciile intr-o viata anterioara, cu sef de cabinet un sef lustrat de la SRI – generalul Voinescu).
Nicu Marcu, care pana sa fie numit la ASF (ca urmare a trocului pentru socrul lui Ponta) nu a avut nicio dara in CV cu pietele financiare bancare sau nebancare, iar asta se vede inclusiv in comunicarile publice si in fiecare interventie publica pe care o are.
Nicu Marcu ne asigura in cel mai recent comunicat ca ,,Piata asigurarilor, imuna in fata COVID-19” și că ,,Sectorul Asigurarilor din Romania a iesit negativ la testul pentru SARS-CoV-2, dar pozitiv la volumul primelor brute subscrise”.
Dincolo de faptul ca trebuie sa iti lipseasca total inteligenta sa pretinzi ca in cea mai profunda criza economica (globala) si intr-o recesiune profunda, vreun sector economic este ,,imun”, va trebui sa inteleaga si Nicu Marcu (foto – Adevarul), in efortul de alfabetizare economica pe care ar trebui sa si-l faca la venituri de peste 12.000 de Euro pe luna si doua prime anuale fiecare de valoarea unui salariu (din asta de 12.000 de Euro), ca piata asigurarilor este mai mult decat RCA – in esenta o piata nefunctionala in care doua societati infractoare ASTRA si Carpatica au fost substituite de ,,noi campioni” – Euroins si City Insurance.
Nu intru in multe detalii legat de continutul comunicatului, dar in conditiile in care ASF se lauda cu ,,cea mai mare amenda din istoria institutiei” (pentru deficiente identificate la Euroins in perioada pandemiei), este evident ca piata asigurarilor nu este ,,imuna” la COVID.
Dar mai grav, a face abstractie (in urma lipsei de intelegere a lui Nicu) despre ceea ce inseamna de fapt efectele asupra piatei asigurarilor (respectiv riscurile asociate activelor, volatilitatea pietelor de capital, perspective mai reduse pe termen lung in ceea ce priveste primele de asigurare, perspective mai reduse de crestere, perspectiva inrautatirii nivelului de trai, etc) este in esenta o dovada de analfabetism economic.
Faptul ca primele subscrise pentru asigurari de sanatate (unde nu exista obligativitate) au scazut, dovedeste ca piata nu este ,,imuna”.
De ce ar fi scazut asigurarile de sanatate Nicule in perioada de pandemie? Faptul că primele totale subscrise (majoritatea RCA) au fost in primele 9 luni ale anului de 8,5 miliarde de lei (o crestere de 4,8% fata de perioada similara a anului trecut), nu dovedeste ca piata este ,,imuna” ci din contra, NEFUNCTIONALA.
Intr-o economie functionala, pe fondul pierderii locurilor de munca (si a veniturilor disponibile ale populatiei si intreruperea activtatilor companiilor), asigurarile RCA nu s-ar fi scumpit in perioada crizei. Intr-o economie functionala, in conditiile in care a existat lock-down (mai putin trafic, mai putine accidente, procese intarziate in instanta, etc) si alte limitari de circulatie, volumul primelor ar fi SCAZUT, nu ar fi crescut asa cum s-a intamplat pe fondul intelegerii la pret, pe care asiguratorii au mai avut-o, la scutul ASF, in detrimentul populatiei si companiilor).
Insasi faptul ca o societate (ajunsa prea mare si mangaiata pe crestet de ASF in loc sa ii suspende activitatea de emitere de polite RCA pentru ca nu plateste la timp) ca Euroins, are probleme pe fondul pandemiei sa isi asigure resursele, arata ca piata NU este imuna.
Concluziv, in urma cu ceva timp, prietenul meu Daniel de la ASF sustinea intr-o emisiune publicitara ca ,,70% este gradul de analfabetism economic si financiar”. Cu siguranta, are dreptate, privind la colectivul de redactie al comunicatului. Sau, cel putin la nivelul celor care au avizat comunicatul de presa, desi cred ca mai graba analfabetismul lor economic si financiar urca spre 90%.
Categorii:Stiri
Domnule Soviani, ASF și BNR se află într-o rivalitate sau e de imagine sfada asta?
„(…) in efortul de alfabetizare economica pe care ar trebui sa si-l faca (…)”
Recent, din Piața Financiară ( https://www.piatafinanciara.ro/avem-nevoie-de-o-autoritate-puternica-profesionista-si-respectata/ ): „[…] Ajungând și la ultimul, dar nu la cel din urmă capitol: protecția drepturilor consumatorului, cred că cea mai eficientă metodă de a proteja un consumator este educația. Educația financiară. De aceea, Autoritatea pe care o conduc pune mare preț pe această activitate, pe care vrem să o ducem la un nivel superior și prin implicarea Institutului de Studii Financiare, care ne poate oferi expertiză pe această zonă. Autoritatea trebuie să aibă o contribuție semnificativă în sporirea nivelului național de educație economico-financiară.”
Mortul e de vină, în perpetuitate.
Bnr si asf mimeaza preocuparea pt educatia financiara (care ar trebui sa inceapa chiar cu unii angajatii de la varful acestor institutii). Extrasul dat de dvs ma inspira pt un articol 🙂